Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Йосиф Иззе, който е обвинен за смъртта на 34-годишния таксиметров шофьор Христо Йорданов при инцидента в столичния кв. „Разсадника“ в събота.

Съдия Александра Йорданова подчерта противоречивите свидетелски показания за случилото се между двамата мъже и посочи, че разследването бързо трябва да установи кой от тях пръв е ударил другия, но прие, че има данни за извършено престъпление. Освен това се оказа, че Иззе е осъден условно за причинена катастрофа с пострадала жена, а изпитателният му срок още не е изтекъл.

Още няма и крайни заключения на експертизите, които да посочат от какво е починал Йорданов и какви телесни повреди са нанесени на обвиняемия Иззе. По предварителни данни обаче таксиметровият шофьор е получил инфаркт преди инцидента, като сбиването само е влошило състоянието му.

Заради неяснотите около конфликта прокурорът по делото Илиян Точев не изключи възможността да става дума и за неизбежна самоотбрана. За момента Иззе е обвинен в причинена смърт по непредпазливост. Днешното определение на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

От държавното обвинение съобщиха за противоречия в показанията на 17 свидетели при инцидента, който е станал около 18,30 ч. в събота. Тогава Йорданов е шофирал таксито в нарушение по еднопосочната ул. „Рибен буквар“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на „Рибен буквар“, се движел автомобил, управляван от приятелката на Иззе, а той бил до нея. Двете коли се засекли и спрели, като двамата мъже слезли и се скарали за правилата за движение, след което се и сбили. Свидетелските показания обаче се разминават за размяната на удари и за това кой от двамата първи е посегнал на другия. Част от показанията на свидетелите са, че приятелката на обвиняемия е извикала полиция и така саморазправата била преустановена. Двамата се върнали в колите си, но след това сбиването било възобновено. Свидетели са заявили, че са видели как таксиджията набира някого по телефона, след което пристигнали трима мъже и заедно с него започнали да бият обвиняемия. Други свидетели обаче твърдят, че задържаният е пребил таксиметровия шофьор. След края на сблъсъка Христо Йорданов паднал на земята, а пристигналият на място медицински екип само е констатирал смъртта му.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Херкюл Пойрот
Херкюл Пойрот
12 октомври 2022 8:42
Гост

От снимката се вижда,че човекът е физически слаб, в добавка- дебели очила(тоест е с висок диоптър, безпомощен без очила, а с очила не може да се бие очевидно). Тезата ,че е набил множество граждани от норвежко-римски произход е силно недостоверна. Че се е защитавал, колкото може-вероятно, ама да е набил 17 римски граждани-не ми прилича на Силвестър или Арнолд.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2022 10:31
Гост

Абе те и нинджите не са дебели, ама гледай по филмите какво правят …

Безобразие
Безобразие
12 октомври 2022 8:22
Гост

Тоест-от писанието излиза-тумба роми, нападат защитаващ се човек. Единия от ромите, поради здравословен проблем получава инфаркт, без връзка с инцидента, а другите множество роми нападатели-вместо обвиняеми, имат статут на свидетели. И от кога стана престъпление да се защитаваш от тумба от множество нападатели. А лицето, за което се твърди,че било цитирам-жестоко бито-как успява по телефона да извика много други свидетели, и после вкупом те да бият момиче и момиче, ама да твърдят и по съвместителство,че сам набитият като рамбо е пребил 17 други? Случаят ми напомня, като с инцидента с висшестоящ правоверен преди време. Той твърдеше,че две момичета са го… Покажи целия коментар »

Безобразие
Безобразие
12 октомври 2022 8:32
Гост

Отново да попитам-по този случай https://dariknews.bg/novini/bylgariia/obrat-po-sluchaia-s-napadenieto-nad-familiiata-na-zam.-glavniia-miuftiia-video-2034870 Защо две български деца бяха арестувани и изтипосани по медиите, по едностранчиви твърдения на едната страна, а като истината се оказа друга не се случи нищо, а и давността очевидно изтече? Репресивния апарат подложи на арест и унижения две деца-защото даде вяра на едната страна, въпреки,че двете деца имаха други твърдения-при конфликт на твърдения тезите се проверяват, а не се действа с комсомолски устрем , само защото едната страна има високопоставено положение. А какво се е случило е било видно от записите от камерите на хипермаркета, пред който се случва случката… Но прокуратурата и… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
12 октомври 2022 6:58
Гост

Каскетурата ползва интернет тролове да си лъска имиджа. Баси дъното дето сме…

Неандерталец
Неандерталец
11 октомври 2022 18:02
Гост

Поредната трягедия. Липса на нормална комуникация.

