На 23 февруари Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша кандидатите за български представител и негов помощник в Евроюст.

След обявяването на процедурата за подбор в края на ноември м.г., шестима магистрати подадоха документи за участие. Това са Ангелина Лазарова от Апелативен съд-Варна, обвинителят от Окръжна прокуратура-Кюстендил, а в момента европейски делегиран прокурор Ивайло Илиев, Бисерка Стоянова от Националната следствена служба (НСлС), столичният следовател Димитър Халачев, Светослава Пенчева от ОП-Пловдив и дългогодишният обвинител от Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова, която в момента е заместник на националния член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).

Ваклинова обаче не е допусната до участие в процедурата, защото не отговаря на изискването да е на не повече от 58 години. През декември м.г. тя е обжалвала въведения възрастов критерий в правилата за подбор пред Върховния административен съд (ВАС) и е подала възражение във ВСС срещу недопускането ѝ до участие. Но впоследствие е размислила и е оттеглила както жалбата си срещу правилата, така и възражението. На 13 януари ВАС е прекратил делото.

Заради това на 23 февруари ще бъдат изслушани другите петима кандидати.

Двама от тях са подали документи и за двете позиции – както за български представител в Евроюст, така и за негов помощник. Това са Ивайло Илиев и Димитър Халачев. Ангелина Лазарова и Бисерка Стоянова участват само в подбора за български представител, а Светослава Пенчева – само за негов помощник.

През февруари кадровиците ще преценяват познанията и практическия им опит в наказателното производство по видовете тежки престъпления, по които компетентна е Евроюст, опитът в осъществяването на координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване по отношение на тежката престъпност, познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз и статута и функционирането на Евроюст, етични стандарти, почтеност и дисциплинираност и умения за комуникация и работа в екип.

След изслушването и гласуването, ВСС чрез Министерството на правосъдието ще уведоми Евроюст за избора на представители в агенцията. Мандатът на националния член и на помощника му е пет години.

На 12 май м.г. изтекоха мандатите на националния член Иванка Которова и на помощника ѝ Димитър Хаджийски в агенцията. И от тогава страната ни не е представена в Евроюст, а това значително затруднява работата, стана ясно на среща на президента на Евроюст Ладислав Хамран с главния прокурор Иван Гешев преди три месеца. Единственият наш представител в Евроюст е именно Ваклинова, чийто мандат изтича през пролетта на 2023 г.

Междувременно днес ВСС прие Правилник за администрацията на европейските делегирани прокурори. В него се уреждат звената в новата администрацията, функционалните им характеристики, организацията на работата на отделните структурни единици, редът за провеждане на конкурси, условията за несъвместимост за служителите, както и тяхното атестиране (повече виж тук).

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 21:31
Гост

Дано членовете на Съвета имат съзнанието да изберат най-добрия кандидат! Макар и това да означава да се лиши съдът от превъзходен съдия за пет години. Успех!

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 9:04
Гост

И какво разбира един съдия от реализации, изземване на ВД, стиковане на прокурори, полицаи и разследващи от различни държави и евроинституции. За тази позиция не е нужна теория и птичи поглед, а да си врял в нещата от първо лице, да си работил по правни поръчки, ама наистина работил, а не само на хартия да си ги виждал отдалече.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 11:07
Гост

Вероятно не познавате кандидата и не знаете, че наистина „ври“ в международното сътрудничество по наказателни дела – професионалната й биография е прекалено дълго четиво за някои. По-лошото е, че подценявате или не разбирате ролята на главния субект на наказателния процес, който нито теоретизира, нито гледа като птица /вероятно бяла/, а правораздава, която дейност изисква познаване до съвършенство на процесуалните правила, регламентиращи както досъдебното производство, така и съдебния процес. „Реализациите, изземването на ВД и стиковането“ са дейности, които имат правни основания, колкото и това да е изненадващо. Доброто познаване на правото – познаването на наказателния процес и на правния режим на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 14:09
Гост

Все пак да не забравяме, че форумът не е място за лична реклама и за изтъкване колко сме по-знаещи и можещи от другите.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 14:24
Гост

Който и да си ти, писането ти е неприятно, обидно и необосновано пренебрежително. Дано големите ти претенции не повлият в обратен смисъл на това, което целиш с тези постове.

Juan
Juan
19 януари 2023 14:46
Гост

Thanks for sharing.I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and hopeful that you will write many more posts like this one.
https://yourtexasbenefits.one/

Лозан
Лозан
19 януари 2023 13:12
Гост

Надявам се да изберат подходящ.

Песимист
Песимист
19 януари 2023 14:16
Гост

Не бива да се излагаме постоянно.

Кики
Кики
19 януари 2023 13:03
Гост

Успех!

Bobi
Bobi
19 януари 2023 12:22
Гост

В правосъдието ние вярваме

Лозан
Лозан
19 януари 2023 13:03
Гост

Защо ли?

Йоан
Йоан
19 януари 2023 12:22
Гост

Дно няма поставени лица

Пипи
Пипи
19 януари 2023 13:12
Гост

Надали. Винаги има такива.

Перска
Перска
19 януари 2023 12:21
Гост

Успех на всички кандидати

Мишаре
Мишаре
19 януари 2023 12:21
Гост

Това е отговорна позиция. Да можеше да не я избира тъпото ВСС

Stani
Stani
19 януари 2023 12:21
Гост

Следя с огромен интерес

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 12:20
Гост

Да не стане само като с делегираните прокурори

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 12:20
Гост

Дано изберат мъдро

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 12:20
Гост

Желая успех на всички

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 12:19
Гост

Дано няма драми

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 12:19
Гост

Хич не вярвам в професионалната компетенция на тоя ВСС