От 2022 г. няма да се плащат такси за подаване на годишните финансови отчети (ГФО), консолидираните финансови отчети и годишните доклади за дейността. Това прие днес единодушно Народното събрание.

В момента подаването на отчетите в Агенцията по вписванията струва на фирмите 40 лв., ако е на гише и 20 лв., ако бъде направено по електронен път.

Народното събрание днес гласува окончателно изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Както „Лекс“ писа, тяхното обсъждане върви с бързи темпове, въпреки ограничената дейност на парламента по време на извънредното положение и факта, че е предвидено промените да влязат в сила от 1 януари 2022 г.

Причината е гласувана днес окончателно от депутатите разпоредба, която ще влезе в сила още с публикуването на измененията в Държавен вестник. Във финалната си редакция тя гласи: „За производствата по обявяване на заявени пред търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността, които не са приключили до влизането в сила на този закон, обстоятелството, че актовете по чл. 38, ал. 1 от Закона за счетоводството са приети от общото събрание на съдружниците или акционерите или от съответния орган, се удостоверява само с декларацията по чл. 13, ал. 4“.

Както става ясно, тя се отнася до вече подадените в Агенцията по вписванията ГФО. И на практика освобождава длъжностните лица по регистрацията от задължението да проверяват, придружаващите ги протоколи и покани от Общи събрания, на които са били приети отчетите. Длъжностните лица по регистрацията само ще преглеждат декларацията за вярност на заявените обстоятелства.

Както „Лекс“ писа, от 14 март 2020 г са в сила промени в Наредба № 1 от 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. С тях отпадна задължението за малките и средните фирми да доказват приемането на ГФО с различни документи, а е достатъчно да подадат проста декларация, чийто образец е регламентиран в наредбата.

От левицата се противопоставиха на придружаването на ГФО само от декларация за вярност. „Считаме, че охранителното производство тук е накърнено“, заяви Тодор Байчев. Но министърът на правосъдието Данаил Кирилов му отговори, че с декларация се обявяват и данъчните задължения и посочи: „Няма смисъл да утежняваме производството пред Агенцията по вписване и да искаме тази свръхформа за едно действие, което е само обявяване“.

С промените в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се правят и серия от изменения, които подготвят отпадането от 2022 г. изискването ГФО да се подават на три места – в Агенцията по вписванията, Националната агенция за приходите и Националния статистически институт. От 1 януари 2022 г. търговците, фондациите и сдруженията ще ги изпращат само в Агенцията по вписванията.

С преходните и заключителни разпоредби на закона за търговския регистър депутатите приеха и нова разпоредба в закона за извънредното положение, с която дават право на Министерския съвет да въведе мерки в подкрепа на българските производители на храни, включително и да въведе временна забрана за внос на някои продукти.

Както „Лекс“ писа, тези законови изменения идват след като правителството задължи търговските вериги да предлагат продукция на местни производители.

В закона за извънредното положение обаче е предвидена и възможността за налагане на временна забрана на вноса на „определени храни от държави, които не са членове на Европейския съюз, при спазване на международните договори, по които Република България е страна“.

В него освен това се посочва, че под търговска верига се има предвид такава „верига от магазини са магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки“, която има 10 и повече обекта на територията на страната.

В закона са регламентирани и санкциите за търговските вериги, които не изпълнят мерките на Министерския съвет. Той предвижда имуществена санкция в размер от 15 000 лв. до 25 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 лв. до 50 000 лв. Депутатите гласуваха още, че „повторно нарушение е нарушение, извършено в тримесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което е наложено наказание за същото по вид нарушение в същия търговски обект“.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данаилова
Данаилова
14 април 2020 23:58
Гост

Много добри имществени санкции. Българинът се разбира, само когато го удариш по джоба.

Чочо
Чочо
14 април 2020 23:54
Гост

Напълно подкрепям временната забрана за внос на някои продукти.

Мишо
Мишо
14 април 2020 23:56
Гост

Да, това ще стимулира българските производители. А не после само да ревем, че икономиката ни затъва.

Ганчев
Ганчев
14 април 2020 23:45
Гост

Живи и здрави след тази пандемия, ще видим дали това наистина ще се случи след две години.

Стоян
Стоян
14 април 2020 23:48
Гост

Да, у нас стана като в казармата. Всяка заповед е предпоследна.

Анонимен
Анонимен
14 април 2020 18:57
Гост

Абе, каква е тази практика на този парламент да прави промени в закони през други закони? Редно ли е?

Анонимен
Анонимен
14 април 2020 18:57
Гост

Чак от 2022 ли, счетоводителите ще има да почакат

2546
2546
14 април 2020 18:58
Гост

до тогава – я камилата, я камиларя…

Анонимен
Анонимен
14 април 2020 18:59
Гост

Нали знаеш приказката – трай бабо за хубост. Ще устискат и те, и фирмите

123
123
14 април 2020 18:56
Гост

Това с веригите не го разбрах много. Единствено има смисъл да се насърчи по-широко предлагане на плодове и зеленчуци, но останалото и сега е преимуществено българско.

станкето
станкето
14 април 2020 18:56
Гост

Това с веригите никога няма да стане. На хората продукцята сега ще им отиде на кино, заради затворените пазари и понеже ги хвана срам какво причиняват, си мислят, че ще могат да задължат веригите да вземат марулите и краставиците, които сега не могат да се продават на пазара. Е няма как да стане толкова бързо. Фирмите си имат достачици, догвоори и какво сега да ги зае.ат ли, защото на някой идиот му щукнало да затоври пазарите, вместо да осигури нормално пазаруване там

Анонимен
Анонимен
14 април 2020 23:24
Гост

А това със затварянето на магазините за цветя точно на Цветница бе пълна гавра. После икономиката ни се сривала. Какво да правят тези нещастни хорица, които са набутали пари за стока, а не могат да я продадат.

От опит
От опит
14 април 2020 18:55
Гост

По принцип протоколите от общите събрания и особено поканите за свикването им са абсолютно излишни и не допринасят с нищо за прозрачността в управлението.

Анонимен
Анонимен
14 април 2020 18:56
Гост

Затова често се фалшифицират, не нарочно, а от немай къде.

SIxtoR.
SIxtoR.
14 април 2020 18:54
Гост

2022!!! Я камилата, я камиларя? Те един закон го променят два пъти за една седмица, вие се надявате нещо да оцелее след 2 години…

Човек
Човек
14 април 2020 18:53
Гост

Браво, заради невъзможността на АВ да обработва тоновете документи ни отърваха всички от глупости.

техника трепач
техника трепач
14 април 2020 18:53
Гост

Законодателна техника на високо ниво 😉 с ПЗР на ЗТРРЮЛНЦ приемаме правила за търговските вериги по време на извънредно положение. Добрееее, а не можеше ли и законът за отбраната да мине в ПЗР? Да уточня – това е подигравка, а не предложение, да не се обърка някой от мнозинството в НС

Политикант
Политикант
14 април 2020 18:51
Гост

БКП винаги се изказват колкото да има вятър, тъпо и неконструктивно, това е то предизборна кампания

чак не е за вярване
чак не е за вярване
14 април 2020 18:51
Гост

Е поне една добра новина, макар и за далечното бъдеще… Толкова не ми се вярва, че си мисля, че докато стане време и ще го променят. Не че съм за 20 лв., но одобрявам всяко отпадане на такси и таксички