Главният прокурор Иван Гешев коментира днес делото в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, по което Николай и Евгения Баневи осъдиха България за близо 20 000 евро. Съдът в Страсбург прие за доказано, че с изказвания на Гешев в хода на разследването е била нарушена презумпцията за невиновност на Баневи. Това е станало на пресконференция, на която той говори за Баневи като участници в „престъпна приватизация“, „източване“ и „обезкостяване“ на заводи.

Днес Гешев каза, че не се е запознал с решението на ЕСПЧ, но е разбрал за думите от брифинга на прокуратурата, заради които Баневи осъдиха България.

„Но от това, което съм прочел – става въпрос за три или четири думи, които са казани по време на брифинг. Мисля, че едната беше обезкостяване. Не знам дали е правилна тази дума, ако прецените, вие може да питате хората от Троян, където са имали предприятие Баневи, или в Девня – нека те да ви кажат какъв термин биха употребили“, каза Гешев, който е в Стара Загора за среща с близките на трите момичета, които бяха блъснати от шофьор на кръгово кръстовище в града.

Той обясни, че Баневи са подсъдими в Специализирания съд и решението на ЕСПЧ няма отношение към наказателната им отговорност, а иначе било практика подсъдими и обвиняеми да използват всякакви способи, за да се защитят.

Пред журналисти главният прокурор коментира, че делото за инцидента в Стара Загора е взето на специален надзор и ще се решава дали разследването да бъде прехвърлено в друг район, за да няма съмнения за въздействие върху прокурорите. Близките на пострадалите обаче уверили Гешев, че имат доверие в разследващите и прокуратурата в Стара Загора. Той отново припомни предложенията на прокуратурата за промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания при причинена смърт на пътя от пияни или дрогирани шофьори, които до момента не са били обсъждани в парламента.

„Това са темите, но година, година и нещо никой не ги коментира. Това са важните проблеми, макар че в един момент се оказа, че най-важното било Бюрото за защита, което за мен не е никакъв проблем. Надявам се, че в следващия парламент ще има хора, които ще се интересуват от реалните проблеми на хората“, добави главният прокурор, макар днес да атакува в Конституционния съд отнемането и на имотите на Бюрото по защита, които според промените в закона трябва да бъдат прехвърлени на Министерството на правосъдието.

В Стара Загора Гешев отново призова и за сформиране на съвместни щабове с МВР и ДАНС срещу купуването на гласове, след като преди последните избори вътрешният министър Бойко Рашков не подписа споразумението и МВР не участва в междуведомственото звено.

„Трябва да е ясно, че прокуратурата не разкрива престъпления, разкрива ги МВР и подава сигнал в прокуратурата. Надявам се, навреме – не както при една от катастрофите в Стара Загора – 15 часа по-късно, и то по телефона. Затова трябва да имаме добри, колегиални, синхронизирани взаимоотношения. Не можем да действаме, без да ни бъде докладвано“, каза още Гешев.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:11
Гост

­Г­­­о­­р­­е­­щ­и­­­ ­м­о­­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­­к­в­­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?64069

адвокат
адвокат
13 октомври 2021 17:01
Гост

не можеш да говориш за невинни хора, все едно вече са осъдени. Госпожа Банева беше кандидат за евродепутат и се представи достойно. Една смела и почтена жена!

Съдия
Съдия
13 октомври 2021 20:22
Гост

Повръща ми се от горния коментар!

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
14 октомври 2021 1:44
Гост

Аз вече повърнах. Модераторите що спят. Написано е така все едно на автора са му подарили кенефа и вече се чувства от висшата класа. Ще е добре да знаем дали златото лекува хемороиди, че от толкова напъване да се изкарат чисти има опасност да получат тежък кръвоизлив. Живи и здрави да сме и следващия път справедливостта ще възтържествува. ☺️
P.S. Ако не се смеем, сме загинали като руска мечка от чернодробна цироза.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2021 13:00
Гост

Добре бе пич, как може след първото читаво изречение да изтърсиш толкова тъпо второ?

