Шестима прокурори, трима следователи и един съдия са десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще бъдат предложени от България.

Това стана ясно след днешното гласуване на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Сред общо 31 кандидати, които бяха изслушвани през седмицата, десетимата, които получиха най-много гласове днес са:

  • Светлана Шопова-Колева – 8 гласа
  • Божидара Ганева-Димова – 7 гласа
  • Бойко Калфин – 7 гласа
  • Вероника Трифонова – 7 гласа
  • Бисерка Стоянова – 6 гласа
  • Венцислав Фердинандов – 6 гласа
  • Димитър Беличев – 6 гласа
  • Мая Ковачева – 6 гласа
  • Преслава Петкова – 6 гласа
  • Христо Крачунов – 6 гласа

Европейските делегирани прокурори се назначават с мандат от 5 години с възможност за втори последователен, но процедурата по избора им не приключва с гласуването днес. След него Прокурорската колегия ще уведоми европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за излъчените кандидати, а тя ще предложи на колегията на европейските прокурори да ги назначи. Колегията може да отхвърли кандидат, ако не отговаря на критериите по регламента.

Съдия Христо Крачунов е от Софийския районен съд и беше последният изслушан днес от прокурорската колегия. За него се застъпиха няколко от членовете ѝ, включително и главният прокурор Иван Гешев, като се мотивираха, че ще е полезен и съдийският поглед сред прокурорите.

За него Гешев каза, че му е било най-трудно да го избере, защото е бил притеснен на изслушването, но опитът му с граждански и търговски дела, както и предишната му работа като юрисконсулт в Държавен фонд „Земеделие“ и ИАРА щели да са от полза при много разследвания на Европейската прокуратура, особено за обществени поръчки.

Тримата следователи, които колегията подкрепи са Бисерка Стоянова от Националната следствена служба, Мая Ковачева от следствения отдел към градската прокуратура и Светлана Петкова от следствения отдел към Специализираната прокуратура.

Най-много гласове (осем) получи пък Светлана Шопова-Колева от градската прокуратура, като за нея не гласува единствено Евгени Иванов. Класираните Божидара Ганева-Димова и Вероника Трифонова са от Софийската районна прокуратура, като за тях членовете на колегията отбелязаха изключително доброто им представяне на изслушването. За Димова главният прокурор каза, че е чул отлични отзиви от колегите ѝ, а за Трифонова отбеляза изрично:

„Това беше една от най-добрите презентации. Представи се много стегнато, въздействащо, както съм си записал – супер презентация“.

Още преди гласуването членовете на колегията няколко пъти подчертаха, че почти всички кандидати са се представили добре и отрицателният вот не трябва да бъде приеман като оценка за качествата им. Главният прокурор напомни, че колегията излъчва само кандидати, а оценката ще е на Европейската прокуратура, но също отбеляза, че изборът е бил много труден (още информация за излъчените кандидати, виж тук).

Гешев подчерта, че е останал впечатлен и от много кандидати, за които няма да гласува, защото регламентът го ограничава. Районният прокурор от София Тодор Куюмджиев например, получи само три гласа, но за него Гешев каза, че се е представил отлично и го е накарал да се чувства горд, че е главен прокурор. Сред кандидатите, за които Гешев гласува, но пък не събраха достатъчно гласове, бяха Десислав Цанев, Димитър Младенов и Станислав Стойков. Само един глас пък не достигна на Димитър Хаджийски от градската прокуратура.

„Щеше да е много по-добре, ако можех да дам 20 положителни гласа или поне 15“, каза и Евгени Иванов.

„Не се отказвайте, всеки изпит е възможност да откриете у вас нови качества и да израствате. Продължавайте напред“, заяви и Огнян Дамянов.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Емо Долара
Емо Долара
24 януари 2024 20:12
Гост

Добре че прокурор Божидаа Димова не беше избрана за европейски прокурор, иначе държавата рискуваше прокурор Божидара Димова да отстоява интересите на един друг Видин ЕВРОпеец по прякор Петьо Еврото,тъй като за никой в съдебната система не е тайна,че Божидара Димова е протеже на Петьо Еврото,не случайно завежда и ключовия отдел Антикорупция в Софийска градска прокуратура.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 17:55
Гост

И какво му хареса на този съдия. Колегията дължи обяснение. Безлично, мрънкащо, притеснено представяне, липса на опит, какъвто се декларираше като критерий по грандиозните обяви, че се изисква. Критериите са нищо ли. Комисията дължи отговор защо избра кандидат, който не отговаряше на критериите.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 17:50
Гост

едната от избраните явно беше толкова сигурна в избора си, че изтърси и какво беше още там не се сещам. е, това го подминаха и жури, и журналя, които писаха колко добре отговаряла на въпросите.
много хвалби се написаха за хора, които не заслужиха това с представянията си, и много помия се изля за хора, които не заслужаваха подобно отношение.
като сте решили да хвалите едните, не цапайте другите.

