Намаляването за две години на заплатите на съдиите в Португалия не е нарушило независимостта на съдебната власт. Това заяви Съдът на Европейския съюз в отговор на преюдициално запитване, отправено от португалския Върховен административен съд. Той се е обърнал към съда в Люксембург заради дело, заведено от Синдиката на португалските съдии.

Заплатите на съдиите в Португалия бяха коригирани от октомври 2014 г. до октомври 2016 г. Това стана със специален закон, с който временно беше намален размерът на възнагражденията в публичния сектор като мярка за справяне с последиците от икономическата криза в страната. Тогава бяха орязани заплатите на почти всички в трите власти – от президента, през депутатите и конституционните съдии, до служителите в местната администрация. За да се справи с прекомерния бюджетен дефицит, Португалия сключи споразумения с Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

От Синдиката на португалските съдии обаче са поискали съдът в Люксембург да се произнесе дали това намаляване на заплатите е съвместимо с принципа за независимост на съдебната власт, който произтича от Договора за ЕС и Хартата на основните права на Европейския съюз. Освен това те настояват да им бъде платена с лихвите неполучената част от възнагражденията.

Казусът в някои отношения прилича на случилото се по същото време в България. От 2012 г. до 2015 г. възнагражденията в съдебната власт бяха замразени, а Висшият съдебен съвет не ги актуализираше, въпреки че статистиката показваше, че има ръст на средната заплата в бюджетната сфера, с които са обвързани по закон. Причината беше, че Министерството на финансите отказваше да отпусне пари.

Само преди дни, както „Лекс“ писа, съдия Валерия Ватева от Софийския районен съд, осъди на първа инстанция ВСС да ѝ плати част от неполучените заради замразяването пари.

Разликите между намаляването на заплатите на съдиите в Португалия и в България обаче са съществени. Орязването на възнагражденията от властите в Мадрид е за целия публичен сектор и става със специален закон. У нас, въпреки изявленията за замразяване на заплатите (депутатите през 2013 г. спряха ръста на своите), статистиката показваше, че тези в бюджетната сфера растат.

И докато по казуса с мораториума на магистратските заплати в България се произнесла само първата инстанция, то по този в Португалия вече има решение на съда в Люксембург.

В него той постановява, че принципът за независимост на съдебната власт не препятства прилагането на мерките за ограничаване на бюджетния дефицит. Съдът сочи, че понятието за независимост предполага, че съдебният орган упражнява своите функции напълно самостоятелно, без да бъде субект на йерархични ограничения или подчинение, без да приема нареждания или инструкции откъдето и да е, и е защитен от външен натиск и вмешателство, които може да окажат влияние върху членовете му и решенията им.

„Получаването от членовете на съответната юрисдикция на възнаграждения, чието ниво е съизмеримо с важността на изпълняваните от тях функции, е фактор, който е от съществено значение за независимостта на съдебната система“, пише още в решението.

Съдът заявява, че намаляването на заплатите не може да бъде разглеждано като накърняващо независимостта на съдиите, защото същите мерки са били прилагани към широк кръг от длъжностни лица и служители в публичния сектор. И подчертава, че то е засегнало представители и на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. „Следователно това са мерки от общ характер, с които всички членове на националната публична администрация допринасят за усилията за строги икономии, продиктувани от задължителните изисквания за намаляване на прекомерния бюджетен дефицит на държавата“, пише в решението.

Като Съдът на ЕС подчертава, че намаляването на заплатите е било временно и от 1 октомври 2016 г. всички получават пълните си възнаграждения.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:30
Гост

­Г­­­о­­р­­­е­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­ч­е­­­т­­­а­­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­­­а­к­­­в­а­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?5198