Към този момент не се предвижда провеждането на конкурс за назначаване на държавни и частни съдебни изпълнители. Това отговориха от Министерството на правосъдието на запитване на „Лекс“ дали ведомството планира да обяви конкурсите, които отдавна се очакват от правната общност.

Повод за него бяха множество запитвания от читатели. Те поставят и проблема, че има немалко държавни съдебни изпълнители, които са назначени „до конкурс“ и заемат длъжността повече от 5-6 години на това основание. Именно това беше и един от мотивите преди година, когато още ръководеше Министерството на правосъдието, Цецка Цачева да обяви, че се планира конкурс първо за ДСИ, а след него и за ЧСИ.

Последният конкурс за ЧСИ беше през 2015 г. Тогава в гилдията влязоха нови 44 души, но не бяха заети всички свободни места. Така миналата година плановете на министерството бяха да обяви конкурс именно за тях и да не се разкриват нови бройки, като беше съобщено, че се очаква той да е за 30 вакантни позиции за ЧСИ. По закон броят на частните съдебни изпълнители е по един на 30 000 жители.

Сега обаче позицията на министерството е, че на този етап конкурси за нови ЧСИ и ДСИ няма да бъдат провеждани. Тя идва след като миналата година ведомството приключи три тежки конкурса – за нотариуси, съдии по вписванията и синдици.

Този за нотариуси приключи през януари 2019 г. с назначаването на 74 души, но заради слаби резултати имаше и градове като Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, в които не бяха открити нови кантори, въпреки обявените вакантни места.

След него беше този за нови синдици и като такива бяха вписани нови 44 юристи и икономисти.

Конкурсът за съдии по вписванията пък приключи през ноември 2019 г. При него също останаха незаети места – 12, от общо обявените 44. Той ще остане в историята с изключително слабите резултати от писмения изпит – над 90% от участниците получиха толкова ниски оценки, че не успяха да преминат към втория етап от конкурса – устното препитване.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
07 януари 2020 12:57
Гост

Правилното е пълна либерализация, който от където свърне става шериф. Демокрация в действие.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 9:19
Гост

Конкурсът за нотариуси беше голяма издънка с тези слаби резултати. Вече се съмнявам в безпристрастността на комисията, която оценяваше работите.

Георги
Георги
07 януари 2020 9:20
Гост

А съдиите по вписванията? Явно си пазят местата за техни хора.

участник
участник
07 януари 2020 8:25
Гост

Като „провалила“ се на конкурса за съдии по вписванията, ще кажа – колеги, не жалете, никакъв шанс нямате. Тези ДСИ, за които пишетем дето от години си работят по заместване – те ще си спечелят и постоянните места. След този изпит, на който имаше толкова много въпроси от ЗННД, се замислям дали ЧСИ няма да бъдат препитвани по НПК, ама нейсе.

гнилост и зараза
гнилост и зараза
07 януари 2020 8:17
Гост

След конкурса за СВп колко хора се оплакаха, че работите им са подменени! И колко от спечелилите работят по заместване да питам аз? Ама как да докажеш, че не си сложил ти чавчици и хиксчета на един тест – графологична експертиза не го лови. Прогнила история

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 8:19
Гост

именно затова не се публикуват верните отговори, защото всеки знае как е отговорил на даден въпрос и тогава ще лъсне съвсем ясно, че има подменени

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 10:13
Гост

Глас в пустиня! Няма да се учудя и ако подменят работата на някой „вътрешен“.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 8:08
Гост

Ще плачем за Цецка, май…

ким кардашян
ким кардашян
07 януари 2020 8:27
Гост

ти луд ли си? тя никога нямаше изкласи до йорист на годината и нямаше да види ким кардашян

Anonimen
Anonimen
07 януари 2020 9:15
Гост

Чак пък! Обаче за конкурсите тя щеше да задвижи нещата, ама „Апартаментгейт“ я прецака.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 8:01
Гост

Златното време за ЧСИ свърши! Който… прибрал, прибрал или по-правилно – който събрал – събрал 😉

дси
дси
07 януари 2020 8:13
Гост

И на шега, и на истина – от събиране на комунални не се печели. Отворете сайта с публичните продажби и ще видите за какво става дума, а от това печели един частен изпълнител. Положението с ДСИ обаче доста по-различно. Държавата е длъжна да осигури алтернатива на всеки взискател дали да се обърне към ЧСИ или към ДСИ

Анонимен
Анонимен
09 януари 2020 11:05
Гост

Глупости. Държавата все ви е длъжна на вас. А що не ви осигури държавата алтернатива да отидете при частен нотариус или държавен нотариус, а ходите само при частни? М?

няма сми
няма сми
07 януари 2020 7:59
Гост

Ама за какво ви е колеги да се явявате на тези конкурси, на които никой след това не вижда верните отговори на тестове, на казуси? След които ви изкарват идиоти.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 7:57
Гост

Към драстичните случаи да добавим и един ДСИ назначен по заместване от 7 години!!!! Куриоз!

хората на СС си стоят
хората на СС си стоят
07 януари 2020 7:56
Гост

Положението с ДСИ е страшно. Има хора, които една зам.-министърка с инициали СС, назначи оше през 2013 г. без конкурс и това явно се толерира!