След скандала с отправените сексуални намеци към служителки в хотел, инспекторът от Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев подаде оставка. Тя е в дневния ред на Народното събрание за извънредното му заседание във вторник.

Същевременно Мумджиев е подал и заявление до главния инспектор за прекратяване на трудовото му правоотношение като  Теодора Точкова е издала заповед, с която го е обявила за прекретено, считано от днес – 17 май, става ясно от съобщение от ИВСС.

С оглед факта, че инспектор Александър Мумждиев работеше при условията на изтекъл мандат, Народното събрание не дължи вземане на изрично решение по подадената оставка. Изявлението на Александър Мумджиев до Народното събрание има уведомителен характер, съгласно решение от 16 май 2023 г., постановено по дело по описа на Върховния административен съд, съгласно което „режимът за освобождаване от длъжност на инспектор от Инспектората към ВСС, който при изтекъл мандат, но продължен поради обективни обстоятелства, е уведомителен към избирателното тяло. Акт на Народното събрание не е част от фактическия състав за освобождаване от длъжност на инспектор от ИВСС, при подадена от него оставка„, посочват от ИВСС (виж повече тук).

Както „Лекс“ писа, на 9 май Мумджиев пристигнал във Враца за проверка в районната прокуратура. Настанил се в хотел, като от самото начало злоупотребявал с алкохол. По време на престоя си той няколко пъти отправял сексуални намеци към камериерки и сервитьорка.

Служителите се обърнали към полицията, местната прокуратура също извършила проверка. Пред разследващите персоналът на хотела споделил, че Мумджиев бил почти постоянно пиян, държал се непристойно като отправял и сексуални намеци, обяснявал, че е властта и такива като него имало само 10 човека в България, казвал, че е велик, че познава министри и много важни хора в държавата, към някои служители се държал „като с роби“ и т.н.

Мумджиев е бил за кратко задържан, а прокуратурата го разследва за извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото като е отправял обидни думи към персонала.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов изпрати на Народното събрание доклад с „данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Александър Мумджиев“.

Копие от доклада е изпратен на главния инспектор Теодора Точкова и на Висшия прокурорски съвет.

В официална позиция ИВСС се разграничи от поведението на Мумджиев и поиска от Народното събрание неговото освобождаване. По закон парламентът избира и освобождава инспекторите (виж още тук).

Все още не е ясно дали след освобождаването си Александър Мумджиев ще поиска да бъде възстановен като следовател в отдела в СГП, или ще подаде оставка и от съдебната система.

След напускането на Мумджиев, инспекторите остават осем, в това число и главният инспектор. Преди време Генади Георгиев се върна на работа във Върховната прокуратура, а Теодора Нинова се пенсионира.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оцелял от СДС чумата
Оцелял от СДС чумата
28 май 2024 12:34
Гост

Откакто СДС-Шайката въведе като еталон за подражание и израстване в кариерата моралната нечистоплътност и англо- краварската ценностна система , много духовно опустошени и деморализирани субекти с власт , цял живот парализират и трупат трудов стаж, и пари върху и без това ограбения от СДС-Чумата данъкоплатец

Пенчо
Пенчо
20 май 2024 11:19
Гост

Само Нова Конституция и нови съдии, прокурори и следователи.

Всичко друго са палиативи, семки, бонбонки и залъгалки.

Оставка
Оставка
19 май 2024 12:57
Гост

За такъв случай трябва да си АУТ от Съдебната система, а вместо това разбирам, че ще се върне на старото си място. Това е безобразие и дълбоко неуважение към народа!!!

Анонимен
Анонимен
18 май 2024 13:27
Гост

За делото отсега е ясно,че нищо няма да излезе. Къде го умисъла за нарушаване на обществения ред. Най много една обида,ама тя е ч.х.

Базил
Базил
18 май 2024 6:57
Гост

За неосведомените. Човекът скоростно напуска за да не го освободи народното събрание. Причината е че ако го освободи НС, ПК не може да го назначи заради уронване на престижа. Имаше статия в лекс по тоя въпрос. Освен това, като го назначат следовател делото ще се премести в СГП и там на всички ни е ясно какво следва

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 19:13
Гост

Все ми се струва че едва ли са били саюо намеци и подканяния. За такива неща, всеки втори мъж ще е в затвора. Най вероятно, направо е посегнал на някоя врачанка да я лющи, и са го поприкрили, за да не е толкова голям скандала.

Закривай!
Закривай!
17 май 2024 19:03
Гост

Представяте ли си как е протекла „проверката“ на врачанската прокуратура, та се е натъпкал и накъркал до козирката?! Знаем ний как да посрещаме проверяващите…

Иван Иванов
Иван Иванов
17 май 2024 17:50
Гост

Взимат прекалено високи заплати – едни 900 лева са достатъчни, ако трябва да пътуват – още там една карта за градски транспорт, неоправдано високо е, повече от 1000 лева заплата е – чисто „глезене“ – има промоции в „Кауфланд“, освен това – се предполага – инспекторите да имат умения и да правят и осъществяват и „странична дейност“, например – да са експертни консултанти.

Може би – пък да не са експерти.

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 16:49
Гост

Някой свестен, ако иска да стане инспектор, има да го оглеждат и преценяват става ли, а на този голямо доверие са му гласували, ако е вярно, че проблемите с алкохола не са нови.

