Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста Йосиф Иззе, който беше задържан и обвинен за смъртта на таксиметровия шофьор Христов Йорданов в София.

Двамата се сбиха на 8 октомври в столичния кв. „Разсадника“ след спор на пътя, а 34-годишният Йорданов почина. Иззе беше задържан и оставен в ареста, но днес апелативните съдии го освободиха окончателно срещу „подписка“.

Според разследващите таксиметровият водач шофирал в нарушение по еднопосочната ул. „Рибен буквар“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на „Рибен буквар“, се движел автомобил, управляван от приятелката на Иззе, а той бил до нея. Двете коли се засекли и спрели, като двамата мъже слезли и се скарали за правилата за движение, след което се и сбили. Свидетелските показания обаче се разминават за размяната на удари и за това кой от двамата първи е посегнал на другия. Част от показанията на свидетелите са, че приятелката на обвиняемия е извикала полиция и така саморазправата била преустановена. Двамата се върнали в колите си, но след това сбиването било възобновено. Свидетели са заявили, че са видели как таксиджията набира някого по телефона, след което пристигнали трима мъже и заедно с него започнали да бият обвиняемия. Други свидетели обаче твърдят, че задържаният е пребил таксиметровия шофьор. След края на сблъсъка Христо Йорданов паднал на земята, а пристигналият на място медицински екип само е констатирал смъртта му.

Първоначално Иззе беше обвинен, че е причинил по непредпазливост смъртта на Йорданов, но след това стана ясно, че таксиметровият шофьор е получил инфаркт, а нараняванията му от спречкването бил повърхностни и без връзка със смъртта му.

Въпреки това градският съд остави 23-годишния мъж в ареста, но подчерта противоречивите свидетелски показания за случилото се между двамата мъже и посочи, че разследването бързо трябва да установи кой от тях пръв е ударил другия.

Днес апелативният съд отмени определението и посочи, че няма доказателства, че обвиняемият е причинил смъртта на Йорданов.

„Съдът намира, че от събраните доказателства по делото не може да бъде направен извод за наличие на категорично обосновано предположение, че именно обвиняемият Иззе е извършил действия, които да са с в пряка връзка с настъпилата смърт на Христо Йорданов“, посочи съдът.

Случаят предизвика протест на таксиметровия бранш, а главният прокурор Иван Гешев говори пред местната общност в кв. „Факултета“, където описа случващото се като “дежа вю” от 90-те.

Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен. Мога да гарантирам, че прокуратурата ще си свърши работата, независимо от всички други, които не я вършат. Не мога да обещая „око за око-зъб за зъб“, защото прокурорите и съдиите спазват законите, които се пишат от политиците“, каза тогава главният прокурор.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Bobby Lindsay
Bobby Lindsay
28 март 2023 7:40
Гост

А онзи австралиец, който беше изпратен на свобода от съда? Да не е убил българин coreball? Гневът на родителите му от това колко сексистки са станали Съединените щати.

Айдукат Пешо
Айдукат Пешо
21 октомври 2022 12:20
Гост

Хайде сега дайте името на страхливеца от СГС, който постанови „задържане под стража“. Съдийската професия е за хора с кураж и силно изразено чувство за справедливост, а не за мижитурки, които се влияят от обществено мнение, натиск и т.н.

----
----
21 октомври 2022 16:20
Гост

Ами то се знае-Александра Йорданова.

Хаха
Хаха
21 октомври 2022 21:30
Гост

Слагам я в списъка с некадърниците, които нямат място в съдебната система…

Григи
Григи
20 октомври 2022 16:53
Гост

Явно наистина няма доказателства, че обвиняемият е причинил смъртта на Йорданов.

Щерев
Щерев
20 октомври 2022 16:51
Гост

Случващото се наистина е като “дежа вю” от 90-те.

Щерев
Щерев
20 октомври 2022 16:46
Гост

А, да видим дали нали наистина прокуратурата ще си свърши работата.

Филип
Филип
20 октомври 2022 16:48
Гост

A, дано!

Краси
Краси
20 октомври 2022 16:38
Гост

Никак не е добре, че свидетелските показания се разминават.

Заки
Заки
20 октомври 2022 16:39
Гост

Има нещо гнило.

Хелзинкски комитет
Хелзинкски комитет
21 октомври 2022 10:04
Гост

Най надеждни са свидетелите от махалите. Винаги и на всяка цена.

