Властта в Перник не искала и да чува за водна криза и режим на водата в навечерието на местните избори, а в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) никой, в нито един момент не е видял проблем с язовир Студена, въпреки че получават всеки месец актуални данни за състоянието му.

Това става ясно от оповестени от прокуратурата разпити на управителя на ВиК-Перник Иван Витанов и шефката на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Илияна Тодорова.

От държавното обвинение публикуваха протоколи от разпитите на двамата, справките за наличните обеми в язовира от края на юли до 18 ноември, разрешителните за водовземане на „Топлофикация-Перник“ и „Стомана“ и графици за използването на водите в язовирите, които са от 2018 г.

До момента единствен обвиняем и арестуван остава подалият вече оставка министър Нено Димов. Според прокуратурата той трябва да отговаря за умишлена безстопанственост, защото е разрешавал вода от язовира да продължава да се разходва и за промишлени нужди за „Стомана“ и „Топлофикация-Перник“, въпреки че наличните обеми вече са били критично занижени.

„Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди“, посочват от прокуратурата. Според държавното обвинение, в резултат на действията на Димов са последвали значителни щети, които се изразяват в разходването на над 7 млн. куб. м. вода от язовира, което е довело до намаляване на общия обем до нива, близки до т. нар. „мъртъв обем“.

От Специализираната прокуратура подчертават, че гражданите имат право на информация по въпроси, които представляват законен интерес за тях и затова публикуват част от доказателствата.

При разпита си шефът на ВиК-Перник Иван Витанов разказва, че още през април е подал писмен сигнал и е разговарял с тогавашния кмет на Перник Вяра Церовска. Пред нея споделил тревогите си от ниските нива на язовира, които не се покачвали от снеготопене и валежи. Затова казал, че трябва да се издаде заповед водата да се ползва само за питейно-битови нужди. Такава заповед, по думите му, била издадена, а за изпълнението ѝ отговарял главният секретар на общината.

Тогава нивото на язовира било наполовина и според Витанов било рано за воден режим. Когато нивото паднало до 8 000 000 кубика в началото на октомври, той вече писал писма до общината и до областния управител Ирена Соколова. Отговор не получил, но седмица след това го извикали на неофициална среща при Соколова, на която присъствал и зам.-кметът Владислав Караилиев.

„На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим“, се казва в протокола от разпита на Витанов. От общината пък не последвала никаква реакция до изборите. Според шефа на ВиК имало и писмо от Нено Димов още от септември, което било публикувано на сайта на министерството и в него се казвало, че няма проблем с язовира.

От разпита на шефката на дирекция в МОСВ Илияна Тодорова пък става ясно, че графиците, които от ВиК пращали в министерството се утвърждават от министъра, както твърди и прокуратурата. Тя казва, че изрично е проверила и липсвала заповед, с която Димов да е делегирал правомощия на свой заместник или на някой друг служител.

Тодорова обаче описва и схемата, по която информацията за нивата на язовира пристига в министерството и как се стига до утвърждаването на графиците, които Димов подписва. След постъпване на заявката от ВиК на всяко 26-то число на месеца, адресирана до министъра, тя се разпределя към заместника му Красимир Живков, който я разпределя към Тодорова, а тя пък до дирекция „Управление на водите“, началник на която била Мая Дряновска. Експертите Мария Янакиева и Красимира Янкова изготвяли проекта за графика, който отивал след това при зам.-министър Живков, а той пък го администрирал обратно до Димов.

„Нено Димов никога не е връщал за корекции някой от предложените проектографици“, казва още Тодорова, но подчертава, че я е викал за информация относно ситуацията с други язовири в страната, за които имало сигнали от неправителствени организации. Според нея обаче Димов не е искал да се взема едно или друго решение, а само да се информира.

Разпит на свидетеля Витанов

Разпит на свидетеля Тодорова

Справки за състоянието на яз. Студена

График за използване на водите в големите язовири

Разрешение за водовземане от повърхностни води

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
язовиро
язовиро
14 януари 2020 20:04
Гост

Сега тоя ми ти гений Ревизоро като напълни язовира с вода, ще има и за Стомана и за Каспичана, че и за Перник може да остане

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:59
Гост

Прокуратурата ни е добра – хем услуги на властта прави (да даде повод да се уволни пробит министър), хем е лице на справедливостта. Пък после в съда каквото стане.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:53
Гост

Министърът само разписва куп документи, които не гледа, а са му подадени от чиновниците. Ама негов си е проблемът.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:50
Гост

Язък, че скоро не предстоят избори, проблемът щеше да се реши бързо.

Някой
Някой
14 януари 2020 18:49
Гост

Ама разбира се! Точно така е станало.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:48
Гост

Много взе да пуска документи тази прокуратура

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:56
Гост

Връзва си гащите, създава обществени настроения, бият се в гърдите като защитници на наронаселението.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:57
Гост

А какво стана с TAD?

Анонимен
Анонимен
14 януари 2020 18:58
Гост

Точно, а цялата схема показва престъпната безотговорност на чиновниците в държавата ни – некадърници и корумпета

219
219
14 януари 2020 20:02
Гост

Друг е въпросът дали ще могат да го докажат… Зашо им трябваше да казват, че е умишелна безстопанственост – обвини си го по чл. 1 на 219 пък бъди рахат