Висшият съдебен съвет даде зелена светлина на идеята за безвъзмездното придобиване на имот с 8000 кв.м разгърната застроена площ в Банкя за нуждите на Националния институт на правосъдието (НИП). Предложението за това беше на директора на института Миглена Тачева, която днес беше изслушана от кадровиците.

Тя изброи няколко аргумента в подкрепа на идеята си.

На първо място посочи ръста на обучаващите дейности в НИП – докато през 2007 г. те са били 112, то през миналата година техният брой вече е бил 332. Наред с това има и ръст на разходите. През 2007 г. те са били 600 000 лева, а през 2018 г. са три пъти повече.

„НИП разполага със сграда на ул. „Екзарх Йосиф“, в която има осем учебни зали за практическа и самоподготовка. Една от тях е оборудвана с компютри, има библиотека и една зала, пригодена за съдебна, която се намира в сутерена и се използва за началното обучение. От другите осем шест се използват за начално и въвеждащо обучение, а две за текущо“, обясни Тачева.

Но посочи, че това е крайно недостатъчно. Налагало се е НИП да провежда обществени поръчки за логистика по места – т.е. да наема помещения в страната, където да се провеждат обучения.

Тук Тачева отбеляза отново серия от проблеми. На първо място е дължината на процедурите по ЗОП. На второ място, качеството на услугата. По думите ѝ има много малко хотели за конгресен туризъм с достатъчно осветление и бърз интернет.

„На трето място има и изискване за спазване на едни неписани етични принципи. Ние не може в заданието да напишем кои лица трябва да са собственици на хотелите, а голяма част от тях са със спорна репутация. Наскоро ползвахме хотел във Велико Търново. Тогава апелативният прокурор ми каза, че собственик на хотела бил един от „Наглите“. Това поставя магистратите в некомфортна ситуация“, каза Тачева.

По отношение на предоставения на НИП неотдавна имот в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ (бивша почивна станция на Министерския съвет), тя каза, че е недостатъчен. Той е от 17 дка, има 70 места за настаняване в единични стаи, по проект ще има пет зали. Шефката на НИП добави, че освен това мястото е отдалечено и разходите за ремонт и поддръжка няма да бъдат малко. А местата са недостатъчни като посочи, че в момента се обучават 84 младши магистрати.

Що се отнася до имота в Банкя, то там ще може да се изградят 104 места за настаняване и множество зали – поне 10.

За ремонта му ще са необходими най-малко 8 млн. лева, стана ясно от думите на Боян Новански. Самият той подкрепя идеята НИП да придобие имота в Банкя, като отбеляза, че той ще е много по-близо до столицата и с по-голяма разгърната площ, което е положително. Единственият проблем е времето, което ще е необходимо за ремонта, каза Новански.

Севдалин Мавров също подкрепи идеята. По думите му базата в „Св. Св. Константин и Елена“ може да стане почивна и да се ползва от всички магистрати.

Боян Новански обаче изрази друга позиция – според него тя трябва да се върне на държавата, защото ВСС няма възможност да се грижи за почивната база и да раздава карти.

Засега остава неясно дали НИП изцяло ще се изнесе в Банкя или ще продължи да ползва поне част от сградата на ул. „Екзарх Йосиф“.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че администрацията на съвета има крещяща нужда от помещения. Но дали ВСС ще се настани в сградата в съседство, или ще ползва само част от нея, тепърва ще се решава.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:34
Гост

­­Г­о­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­­а­к­в­­­а­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?31435

advocat
advocat
26 септември 2019 16:26
Гост

Идеята е добра и мястото е добро, независимо, че е родно на известния простак.

Софиянец
Софиянец
26 септември 2019 13:57
Гост

Важното е да им свърши работа сградата и да е достъпна. Само че като знам как ужасно се пътува до Банкя с градския, ще трябва и коли да им раздадат.

Инжeнерин
Инжeнерин
26 септември 2019 13:58
Гост

Да направят разширение на метрото и готово!

J,ek
J,ek
26 септември 2019 20:59
Гост

НИП в Банкя ??? От ВСС съвсем са откачили на тема „почивно дело“ и „семинари със СПА процедури“ . Все пак Банкя е извън София , а транспортът до там не е особено добър . Банкя е курорт и има минерална вода , но с това предимствата му свършват . Тези средства за почивни бази и обучение не е ли по-добре да се насочат към ОСНОВНАТА ДЕЙНОСТ – правораздаването т.е. за съдебни сгради и условия в тях . Ако имахме нормални съдебни сгради в София , там и обучение можеше да се направи и всичко . Между другото , защо… Покажи целия коментар »

Любопитен
Любопитен
26 септември 2019 13:55
Гост

А какво ще правят НИП-аджиите с морския си хотел? На МС ли ще го върнат? Ще го продадат на някой предприемач-инвеститор-тимаджия?

Въпрос
Въпрос
26 септември 2019 13:52
Гост

А защо никъде в статията не се казва кой точно е имотът. В Банкя надали има много такива големи имоти. Ако не броим къщата на Бойко, се сещам само за резиденцията на Тато, която пустее от 30 години.

Интересно
Интересно
26 септември 2019 13:53
Гост

Да, любопитно е наистина дали най-сетне този соц палат ще влезе в смислена употреба?

тачев
тачев
26 септември 2019 13:00
Гост

Колко милиона пак ще усвои Тачева? Тази е най-големият „строител“ и като министър, а сега и като шеф на НИПа. Призвавам медиите да следят кой ще вземе обществената поръчка. Още повече, че май това е на практика си е гол терен пълен с развалини и ще глътне милиони

Възмутен
Възмутен
26 септември 2019 12:59
Гост

Ей, как ни се размина да почиваме на морето лятото. Те пък все нямат я пари, я друго.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 12:59
Гост

Да ти имам проблемите.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 12:57
Гост

Те наистина имаха нужда, имайки впредвид ръста на обучаващите дейности в НИП.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 12:55
Гост

Много добре. Трябва да се помисли обаче и за подобряването на материалната база в други сгради. Например на съдилищата.