Манолев
Манолев
11 октомври 2022 17:50
Гост

Не случайно в дебелите и стари книги, в Библията пише – когато ударят едната буза, обърни и другата. Ето какво става, като скочиш да браниш тези думи „чест“, „достойнство“.

мнение
мнение
12 октомври 2022 8:52
Гост

Да и какво става? След незаконния наказателен процес, ще получи и солидно обезщетение, при подобна медицинска експертиза няма друг вариант за изход от казуса. И в случая-щом е бил пред приятелката си едва ли е имал друг избор, освен да се защити от нападението, хайде-ако беше сам-приемрно да бяга, ама пред приятелката му да не покаже смелост, няма как. Коя жена иска за приятел –– ?

Геров
Геров
11 октомври 2022 17:49
Гост

Какво е това име Иззе? Каква е тази фамилия?

Исизов
Исизов
11 октомври 2022 17:49
Гост

Надявам се, че повечето хора, които малтретират, ще си понасят последиците по този начин, а не само заради обществения натиск

Караламов
Караламов
11 октомври 2022 17:48
Гост

В случая е редно да остане в затвора, защото е убиец. И няма нищо общо с това дали жертвата е циганин или българин.

Алтруист
Алтруист
11 октомври 2022 18:00
Гост

Точно така.

фактите
фактите
12 октомври 2022 8:57
Гост

Не е убиец. Лицето е починало от инфаркт.

Павлова
Павлова
11 октомври 2022 17:47
Гост

Мисля, че подобни екземпляри трябва по бързата процедура да получават присъда и да си понасят последствията, след невъздържаното поведение.

въпрос
въпрос
12 октомври 2022 8:48
Гост

И кое е невъздържано-да се защитава? Или според теб не е трябвало да се защити, а е трябвало и да обърне и другата си буза? Значи едната страна нарушава правилата за движение, в добавка започва да се бие, а другата да търпи боя, така ли?

Арнаутов
Арнаутов
11 октомври 2022 17:47
Гост

Ама чакайте бе. И мен ме изнервят много хора и ме обиждат някога, но не съм тръгнал да се бия с тях. Дори шефа ми, който е изключителен нервак и кислеяк и няма и грам управленски способности ме ядосва, но не съм тръгнал да се бия с него. Как ще налиташ на бой. Нали точно затова се пазя да не се бия, защото не знам как ще ударя опонента си, как ще залитне и ще се хлъзне и ще вземе да си счупи я врат, я глава и да почине. И какво ще стане? Да си разваля живота, защото не… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
12 октомври 2022 8:58
Гост

А шефът ти нали не те бие? Защото в случая от улицата е имало нападение и защита. Едва ли шефът ти те възпитава и физически?

Чепев
Чепев
11 октомври 2022 17:45
Гост

Подкрепям решението. Такива не бива да са на улицата

Унколевски
Унколевски
11 октомври 2022 17:43
Гост

Има си хас да го пуснете. Ако след кавга на пътя е склонен да се бие, то това е поредния агресор на улицата. Зад решетките и толкова.

Радосвета
Радосвета
11 октомври 2022 17:42
Гост

Е къде да е?

Чавдар
Чавдар
11 октомври 2022 17:40
Гост

Има ли значение в случая кой от тях пръв е ударил другия,

Филип
Филип
11 октомври 2022 17:56
Гост

Жалко за човекът. Не мога да повярвам, че се е стигнало до този трагичен инцидент, а не са се разбрали като цивилизовани хора.

Мики
Мики
11 октомври 2022 17:38
Гост

Там му е мястото.

Чилев
Чилев
11 октомври 2022 17:51
Гост

Е така е

незапознат
незапознат
12 октомври 2022 8:44
Гост

И може ли да обясниш защо, и отгока самозащитата стана незаконна?