Със 127 гласа „за“, 55 „въздържал“ се и нито един „против“ парламентът избра доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов за член на Конституционния съд (КС).

Депутатите не спориха по професионалните качества на Влахов, като те бяха признати и от гласувалите „въздържал се“ от БСП.

След гласуването Влахов се изправи пред депутатите и заяви: „Позволявам си да застана на парламентарната трибуна, за да заявя, че съзнавам високата отговорност, която току-що ми възложихте и няма да отстъпя от нея“.

Управляващи и опозиция използваха процедурата за избор на конституционен съдия, за да отправят обвинения едни към други. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че от БСП винаги са против всичко хубаво, което се случва в държавата. Крум Зарков пък заяви, че управляващите искат да принизят народните представители до гумен печат, който легитимира предварително взети решения.

Пререканията започнаха след като Цветанов взе думата, за да коментира отправените през предишните дни упреци от БСП, че има нещо задкулисно в процедурата за избор на конституционен съдия. Той призова депутатите от опозицията да вземат незабавно отношение по въпроса, защото ако не го направят, няма да имат правото да бъдат морални съдници. После отправи и призив към президента Румен Радев, който тази година назначава един конституционен съдия. „Призовавам президента на страната нека да бъде много по-внимателен и да наблюдава какви са процедурите, които прави парламентът. Нека и при него всичко бъде прозрачно пред обществото, за да бъдат избирани хора с безупречна репутация, като съдия Влахов“, каза Цветанов.

„Съдия Влахов безспорно има професионалните качества да заеме поста, за който е номиниран. Той имаше право да развие своята кандидатура в състезателна процедура. Тази процедура, която провеждаме обаче се обезсмисли, когато предложението за неговата кандидатура беше подкрепено от почти всички парламентарни групи още преди изслушването“, отвърна Крум Зарков.

Тогава Цветанов попита БСП защо са оттеглили кандидатурата на Янаки Стоилов за КС. И се обърна към Влахов: „Вие заслужавате да бъдете конституционен съдия и не трябва въобще да се притеснявате от гласуването „въздържал се“ от БСП. Те винаги са против за всичко хубаво, което се случва в държавата“.

Така пак думата взе Крум Зарков, който заяви, че е омерзен, че се използва името на Янаки Стоилов. „Всеки български авторитет бива използван от тези хора за дребните им политически игри. Резултатът от това е, че в България не останаха авторитети, които да не са сринати“, каза той. И допълни: „Янаки Стоилов се оттегли с думите „В уреден мач не играя“. Прав е“.

Валери Жаблянов от БСП пък заяви, че стилът на ГЕРБ е „ако всички не строят зад физкултурника, няма да има упражнения на двора“.

Дебатът продължи в същия стил и Тома Биков от ГЕРБ заключи, че не е един от най-качествените, а Славчо Атанасов от Обединени патриоти призова да се пристъпи към гласуване.

Така 127 депутати гласуваха за кандидатурата на Влахов за КС, а 55 се въздържаха.

Красимир Влахов е роден на 24 септември 1972 г. Завършил е юридическото си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната му кариера минава изцяло в съда, като започва през 1996 г. като младши съдия, а от октомври 1997 г. е съдия в Софийския районен съд. През 2004 г. е командирован във Върховния касационен съд, а през 2008 г. е избран за председател на СРС. През 2012 г. Красимир Влахов е назначен за зам.-председател на Върховния касационен съд и остава на този пост до 20 февруари 2018 г. Оттогава е съдия във ВКС.

Той ще встъпи като конституционен съдия заедно с останалите трима нови членове на КС, които трябва да бъдат избрани от президента и върховните съдии. Това трябва да стане веднага след като на 12 ноември изтекат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и на проф. Цанка Цанкова.

Изборът на върховните съдии е насрочен за 26 октомври.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Красимира Кръстева
Красимира Кръстева
09 ноември 2018 8:45
Гост

http://advokatyordanova.com/ Злата врачанка повече от 5 години ме следи със сателит по цялата земя и тормози със звукова вълна, за да ме заключи в лудница или на село.

ДЕСИСЛАВА ПЕТКОВА
ДЕСИСЛАВА ПЕТКОВА
05 октомври 2018 10:43
Гост

Ужас! Красимир Влахов, който извърши престъпление по служба през 2011 г. и остана неосъден. През 2004 г. Съдия Красимир Влахов си е купил луксозна къща с дворно място от 2360 кв. м. В Крапец, община Шабла само за 9 000 лв.!? Днес Парламентът извърши престъпление срещу правосъдието. Вината на Красимир Влахов остава завинаги. Той е срам за Конституционния съд.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
05 октомври 2018 18:28
Регистриран

Ако само това имате да кажете за него, нищо не е . Кой от днешните не се натиска да се облажи.Друго е важно.Той, който беше само редови съдия в СРС, и изведнъж стана съдия от ВКС, после зае поста във СГС, и най-накрая поста зам.председател във ВКС, си е връзкар с всички партии-това е очевадно. Толкова много и големи подскоци като котарак върху горещ ламаринен покрив, няма в историята на съдебната власт в РБ, но все още не се знае.И НАЙ-ВАЖНОТО Е ТОВА- лъсна образът на ГЕРБ, създаден от БСП, за да е доброто, а БСП-лошото ценге-ако едната партия загуби,… Покажи целия коментар »

Методи
Методи
05 октомври 2018 10:25
Гост

Честито, съдия Влахов! Вие заслужавате този пост. Въобще не ме учудва, че не са оспорили професионалните Ви качества.

Anonimen
Anonimen
05 октомври 2018 10:18
Гост

Абсолютно подкрепям мнението на Крум Зарков. Конституционният съдия трябва да е безпристрастен, а не политическо протеже.

Митко
Митко
05 октомври 2018 10:13
Гост

До тук – добре, процедурата мина открито и професионално. Сега да видим останалите съдии в КС как ще ги изберат и какви мръсни ризи и уговорки ще излязат.

Георгиев
Георгиев
05 октомври 2018 10:21
Гост

Уговорките вече са направени със сигурност.

Минко
Минко
05 октомври 2018 10:10
Гост

Поредният Лъвски скок за Влахов. Само, че тази лъжица е много голяма за него.

Anonimen
Anonimen
05 октомври 2018 10:01
Гост

Дано да удържите на думите си, господин Влахов.