Мунчо
Мунчо
17 май 2024 17:25
Гост

То само алкохола и камериерките да бяха! Нещата са много по-всеобхватни, дълбоки и жестоки. Нещата са системни. В покварата си, при това не от година две, а от поне четвърт век.

Анонимен
Анонимен
18 май 2024 13:03
Гост

Така е- големите заплати развращават

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 21:38
Гост

За справка корнела

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 16:45
Гост

„Внезапно“ и рЕзко от ИВСС и ВСС се разграничиха от този пияница и негодяй! Разпищолваше се навсякъде като някой бей, и естествено – безплатно! Толкова години се знаеше какъв е, но всички си мълчаха. Що? Вероятно защото доста от колегите му са същата пасмина! И щото май бил в няк’ви си роднински /по сватовство/ отношения с един от силните хора на партия със „затихващ“ живот. ПФУ! ПОЗОР!

Все така става
Все така става
17 май 2024 15:49
Гост

Години са го търпели така, сега изведнъж проглеждане и на секундата уволнен.

Шиши
Шиши
17 май 2024 17:22
Гост

Сефте.

Наздраве инспектори
Наздраве инспектори
17 май 2024 15:35
Гост

Като се знае перманентното му неадекватно състояние, актът на оставка е недействителен.

Арнаудова
Арнаудова
17 май 2024 14:07
Гост

Така и трябва. Трябва да се махне.

Арнаудов
Арнаудов
17 май 2024 17:21
Гост

Доскоро се взаимонаграждаваха с почетния плакет на ВСС.

Попчев
Попчев
17 май 2024 14:07
Гост

Каква е тази идиотски изрязана снимка към статията? Наемете графичен дизайнер.

Лазар
Лазар
17 май 2024 14:24
Гост

И тогава този като стаме един прекрасник…

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:07
Гост

Трябва да се насочи към лечебно заведение ако е зависим от алкохола.

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:06
Гост

Да видим сега какво ще е наказанието му. Защото няма как да няма. Не е редно.

Магелан
Магелан
17 май 2024 17:19
Гост

Околосветско пътешествие.

Както винаги.

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:06
Гост

Защо ли не сме изненадани от случката. Колко ли такива хора има в системата. Но малко имат кураж да подадат сигнал.

Ad nauseum
Ad nauseum
17 май 2024 17:18
Гост

Всички. Без нито едно изключение. Изключения не се търпят.

Файда йок
Файда йок
17 май 2024 23:23
Гост

Е на кой да се оплачеш,като той е политически кадър в системата! Демек дебел гръб откъм НС. Партиите правят безумия в системата от години- и законодателни и кадрови. Нещо да последва?! Те приемат нефелна конституция – казват – обществени очаквания, после става ясно,че е пълно с гафове – ами не знаем кой предложи изменението.И всичко си върви весело. Е какво остава за един такъв кадър?!

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:06
Гост

Уви, тъжно е.

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:05
Гост

Този направо си провали живота с тоя алкохол. Ама какво да се прави.

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:05
Гост

Поредния самозабравил се държавен служител. Такива ги влачехме от общината в Харманли в Одрин по работа – тия само за шопинг мислеха кога ще ходят. Турците ги посрещат, като царе, когато тръгват турците към Харманли да върнат визитата няма кой да ги посрещне. Всички си останали в Одрин на шопинг. Купона да върви. Егати.

Анонимен
Анонимен
17 май 2024 14:04
Гост

Минимума е това!

Ad nauseum
Ad nauseum
17 май 2024 17:17
Гост

А максимума какъв е?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2024 13:51
Гост

Ама тоя си подаде оставката по-бързо, отколкото може да избяга 50 метра.
Изпълнително момче, браво, сигурно не е като да го държат с някой по-сериозен компромат, за да се инати като Гешев, така че опасност от атентат срещу него вероятно няма.

Reni
Reni
17 май 2024 13:50
Гост

Само като го гледам ми се повдига.

Филип
Филип
17 май 2024 13:48
Гост

Отишъл да се забавлява, а не да върши работата за която са го пратили.

Филипинка
Филипинка
17 май 2024 17:16
Гост

Тя цялата съдебна система е така. Без изключение.

Филипинка ама от Филиповци
Филипинка ама от Филиповци
17 май 2024 23:31
Гост

Филипинки,очевидно познаваш системата,разбирам. А имаш ли предвид,че ИВСС не е точно съдебен орган,нито правораздавателен и е създаден по давление от ЕС за външен контрол над магистратите,но заради идеята за съдебна независимост е вкаран в системата? Иначе се конституира предимно партийно-политически,със самостоятелен бюджет е и си е държава в държавата реално. И сега именно поради политическата немощ работи с изтекъл мандат – не избират нов от НС.
Хайде сега да прочетеш малко и после да говориш със сложни термини като система?!

Филипинка
Филипинка
20 май 2024 11:13
Гост

Значи съдебната система не е държава в държавата, така ли познавачо?!

Съвсем скоро всички ще излезете на светло от змийското ви гнездо и тогава … гледайте Гешев!!!

Лозан
Лозан
17 май 2024 13:44
Гост

Aлкохолът не прощава.

Дичо
Дичо
17 май 2024 13:42
Гост

Оставаше и да не я подаде.

Re:
Re:
17 май 2024 17:15
Гост

Ми като не я подаде и … Ко?!

Не е виновен той, а онези които са го избрали и търпяли. И избрали и търпят като следовател!

Ad nauseum
Ad nauseum
17 май 2024 13:37
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН