В опит да спасят съдебната медицина, от която в момента губи всяка болница и не привлича лекарите, трима министри – на правосъдието, вътрешните работи и здравеопазването, предлагат да се увеличи сумата, която лечебните заведения получават за аутопсия.

В момента тя е ограничена до 120 лв. Този лимит е сложен през 2011 г. с приемането на Наредбата за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения.

Направен е анализ за приходите от аутопсии от 2011 г. – 2018 г. и той е установил, че те не са покривали изцяло разходите, направени от болниците. „Заложеното в наредбата нормативно ограничаване на размера на разходите до 120 лв. за една аутопсия, води до отрицателни финансови резултати за сьдебномедицинските структури в страната, което от своя страна създава значителни финансови затруднения за лечебните заведения, в които са разположени“, заявяват министрите Данаил Кирилов, Младен Маринов и Кирил Ананиев. И затова предлагат сумата да бъде увеличена на 320 лв.

Те казват, че сегашното заплащане ощетява болниците и „обрича съществуването на съдебномедицинските структури в Република България“. „Тази дейност се оказва презумптивно губеща, респективно губещи са лечебните заведения с държавна и общинска собственост, в които са позиционирани съдебномедицинските структури“, пишат Кирилов, Маринов и Ананиев.

Освен увеличението на парите за аутопсии, в наредбата се прави и друга важна промяна. В нея се записва, че „Министерството на здравеопазването осигурява средства на лечебните заведения със структури по съдебна медицина за поддържане и подобряване на материално-техническата обезпеченост и капацитета от медицински специалисти и помощен персонал, работещ в тези структури“. Как ще бъдат дадени парите и колко, ще се урежда в договори между министерството и всяка болница.

В мотивите за промените тримата министри очертават лошото положение на съдебната медицина у нас. В цялата страна има 31 отделения, клиники и катедри в университетски и областни болници, които се занимават със съдебна медицина. В тях работят около 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина”, като  не малка част от тях са в пенсионна възраст. „В страната има области, в които няма специалисти по съдебна медицина, което налага при нужда да бъдат командировани от други области. В 12 областни съдебномедицински структури работи само по един съдебен лекар. Незаетите щатни бройки за специалисти по съдебна медицина в страната са 7“, посочват тримата министри. И обясняват, че за добра работа са необходими още 20 съдебни медици, а специализиращите лекари в момента са 7. „Ниско е заплащането и на помощния съдебномедицински персонал в страната (лаборанти, санитари, препаратори и помощник химици), без които е невъзможно да се осъществи качествена експертиза. Затрудненото финансово състояние на съдебномедицинските структури ще продължава да прави специалността „Съдебна медицина“ неатрактивна и нежелана от младите лекари в страната“, пишат те и се надяват с увеличаването на заплащането за аутопсии специалността да стане по-атрактивна за младите лекари.

Предлаганото от тях увеличение ще струва на бюджета 2,5 млн. лв. за следващите две години.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:31
Гост

­­­Г­­­о­р­­е­­щ­и­­ ­м­о­м­­­и­­ч­е­­т­а­­­ ­в­­­и­­­ ­о­­ч­а­к­­­в­­а­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?35756

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 7:40
Гост

Случайно да знаете ,че има в болниците съдебни лекари които са на длъжност началници на отделения , в самото отделение работят за своя сметка като дружества , взимат баснословни суми , в продължение на месеци не изготвят експертизи ? Пример МБАЛ Сливен доктор Чаушев

Aнонимен
Aнонимен
10 януари 2020 16:26
Гост

Изключително благородна и в същото време неблагодарна професия.

Aнонимен
Aнонимен
10 януари 2020 16:27
Гост

Да, благодарение на тези хора се изяснява причината за смъртта.

анонимен
анонимен
10 януари 2020 15:01
Гост

320 лева също е нищо. Едва ли тези пари ще провокират някакъв интерес към тази професия. Защо не вложат повече средства в съдебната медицина в Медицинска академия? И да проверяват докторите по няколко пъти с дрегер, че…

живите и мъртвите
живите и мъртвите
10 януари 2020 14:57
Гост

Професията на патоанатома и без това е непривлекателна. В нея липсва удовлетворението да спасяваш живот. Но без нея не може. От друга страна – то за живите няма, камо ли за мъртвите

анонимен
анонимен
10 януари 2020 14:57
Гост

Върви един сериал по някой от каналите. В главната роля е патоанатом, който се опитва да отговори на всеки въпрос, на най-малкото несъответствие, което открие при аутопсиите. Много ми се иска и при нас да има такива доктори – подготвени, любопитни, знаещи. Но ще си остана със сериала и мечтите явно.

Aнонимен
Aнонимен
10 януари 2020 16:23
Гост

Ако е за тази от Маями, нещата са ясни. Куде сме ние, къде са те!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 14:46
Гост

Много адекватно предложение.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 14:44
Гост

Наредбата е стара. Просто има нужда от актуализация.

Вътрешен
Вътрешен
10 януари 2020 14:24
Гост

Д-р Константин Тренчев избяга в САЩ и се появи криза за патоанатоми. Извън шегата – положението е много зле, почти няма студенти, които искат да специализират това.

стар старозагорец
стар старозагорец
10 януари 2020 14:55
Гост

Ех, някои помним, че стана патоанатом не по собствено желание, а от къркане, ама нейсе. После голям синдикалист стана

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 14:17
Гост

Откъде я извадихте тази снимка?…

Пич
Пич
10 януари 2020 14:21
Гост

Снимката е много хубава, защото без думи показва какво е състоянието на моргите. Точно такова е.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 15:01
Гост

Това казвам и аз. Толкова е потресаваща снимката, че е чак нереалистична. Затова питам откъде е и актуална ли е.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 14:45
Гост

А, да видите каква е материално-техническата обезпеченост на колегите.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 13:43
Гост

Присъединете се към дискусията…

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 13:46
Гост

Може да е от всяка една секционна зала, може би без София. Почти всички са в това състояние, а и по-зле. Да добавя, че средства за инструменти и консумативи също няма. В един областен град съдебният лекар си купи ножове от пазара, защото неговите са от 30 и повече години….

Любо
Любо
10 януари 2020 14:15
Гост

Логиката казва, че точно на тези хора трябва да се плаща доста сериозно, но логиката у нас няма значение.