Съдийската колегия единодушно реши да оттегли акта си, с който не допусна до участие в конкурса за административен ръководител на районния съд в Златоград Сунай Осман. Той беше спрян от участие в процедурата с мотива, че вече два мандата е бил началник.

Сунай Осман заведе дело във Върховния административен съд, който го спря до произнасянето на Конституционния съд. На 30 януари КС реши, че основният закон не ограничава мандатите до два за целия им професионален път, а само по отношение на един орган на съдебната власт.

Днешното решение на Съдийската колегия беше провокирано не само от решението на Конституционния съд. Оказа се, че единственият титулярен съдия в районния съд в Златоград е командирован в Софийския районен съд и в момента там има само командировани съдии.

Затова колегията реши спешно да преразгледа решението си, с което не допусна до участие в конкурса за началник Сунай Осман. Предложението беше на Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и Атанаска Дишева обаче заявиха, че колегията не може да преразгледа решението си, а трябва да спази чл. 156 от АПК. Това означава да оттегли становището си, с което не допуска Осман до участие в конкурса, а после да изпрати това решение във Върховния административен съд, където има висящо дело, за да бъде прекратено. С тази корекция СК на ВСС единодушно реши да стори това.

Кояджиков и Марчева бяха внесли и второ предложение, идентично с първото, но отнасящо се до Кърджали. Миналата година Иван Йорданов, който е съдия в РС-Крумовград, не беше допуснат до участие в конкурса за избор на шеф на Административен съд-Кърджали, защото от 1999 г. до 2014 г. е бил все началник, т.е. изкарал е три мандата.

Това предложение обаче беше отложено, защото в тази процедура има още един кандидат и според АПК трябва да се поиска неговото съгласие за оттегляне на акта, с който Иван Йорданов не е допуснат до участие в конкурса.

Коментирайте

avatar