Нено Димов вече не е единствен задържан и обвинен за водната криза в Перник. Днес от Специализираната прокуратура съобщиха, че са арестувани бившият шеф на ВиК Перник Иван Витанов и Севделина Ковачева, която беше временно изпълняващ длъжността кмет на Перник през есента на м.г. Двамата са арестувани за 72 часа и още не е ясно дали прокуратурата ще иска постоянно задържане, или ще им определи по-леки мерки за неотклонение.

Ковачева е обвинена за длъжностно престъпление, защото не въвела воден режим, след като била предупредена от Витанов за критично намалелите нива на водата в язовир „Студена“. От прокуратурата подчертават, че на Ковачева е било предложено въвеждането на воден режим и в още 10 населени места в общината, но тя не е предприела никакви мерки.

Бившият шеф на ВиК Перник пък е обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. Според прокуратурата той е отговорен за това, че не е контролирал работата на служителите, които трябвало да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на Перник.

„От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила  от яз. „Студена“ във ВиК мрежата на Перник. Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизителен размер на 11 690 000 лв. (стойността на 7 млн. куб. м вода за питейно-битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно-битови нужди в Перник за инкриминирания период)“, обясняват от прокуратурата.

Витанов е обвинен и за сключените сделки за купуването и наемането на водомери на язовира.

За проблемите с тях стана ясно и от публикувания наскоро протокол от разпита на шефката на отдел в Министерството на околната среда и водите Мая Дряновска. Тя разказа, че при проверка на язовира през ноември се оказало, че няма водомер. Той бил демонтиран, защото бил под наем и собственикът му си го прибрал. Така пък не можело да се изчисли колко точно вода е излязла от „Студена“.

От прокуратурата поясняват днес, че въпреки арестите на Витанов и Ковачева, Нено Димов остава основен обвиняем по делото. Той също е обвинен за умишлена безстопанственост, защото разрешавал вода от язовира да продължава да се разходва и за промишлени нужди за „Стомана“ и „Топлофикация-Перник“, въпреки че наличните обеми вече били критично занижени.

„Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души“, се казва в съобщението на прокуратурата.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:57
Гост

Гешев разлая кучетата. А дали ще си свършат работата до края?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:56
Гост

Поредните два бушона изгърмяха. А дали ще има последствия?

тикволог
тикволог
28 януари 2020 6:44
Гост

Забележително е, че все още няма обвиняем от герберското ято калинки. Не е ли странно, че Тиквоча излиза неопетнен от цялата каша, която забъркаха негови министри. Излиза, че българите не си дават сметка, че основна задача на един премиер-министър е да контролира министрите си. Страхът е невежеството българско за неизмерими !

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:52
Гост

Българинът много ясно си дава сметка. Обаче Боко е на друго мнение.

Наблюдател
Наблюдател
27 януари 2020 17:20
Гост

Въвеждането на режим е служебно задължение, което не е изпълнила ли? Но пък и не са могли да настъпят преки вреди? Пак с ботушите са нагазили.

клюка
клюка
27 януари 2020 17:08
Гост

А дали сега някои медии ще ни информират какво ще закусят. Ще има ли кроасанче и за тях

белот
белот
27 януари 2020 17:07
Гост

Още един им трябва, за да станат каре

Нико
Нико
27 януари 2020 17:12
Гост

Ама за ОПГ са готови вече

дрън
дрън
27 януари 2020 17:21
Гост

Ако питаш Гешев и Бойко, и за държавна измяна са готови, ама….

Анонимен
Анонимен
27 януари 2020 17:05
Гост

Винкело! Винкело! Това безхаберие трябва да спре. Из провинцията всичко тече, не е само Перник. Там просто водата свърши. Но шефовете на ВиК-та половината са за затвора

ВиК
ВиК
27 януари 2020 17:06
Гост

Moже, ама някои от тях се отчитат всеки месец с хилядарки в партията-майка.

ала бала
ала бала
27 януари 2020 17:07
Гост

грешка – не половината, ами всички 🙂

Анонимен
Анонимен
27 януари 2020 17:02
Гост

И пак нищо откъм МРРБ. Явно, че има повеля откъде и колко кръв да се пуска.

протест
протест
27 януари 2020 17:06
Гост

Накрая протестиращите ще изведат Петя Аврамова от министерството и ще я съпроводят до спецпрокуратурата

Неновините
Неновините
27 януари 2020 17:00
Гост

Пуснат ли водата, ще отекат и делата.

Свети Петър
Свети Петър
28 януари 2020 6:46
Гост

Точно така ще стане ! И българите ще продължат да се оттичат към цивилизования свят през терминал-2, както и към гробищата.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:54
Гост

Тъжно, но истина. Пеевско-гешевата мафия е пуснала пипала на всякъде.