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2021 16:05
Гост

Баневи 20 000 евра въобще не ги оправят. Това са чифт обеци, които с чувалите изнесоха от луксозната им кочина. Така че от цялата операция държавана е на +. За Гешев – факт е че разрани много гъ*ове и възпали доста тролски мозъци. Значи е добър. Ако беше харесван и обичан – нямаше да бъде такъв. Баневи, Миню Стайков, Арабаджиеви, Прокопиев и др. бяха добро начало. И понеже всички олигарси видяха какво може да им стане в една истинска правова държава заквичаха за съдебна реформа и закриване на Спецовете. Рано или късно Гешев щеше да се иманципира от Борисов и… Покажи целия коментар »

Гешев е радост!
Гешев е радост!
13 октомври 2021 19:29
Гост

Напълно си прав, колега! Гешев е еталон за интергалактическа справедливост – добрите и честни олигарси като Пеевски не ги закача, а лошите като Баневи ги гони до дупка. Силно се надявам шерифа на народа скоро да повдигне обвинения на мафиотите, изготвили списъка “Магнитски“ и раздухали „Пандора“, както и на най-задкулисния съд в лицето на ЕСПЧ или поне на съдиите, постановили абсурдното решение по делото „Баневи“!

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2021 15:41
Гост

Сега вкупом да подкрепим Баневи!!!

Юрист
Юрист
13 октомври 2021 19:45
Гост

Вие троловете на мафиотите си подкрепяйте който искате. Ние обикновените юристи подкрепяме съдебната реформа, при която гл. прокурор няма избирателно да закриля едни мафиоти, а други мафиоти да преследва и то чак след като засегнат интереса на първите.

Drob4ev
Drob4ev
13 октомври 2021 13:46
Гост

Трябва да сме спокойни, няма махане на тоя галфон.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2021 13:45
Гост

Бате, тоя Гешев е пълен селянин

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2021 13:45
Гост

Добре е да си вземе поука, не да се оправдава!

Неман
Неман
13 октомври 2021 13:45
Гост

Някой съмнява ли се, че Гешев ще се оправдава? В България сега вредители са – Иван Гешев, Боби Михайлов, Бойко Борисов и трябва изчистване от тях!

Zeta
Zeta
13 октомври 2021 13:44
Гост

Редно е той да се бръкне и да плати тия пари.

Стаматова
Стаматова
13 октомври 2021 13:44
Гост

Определено истинска излагация от страна на Гешев.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2021 13:44
Гост

Не е въпроса хората какво биха казали. Има си Европейски правила и те са от държави, които са доста по-демократични и правови от нас. Затова и е редно да си вземеш поука, а не да съскаш, че заради изцепката ти са ни глобили. Така ще е. Защото какво е доказателството, че са виновни тия двамата? И далеч не съм на мнение, че трябва да се защищават Баневи.

Темелкова
Темелкова
13 октомври 2021 13:43
Гост

Пълен профан. И се оправдава с хората в Троян.

Бориславова
Бориславова
13 октомври 2021 13:42
Гост

Определено мога да кажа, че Гешев НЯМА ПРАВО да говори така. Независимо какво му се върти в главата!

Nowak
Nowak
13 октомври 2021 13:42
Гост

Днес Гешев каза, че не се е запознал с решението на ЕСПЧ, но е разбрал за думите от брифинга на прокуратурата, заради които Баневи осъдиха България.

А кога ще се запознаеш?

Димитров
Димитров
13 октомври 2021 13:41
Гост

На Гешев му взеха Бюрото по защита, а той реве като Карпатска мечка за няколко си бюра.

Филип
Филип
13 октомври 2021 13:42
Гост

И автомобили 🙂

Ласло
Ласло
13 октомври 2021 13:39
Гост

Напълно подкрепям да се направят промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания при причинена смърт на пътя от пияни или дрогирани шофьори.

Кики
Кики
13 октомври 2021 13:38
Гост

Да си взимат парите и да ги съдят вече. Изключително нагло е от тяхна страна.

Anonimen
Anonimen
13 октомври 2021 13:35
Гост

Не съм му фен, но думите му за тези престъпници са абсолютно точни.

Асен
Асен
13 октомври 2021 13:36
Гост

Обаче човек трябва първо да мисли, а полсле да говори, защото Гешев няма да си извади парите от джоба, а отново ние ще плащаме.