Министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви конкурс за 36 свободни места за държавни съдебни изпълнители в цялата страна и насрочи писмения изпит за 15 ноември 2020 г. (пълния текст на заповедта виж тук ).

Най-много вакантни позиции има в София – 4, а във всички останали са по една. Съдебните райони, за които се търси ДСИ, са Айтос, Ардино, Ботевград, Бяла, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Габрово, Девня, Димитровград, Дупница, Елин Пелин, Казанлък, Кула, Левски, Малко Търново, Мездра, Нова Загора, Омуртаг, Панагюрище Пловдив, Раднево, Самоков, Свиленград, Севлиево, Силистра, Сливен, Трън, Трявна, Тутракан, Хасково и Чепеларе.

Участниците в конкурса имат право да кандидатстват за най-много два съдебни района и трябва да ги посочат в заявлението си в поредността, в която желаят да бъдат класирани.

Изискванията за държавен съдебен изпълнител са същите като за магистратите – по чл. 162 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), да има само българско гражданство, да е правоспособен юрист, да не е осъждан на затвор за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, да не дисциплинарно освободен член на Висшия съдебен съвет за накърняване престижа на съдебната власт, да притежава „необходимите нравствени и професионални качества, съответстващи на Кодекса за етично поведение на българските магистрати“ и да не е психичноболен.

Държавните съдебни изпълнители се назначават към съответния районен съд, но са на подчинение на министъра на правосъдието.

Заплатата на ДСИ е 90% от тази на съдия в районен съд. В момента основното възнаграждение на районен съдия в София е 2985 лв., а колегите им в страната – 2681 лв. Това означава, че заплата на ДСИ в столицата е 2686 лв., а в останалите градове – 2413 лв.

След 6 години работа като ДСИ при доказана професионална квалификация и образцово изпълнение на служебните задължения министърът на правосъдието може да му определи и заплата като на окръжен съдия. Това значи, че в София възнаграждението на държавния съдебен изпълнител може да достигне 3308 лв., а в страната – 3058 лв.

Конкурсът за държавни съдебни изпълнители се състои от писмен и устен изпит. А таксата за участие в него е 50 лв.

Желаещите да станат ДСИ ще имат 14-дневен срок от обнародването на заповедта на Ахладова в Държавен вестник, за да подадат заявления за участие в конкурса. След изтичането му министерството ще обяви кои са допуснатите, като тези, при които са открити нередовности в документите, ще имат 7 дни, за да ги оправят, а след две седмици ще бъде обявен окончателният списък с допуснатите.

В заповедта си министър Ахладова е посочила, че конкурсът ще провери познанията на кандидатите по Гражданския процесуален кодекс – Обща част и Част пета „Изпълнително производство“, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Административнопроцесуалния кодекс – Дял пети, Търговския закон, Закона за особените залози, Закона за задълженията и договорите, Закона за собствеността, Правилника за вписванията, Наредбата за определяне на реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка и Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Само кандидатите с оценка поне 4,50 на писмения изпит ще бъдат допуснати до устния. А в класирането за вакантните места ще бъдат включени само изкаралите най-малко 4,00 на устния изпит.

Оценяването ще извърши комисия, която се определя със заповед на министъра на правосъдието. Тя трябва да изготви регламент за провеждането на изпита.

По отношение на ДСИ в закона има едно особено правило (чл. 269 ЗСВ), според което ако има единствен кандидат, който е работил като държавен съдебен изпълнител повече от 5 години, той се назначава на длъжност без конкурс. То не се прилага, ако кандидатът е бил дисциплинарно уволнен.

Конкурсът за ДСИ се очаква от години от правната общност. За съдебноизпълнителната служба към Софийския районен съд конкурс не е имало от 2008 г., а за ДСИ в останалата част на страната – от 2012 г. Като „Лекс“ многократно е писал, има немалко държавни съдебни изпълнители, които са назначени „до конкурс“ и заемат длъжността повече от 5-6 години на това основание.

Заради множество сигнали от читатели за проблема, в началото на годината „Лекс“ постави на Министерството на правосъдието въпроса дали се планира провеждането на конкурс за ДСИ и от там отговориха, че нямат такова намерение.

Това предизвика реакцията на неправителствения сектор и 16 организации, сред които и Асоциацията на държавните съдебни изпълнители, изпратиха официална препоръка (повече за нея виж тук) до тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов да се проведе конкурс за държавни съдебни изпълнители. Тя беше отправена по реда на глава осма от Административнопроцесуалния кодекс, която задължава държавния орган, получил подобно предложение, да вземе решение по него най-късно два месеца след постъпването му. Такова обаче не беше оповестено.

С встъпването си на поста новият министър на правосъдието Десислава Ахладова обаче обяви конкурса. Именно тя като заместник-министър проведе тежките конкурси за  нотариуси, съдии по вписванията и синдици, които приключиха през 2019 г.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чакаме отговор
Чакаме отговор
23 декември 2020 10:40
Гост

Министерството отново мълчи и няма яснота с оглед на последната заповед за удължаване на мерките дали ще се провежда конкурса и ако да – по какъв начин и организация. Дано този път да се произнесат по-бързо, а не като преди 15.11 – 4 дни преди изпита. Все пак 573 души от различни градове имат да пътуват, да останат у някого на гости или на хотел, което не е особено добре предвид обстановката. Дано за идните изпити проумеят, че това централизиране на конкурси в София е безсмислено.

