Висшият съдебен съвет категорично да възрази срещу предложението на Министерството на финансите съдебните служители да получават до 450 лева за облекло, вместо сегашните до две заплати.

Това предложение на бюджетната комисия на съвета ще бъде обсъдено на извънредно заседание на Пленума на 29 октомври, което ще бъде посветено изцяло на проекта за държавен бюджет за 2019 г. в частта за съдебната власт.

Проектът бе публикуван за обществено обсъждане в понеделник на сайта на финансовото министерство. От него става ясно, че хората на Владислав Горанов предлагат 666 млн. лева за съдебната власт за догодина, докато ВСС беше поискал 769 млн. лева.

Наред с това МФ предлага и две промени в Закона за съдебната власт. Едната се отнася до парите за облекло на съдебните служители. Според чл. 352 от ЗСВ те получават всяка година сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера. Горанов предлага парите за дрехи да са до 450 лева. Промяната би засегнала около 10 000 души.

Другото изменение е свързано с допълнителното финансово стимулиране за специализираните съд и прокуратура, предвидено в чл. 233, ал. 6 от ЗСВ. Разпоредбата предвижда ВСС задължително всяка година да определя бонуси до 6 основни заплати за магистрати и служители от спецсъда и спецпрокуратурата. Горанов предлага ВСС да може да преценява дали тази година например ще даде премиите или не.

Бюджетната комисия на ВСС е обсъдила проекта и предложенията за законодателни промени на свое заседание днес и е на мнение, че те няма да доведат до съществени икономии. „В съответствие с посоченото общият недостиг по бюджета на съдебната власт при приемане становището на Министерски съвет би достигнал 13.1 млн. лв., а при отпадане на предлаганите промени с § 15, т. 1 и т. 2 от ПЗР на ПЗДБРБ за 2019 г. би достигнал 39.6 млн. лв.“, изтъкват от бюджетната комисия.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Запознат
Запознат
25 октомври 2018 16:09
Гост

Предлагам тези,които имат претенции нека да влязат в съдебната зала, да разберат за каква работа става въпрос , тогава предполагам ще им стане ясно , че служителите на съда заслужават даже и вредни…

Срамота
Срамота
25 октомври 2018 9:07
Гост

Защо търсят начин да ни ощетят, вместо да ни възнаградят? При тези ниски заплати, парите за дрехи ни бяха все пак някакъв стимул.

ненормалници
ненормалници
25 октомври 2018 0:40
Гост

Факт е, че тези суми нямат много общо с облеклото, просто допълват заплатата. Но това не прави намаляването им уместно при равни други условия.

Ако примерно един призовкар взима основна заплата от порядъка на 550 лв., и заедно с допълнително възнаграждение за ранг и стаж – чисто 600-700 лв., с парите за дрехи заплатата нараства с 183 лв. на месечна база. При предложението тази „надбавка“ ще спадне до 35 лв./мес. Деловодители и секретари имат малко по-високи основни заплати, но те отново не са достатъчни в големите градове за задържане на кадри с приемлив професионализъм.

Мишо
Мишо
24 октомври 2018 22:05
Гост

Тези нясно ли са, че на много хора това е месечната им заплата. Друг е въпросът, че някои харчат повече от 450 лева за вечеря в ресторант. Но това е друга тема.

Деси
Деси
24 октомври 2018 23:12
Гост

Не знам кой харчи 450 лв за вечеря, освен съдии, но тази еднократна сума за годината, е в помощ и е напълно заслужена. Ако ги спират, нека бъде за всички- и за съдии, и за служители! Защото съдиите не са толкова в нужда, а служителите не са втора ръка хора. И другото, което е- служителите са двигателя на всички съдилища и работят като волове. Тичане, носене на дела и томове, секретари на съдиите и цялата черна работа и бумащина. Хора, които не са наясно, нека запазят коментарите за себе си!!!

Очевидец
Очевидец
24 октомври 2018 21:45
Гост

Стига глупости. С парите за дрехи спекулират повечето. Тоеа е абсурд.

Възмутен
Възмутен
24 октомври 2018 21:48
Гост

Така си е. Колежките си пазаруват парцалки от Мола и после взимат фактури от познати, които им се осребряват.

Гост
Гост
24 октомври 2018 23:19
Гост

Като не си на ясно как са нещата с тези пари по-добре си трайкай и си прочети само статийката и после я затвори и премини на следващата

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2018 13:28
Гост

Колежките ти могат да си купят и цветен телевизор от мола, защото никой не им иска фактура? Като нямаш идея за какво става въпрос, какво целиш с този неадекватен коемнтар?