Колегията на Европейската прокуратура (ЕП) назначи трима от десетимата предложени от България кандидати за европейски делегирани прокурори и окончателно отхвърли четирима.

От колегията съобщиха, че четиримата кандидати не отговарят на всички критерии за допустимост, предвидени в член 17, параграф 2 от Регламента за Европейската прокуратура за назначаване на европейски делегирани прокурори.

От Европейската прокуратура не съобщиха кои са назначените, но според информация на в. „Сега“ те са Димитър Беличев (окръжен прокурор в Пловдив), Бойко Калфин (окръжен прокурор в Кюстендил)и Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура.

Имената на отхвърлените не бяха съобщени, тъй като все още има трима номинирани, чийто кандидатури са висящи. От ЕП допълват, че не поставят под съмнение професионализма и независимостта на отхвърлените, но остават на позицията си, че нямат достатъчно опит в прокуратурата. На длъжностите, които те са заемали в българската съдебна система, не са имали правомощия да се явяват в съдебна зала по дела, допълват от ЕП пред „Сега“.

Тримата, по чиито кандидатури тя още не се е произнесла, са помолени да предоставят допълнителна информация за професионалния си опит. След като получи отговорите им, те ще бъдат оценени от специална работна група в европрокуратурата.

На 13 февруари Прокурорската колегия избра 10 кандидати за европейски делегирани прокурори. Те са Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов.

В началото на март се разбра, че Лаура Кьовеши има забележки към седем от десетте български предложения и след това Прокурорската колегия обсъди възраженията и отговорите си до нея. Одобрените трима са единствените, за които Кьовеши не поиска още данни.

Забележките бяха по отношение на останалите. Едно от възраженията беше по отношение на тримата номинирани следователи – Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева и съмненията, че притежават необходимата квалификация, защото досега не са пледирали пред съд.

За излъчения съдия Христо Крачунов също бяха изразени опасения дали ще се справи като ЕДП, защото почти не е гледал наказателни дела и никога не е ръководил разследване.

Забележките към другите трима кандидати – обвинителите Божидара Ганева-Димова, Вероника Трифонова и Венцислав Фердинандов, пък са заради много малкия или никакъв опит в разследвания по дела, свързани със злоупотреби с еврофондове.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин, препатил
Гражданин, препатил
07 май 2021 0:47
Гост

Фердинандов – слуга на плевенския феодал Румен Петков. Тъп и безсрамен.

Гражданин, препатил
Гражданин, препатил
07 май 2021 0:46
Гост

Фердинандов – слуга на плевенския феодал Румен Петков! Тъп и безсрамен.

Има надежда
Има надежда
08 април 2021 10:00
Гост

За родното задкулисие в съдебната система важно е не хората да са професионалисти, а да са „наши хора“ и пазители на омертата. Но на Кьовеши, както ясно се вижда, такива номера от селски вечеринки не й минават и затова не прие „10-те малки гешевчета“.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 13:24
Гост

Да, а тези тримата, които ги приема Кьовеши са марсианци. Стига с тия евтини опорки.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 14:10
Гост

Поне формално, по документи, отговарят на изискванията. Колко са морални и зависими от Гешев е друг въпрос. Но основният въпрос е за безграничната наглост на малоумния каскет, който се опитва да пробута „калинки“, които даже по документи не отговарят на изискванията.

Кирилова
Кирилова
08 април 2021 9:05
Гост

Време е да поразим престъпността в Европа посредством нашите нечовешки експерти

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 9:05
Гост

Чакаме Има такъв народ да почисти и съдебната система. Защото и тя има нужда от реформа. А в ЕС да си действат. Не ще ги мислим.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 9:04
Гост

И покрай това назначение се създаде яко шум. Защо? Кому бе нужно да има такива драми. Непело е.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 9:04
Гост

Надяваме се, че ще се справят хората там. Каквото и да имат да вършат.

Ananieva
Ananieva
08 април 2021 9:04
Гост

Тя Лаура мисля, че каза, че не стават част от предложенията, но Гешев е свикнал да смята и мисли, като Борисов, да смята, че всички му се заяждат. Вместо да вземе мерки, той се сопна, че не било така.

Филип
Филип
08 април 2021 9:02
Гост

Но Гешев се беше запънал, че отговаряли на всички изисквания.

Иванова
Иванова
08 април 2021 9:01
Гост

На тях им вярвам. Да вярам!

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 8:21
Гост

Предполагам, от вече дадените заявки от ПК, няма да има нова процедура. Но това може и да е проблем като се види броя дела и натовареността на избраните
Ако почнат да се задъхват от работа, ще се наложи май да запълнят местата

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 8:15
Гост

Грешката на ПК на ВСС беше, че реши да запълни от раз всички места. Други държави излъчиха кандидати на два пъти. Можеше и тук така да се процедира, ако няма 10 човека, които да са наистина с безспорни професионални качества

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 8:16
Гост

Не са търсили само професионалисти, а са сложили и близки хора

Питанка
Питанка
08 април 2021 8:24
Гост

Хм, съпругата на Радо Димов при висящите ли е

Спондж
Спондж
08 април 2021 8:17
Гост

А защо изобщо от малката България трябва да са 10? Това не е ли априори излишна бройка?

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 8:50
Гост

Не ги определяли спрямо населението, а спрямо очаквания брой дела

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 13:26
Гост

Абсолютно невярно твърдение!

OMG
OMG
08 април 2021 8:14
Гост

Нормално, българската колегия отхвърли забележките, а европейската – кандидатите.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 8:11
Гост

Според мен отхвърлените са следователите и съдията

123
123
08 април 2021 8:13
Гост

По-скоро ще си останат трима, ама защо ли са и повече.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 13:27
Гост

Точно така е!