След 42-годишна преподавателска дейност проф. Огнян Герджиков си взе сбогом със Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С тържествена лекция, изнесена в 272-а аудитория, проф. Герджиков направи равносметка на дългогодишната си преподавателска работа, съобщи в. „24 часа“.

В залата присъстваха семейството му, приятели, колеги и студенти. Там бяха бившите депутати от НДСВ Борислав Великов, Гергана и Соломон Паси, Камелия Касабова и Нина Чилова. Сред гостите също така можеше да се видят Татяна Дончева, Янаки Стоилов, проф. Васил Мръчков, поетът Недялко Йорданов и други.

До проф. Герджиков на трибуната седнаха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов.

Тържествената лекция на проф. Герджиков бе в две части. Той сподели пред събралите се гости за своя път в правото и преклонението си пред него. Разказа и за това как правото безвъзвратно е превзело сърцето му в трети курс и защо е успял да започне академичната си кариера едва от четвъртия опит. Той отново отправи критики към политиците за невежеството им в тази област и напомни колко е чувствителен, когато „с кални обуща се влиза в храма на правото“.

„Човек трябва да съумее да слезе, когато е относително на върха“. Това са думи на проф. Огнян Герджиков, цитирани от „24 часа“, с които той си взе сбогом с университета.

И още от думите на професора, който е доайен в дисциплината „Търговско право“: „Аз съм като патицата, която може да плува, но има много по-добри плувци от нея. Може да тича по земята, но има много по-добри бегачи от нея. Може да лети, но има много по-добри летци от нея. От всичко по малко мога, но нищо като хората”. Но уточнява, че единственото изключение е правото.

През годините проф. Огнян Герджиков е бил депутат, председател на Народното събрание и служебен премиер. Миналата година той бе избран за председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента. Но никога не се е отказвал от преподавателската си работа.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тапак ТАПЧАКУРОФФ
Тапак ТАПЧАКУРОФФ
03 юни 2018 14:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иван Иванов
Иван Иванов
03 юни 2018 5:39
Гост

Трябва да отдадем заслуженото на Герджиков. Неговата статия „За паралелните основания на нищожността“, напечатана навремето в Правна мисъл, мисля, беше и си остава фундаментална. Още нещо – сатиричните изказвания – „За халтурата в правото“, ми отвяха шапката от смях, толкова тънка ирония и то право в целта. Автор е на Търговския закон, опитен адвокат – навремето беше блокирал рекламите на фланелките на ЦСКА – тоест – монопол на рекламите един вид, ма т`ва съм го чувал косвено. Преките ми впечатления за него са – благ, усърден и опрощаващ, всеотдаен, блестящ преподавател, харизматичен, весел и усмихнат. Сега, той има със Слави… Покажи целия коментар »

ТАПЧАКУРОФФ, прапорщик
ТАПЧАКУРОФФ, прапорщик
02 юни 2018 21:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 юни 2018 19:08
Гост

Дълбок поклон, професоре. Надявам се да продължите все така успешно с това, което ви предстои.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2018 19:06
Гост

Жалко. Страхотен преподавател. Успех.