Антикорупционната комисия ще проверява как министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов са се сдобили с имоти в София.

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са възложили проверката на КПКОНПИ, след като бяха сезирани от депутатите от НФСБ за апартамент на Ангелкова в столичния кв. „Овча купел“, както и след публикация за построена вила на Жаблянов в кв. „Симеоново“.

В хода на проверката комисията трябва да изиска информация за притежаваните от двамата имоти, всичките им собственици, фирмите, от които са закупени, дали и как са декларирани – продажни цени и платени данъци, както и ще провери произхода на парите, с които Ангелкова и Жаблянов са ги придобили.

„С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия“, обясниха от прокуратурата. От Ангелкова и Жаблянов ще бъде поискано съгласие за разкриване на банкова тайна.

Миналата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов посъветва премиера Бойко Борисов „да си огледа внимателно министрите“ и каза, че един от тях имал имот в „Овча купел“, с площ от 142 кв. метра, купен за 61 000 лв. След това стана ясно, че апартаментът е на Ангелкова, а тя обясни, че е купен в груб строеж през 2008 г. за 75 000 лева от родителите ѝ, които впоследствие са ѝ го дарили. Ангелкова каза още, че всички данъци са платени и че към онзи момент е работила в частния сектор. Освен това, не можела да си обясни внушението и опитите да бъде намесена в т.нар. афера „Апартаментгейт“, както и защо винаги в началото на летния туристически сезон Валери Симеонов проявява силни чувства към нея.

За вилата на Жаблянов в „Симеоново“ съобщи първо „Биволъ“. Според публикацията той я е построил за 360 000 лв., но в декларацията му за 2013 г. нямало информация за строящата се сграда. След това пък обявил, че парите за вилата са от заем и спестявания, но бил декларирал само ипотечен заем от ДСК за 67 000 лв. за закупуване на апартамент в кв. „Крива река“.

Покрай „Апартаментгейт“ проверки вече текат за закупени апартаменти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева, Красимир Първанов, Пламен Георгиев, Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов – Елисавета.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
конпири
конпири
08 април 2019 16:09
Гост

Може ли това да е новина? Може ли в европейска държава разследването на министър за невярна данъчна декларация и приходи с неизяснен произход да се случва толкова време по-късно? Може ли някой да повярва, че КОНПИ не е знаела досега?

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:55
Гост

Какви нотариуси, какви 5 лева. Те са си опекли нещата отдавна.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:55
Гост

В интерес на истината само Цачева постъпи достойно като се оттегли. Другите са хванали кокала и няма пускане.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:54
Гост

Предизборно чистене на имиджи.