Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков не е получавал предложение да стане конституционен съдия, но и да му бъде отправено такова, надали би го приел. Това стана ясно днес от отговор на Герджиков пред бТВ на въпрос дали е получавал такава покана от президента Румен Радев.

 „Нямам такова предложение“, каза проф. Герджиков и добави, че дори да получи, вероятно няма да го приеме.

„Чувствам се много активен, занимавам се с много дейности, с някои от които няма да мога да се занимавам, ако евентуално бих станал конституционен съдия”, обясни той причините да не иска да бъде конституционен съдия.

На 12 ноември изтичат мандатите на конституционните съдии Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и проф. Цанка Цанкова. Парламентът вече избра доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов за член на Конституционния съд (КС). Останалите трима трябва да бъдат избрани от президента и от върховните съдии.

Преди месец Румен Радев каза, че вече му е била предложена номинация, която обсъжда, но не спомена конкретно име. Тогава той каза, че проучва различни варианти, като важни за него били не само високите професионални, но и моралните качества на хората и умението им да отстояват позиция.

Проф. Герджиков беше премиер в служебния кабинет на Румен Радев в началото на миналата година. Беше избран и за председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента. През юни, след 42-годишна преподавателска дейност, той изнесе и последната си лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Михаил
Михаил
22 октомври 2018 10:36
Гост

Сигурно вече са известни другите трима кандидати за конституционни съдии. Ама си траят.

Анчо
Анчо
22 октомври 2018 9:56
Гост

Той дори да е конституционен съдия, може да си извършва другите дейности.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2018 9:48
Гост

Поздравления за избора Ви!

юрист
юрист
21 октомври 2018 14:38
Гост

Няма как да се сещате, колега, за неща, за които се мълчи.

Но има хора, и има време, когато ще се разказва…

И е интересно.

Z.Z
Z.Z
21 октомври 2018 12:39
Гост

Някой отказвал ли е досега такова предложение, че не се сещам?