Илияна
Илияна
17 септември 2020 16:17
Гост

Здравейте, ако има тук ДСИ може ли да обясни малко повече за работата-натоварена ли е много физически, психически, подхояща ли е млад кандидат /жена, ако това има някаво значение/.
Ще съм много благодарна, ако някой сподели малко информация ‘от кухнята“ на тази длъжност, също така ако имате малко повече информация за този конкурс-как протича теста, устния изпит.
Всичко ще ми бъде от полза.
Благодаря предварително!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 15:03
Гост

Работа като работа. Големите дела отдавна са при ЧСИ, и за ДСИ остават предимно „неприятни“ : необезпечени кредити, държавни вземания по издадени от съда „служебни“ изп.листове, издръжки, предаване на деца. Моето лично мнение е че работата не е подходяща за всеки един, който не е подготвен психически за натоварването и ежедневния конфликт с хора. Особено ако работи в райони като Казанлък, Раднево, Нова Загора, Сливен, Димитровгра и т.н. с преобладаващи „малцинствени анклави“. В почти 100 % от случаите, при работата „на терен“ по описи, въводи и т.н. ще му се налага да се разправя с подобни субекти, никога не посещавали… Покажи целия коментар »

Milen
Milen
15 септември 2020 16:57
Гост

Този екип на министерството направиха куп далавери и нагласявания на резултатите по всички възможни конкурси, които проведоха от 2017 г.насам. За нотариуси сложиха в софия дъщерята на влиятелен координатор на ДПС от Търговищко, чиято роднина е депутат от дпс и която беше шеф на съдиите по вписванията в софия, освен това – друга роднина на депутата от Герб Лазаров, както и бивша подчинена съдийка на Ахладова от РС-Перник, докато тя е била началник там и с която са много близки. По другите райони нагласиха чедата на множество нотариуси, за да се заменят с родителите си впоследствие – Ардино в Перник,… Покажи целия коментар »

Гражданин
Гражданин
15 септември 2020 13:20
Гост

За мен концепцията за ДСИ е сбъркана от самото начало, защото какъв ти е стимулът да си вършиш работата, след като си получаваш тлъста заплата и то в градове с ниски доходи. Можеш и нищо да не вършиш.

Пешо
Пешо
15 септември 2020 13:21
Гост

Затова, ако си кредитор и искаш да видиш някакви пари от длъжник, отиваш при ЧСИ.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 15:40
Гост

Ами защото съществуват и то немалко дела, по които не се дължат такси,а ЧСИ-тата не искат да ги работят по обясними причини.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 13:18
Гост

Току-виж обявили и конкурс за нотариуси.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 13:17
Гост

Имам надежда, че Ахладова ще оправи бакиите, забъркани от Барни, дано да й дадат възможност.

Наблюдател
Наблюдател
15 септември 2020 12:46
Гост

Еех, ДСИ в Малко Търново да си. Море до колене.

123
123
15 септември 2020 12:46
Гост

А, то това важи и за Тутракан.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:47
Гост

Ами пробвайте се! Има си условия, ако отговаряте, заповядайте. Най „обичам“ хора да се оглеждат само в останалите.

Сенека :)
Сенека :)
15 септември 2020 15:31
Гост

Там Дунавът е до глезените 🙂

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:45
Гост

Кандидатстват в до две области, ама работят после и в двете или само в една ги избират>

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:45
Гост

Каква е функцията на тия хора?

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:44
Гост

Ами има си нужда от такива хора, защото понякога те са последната надежда на семейства да им се изплати заработеното например. А и не само това.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:44
Гост

Да притискат повече бизнесмените, дето се правят на ударени и не си плащат на персонал и като ги съдят пак не плащшат!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:42
Гост

Като цяло много неприятни за мен хора са от тази час на съдебните изпълнители, но какво да се прави, трябва и такива да има.

Todorina
Todorina
15 септември 2020 12:43
Гост

Да де ама стига да имаше файда от тях. Защото Майка ми Бог да я прости осъди един работодател за неплатени заплати, казах, че оня може да си скрие парите от сметките, съдъ казали, че няма такава опасност. Оная това и направи. Прехвръвли си парите докато можеше в друга сметка, когато трябваше вече да му се вземат парите чрез съдебен изпълнител, той установи, че няма какво да му се вземе. Сметката му била празна и вместо 3000 лв. тя пи една студена вода.

Филипа
Филипа
15 септември 2020 12:41
Гост

Как пък се освободиха толкова свободни места в толкова градове. Това не е ли доходоносна работа или се пенсионираха

Димитриева
Димитриева
15 септември 2020 12:41
Гост

Пожелавам им успех. И да се пазват и да спазват противоепидемиологичните мерки

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:40
Гост

Аз не знам ако си осъждан на затвор дали изобщо би се засилил да кандидатсвташ

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 12:39
Гост

Късмет

АНОНИМЕН
АНОНИМЕН
17 септември 2020 11:04
Гост

Принципно да предположим ,че кандидатите може да са между 700-1000 души от цяла България,затворени в няколко помещения плюс и квесторите,какво правим с Ковид-19 тогава……..Да не говорим за лавината от зарази ,която може да ни залее.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 15:38
Гост

Хайде, някой от „вечните“ заместващи до конкурс се включи. Спокойно, ще се вземат мерки, ще ви осигурят зали и дистанция. Децата как ходят на училище.