Михаил
Михаил
20 октомври 2022 16:33
Гост

Само да не стане да го търсят после.

Вятъра духа....
Вятъра духа....
20 октомври 2022 15:26
Гост

Загриженият борец за справедливост, но не съдебна, вече е подготвил поредната си „неполитическа“ реч за новия „спонтанен“, лилав протест във „Факултета“!

Дробчев
Дробчев
20 октомври 2022 14:59
Гост

Ами принципно ако се збиете с някого и той, понеже применро не може да се бие, залитне и си прасне главата някъде, аз не мисля, че вина за това има човека, който го е ударил. В крайна сметка ако двама се бият е добре и двамата да знаят как да го правят и как да се пазяят сами себе си. Никой не му е взел главата и не му я е блъскал в земята нарочно. Той си е паднал…

Миленска
Миленска
20 октомври 2022 14:58
Гост

„Днес апелативният съд отмени определението и посочи, че няма доказателства, че обвиняемият е причинил смъртта на Йорданов.“

Ако съдът ни не беше компроментиран с години, мисля, че имаше реален шанс да се приеме подобно решение, за нормално. Дори и от циганите. Но понеже го знаем родния съд какъв е, сега ще скочат циганите да обясняват, че няма справедливост и сами ще тръгнат да си я търсят. Което навежда на мисълта – това момче сега и охрана ли ще получи ?

ганю
ганю
20 октомври 2022 16:45
Гост

Охх, още един високо компетентен дава становище.
Типично по български – разбираме от всичко и по много.

Миленска
Миленска
20 октомври 2022 14:57
Гост

Тоя не е ли опасен за обществото, бе?

Житен дар
Житен дар
20 октомври 2022 14:57
Гост

Честито ни поредно ненормално попълнение на улицата.

Калимерска
Калимерска
20 октомври 2022 14:56
Гост

Рецидивист на улицата, браво. Ако избухва в агресия за всяко нещо, то правете си сметката утре на кого може да скочи на бой…

Шипев
Шипев
20 октомври 2022 14:56
Гост

Хей, внимавайте! Внимавайте съдии и адвокати. Патици заспали! Защото този случай е специфичен. Ако ние, българите, не се застъпваме един за друг и реално не търсим никаква справедливост за смъртта на момичетата на бул. Черни Връх, за смъртта на онзи французин, за смъртта на Милен Цветков, то циганите са задружни. Може да са всякакви, но са задружни. Но са и глупави. Ако постъпите с тоя келеш така, както с останалите убийци, а именно го пуснете, то имайте предвид, че веднага Евро Рома и другите НПО-та ще ги насъскат, че има дескриминация и спрямо тях специално държавата не иска да защитава… Покажи целия коментар »

Харалампиев
Харалампиев
20 октомври 2022 14:54
Гост

Ето защо казваме „на територията…“, защото сме територия, това не е държава. А населението е някаква аморфна маса, която се води население.

Каменова
Каменова
20 октомври 2022 14:53
Гост

А онзи австралиец дето го пусна съда да си ходи в Австралия? Той не уби ли българче? Че и дошъл баща му и майка му да се възмущават що за кочина ни била страната.

:))
:))
20 октомври 2022 14:53
Гост

И така и трябва. Правилно е приел съдът .

Трихинолин
Трихинолин
20 октомври 2022 14:53
Гост

И този е поредния дето ще се измъкне ми се струва. Практиката е такава, че се замазва фокуса на населението с други неща, чака се едно дело да се влачи с години и накрая всички забравят.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 14:52
Гост

Е не, то и за убийството на Милен Цветков много удобно се мълчи и никой и дума не казва какво се случва с това дело, който го движи, какви експертизи още се правят. Това и към вас Лекс. Дайте повече светлина за тези дела, защото не виждам такава по медиите от много време. Минаха колко? Три години? Има ли изобщо дело, прокоратурата го обвиняваше за умишлено убийство, а това ще мине ли в съда? Дайте яснота. Не ме занимавайте с Гешев, защото България гние и ражда гешевци, точно от това ниво – нивото, когато си ходиш по улицата, а надрусан… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 14:57
Гост

Това е делото в САС. ВНОХД № 408/2022 г. – Кристиан Николов, подсъдим за причиняване на катастрофа и смъртта на Милен Цветков след употреба на наркотици – 4 с-в