Тодор Минков
Тодор Минков
17 февруари 2021 9:32
Гост

Съдия Христо Крачунов бе съдия по мое гражданско дело в Софийския районен съд. Съседът ми по вила направи барака за дърва на общата ни граница. Аз не бях съгласен с това негово действие, а той не желаеше да се приложи закона. Пуснах Искова молба до СРС през октомври 2015 г. Повече от година съдът не намери начин да връчи документите по делото на ответника. Съседът ми сигурно окуражен от бездействието на съда през юли 2017 преправи бараката си на гараж. За енти път писах до Община « Овча купел » и те за моя изненада изпратиха комисия, която предписа премахване на постройката.… Покажи целия коментар »

Румънеца
Румънеца
14 февруари 2021 16:50
Гост

Ей,Милиционерино с Каскета! Ей, делянпеевски лакей и теляк! Лаура Кьовеши е наясно с мръсните ти номера, наясно е защо си заповядал на безгръбначните ти слуги от така наречения ВСС да изберат точно тези нищожества, които винаги са те „слушали“ и са изпълнявали мръсните ти поръчки! Затова, Милиционерино с Каскета, нито един от тях няма ад бъде одобрен от европейската прокурорка, нито един! И тогава ти ще се разкараш ли, или цяла България пак трябва да излиза по улици и площади, за да те изчегърта от Главна прокуратура?!

Ббббб
Ббббб
14 февруари 2021 11:28
Гост

А в тази връзка дали няма конфликт на интереси, след като европейският делегиран прокурор е длъжен да бъде независим и да не приема указания от никой друг, освен от Европейската прокуратура, пък тя е съпруга на Апелативен прокурор??!!!

Aaaa
Aaaa
13 февруари 2021 20:00
Гост

Съпругата на Радослав Димов е сред избраните, каква изненада само!

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 22:55
Гост

Като импрочетеш биографиите и ставна ясно. Едната Вероника Трифонова, началник кабинет на главния прокурор,другата дъщеря на баща си, третата, жена на е…,четвъртия… И така

123
123
13 февруари 2021 18:35
Гост

Наистина повечето явили се показаха, че има доста интелигентни и можещи прокурори. Хубаво би било в бъдеще да има такива кандидати и за главен прокурор, и за членове на ВСС.

Колега
Колега
13 февруари 2021 18:30
Гост

Браво, Светле. Бях сигурен в теб

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 18:29
Гост

В този подбор наистина трябваше да се заложи на професионализъм и лични качества, защото крайната дума не е наша, а не бива да се излагаме, нали

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 18:27
Гост

Що не гласувахте за Бойко Атанасов? Щеше достойно да се представи на английски език 😊😊

12345
12345
13 февруари 2021 18:32
Гост

Аз изпитвам сериозни съмнения в неговите професионални качества, извън всичко друго

Z.Z
Z.Z
13 февруари 2021 18:35
Гост

Той май вече спечели титлата „най-неизбиран кандидат“.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 18:16
Гост

Светлана Шопова се представи чудесно. Беличев и Вероника Трифонова също. Затова се радвам, че ги избраха. Тепърва предстои трудното обаче

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 18:34
Гост

Като цяло изслушването беше скучно и вяло. И именно заради това някои колеги успяха да изпъкнат. Но да видим как ще се справят със следващия етап, където ще е по-трудно

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 22:52
Гост

Миле хора, все наши хора

817
817
14 февруари 2021 7:45
Гост

С предварително научени въпроси наистина се представиха супер.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2022 18:59
Гост

Много подозрителна беше еднаквостта в представянето на хора, които после бяха сред избраните.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 18:12
Гост

Това със съдията е политически ход, при това добър. Не познавам колегата, но му пожелавам успех, както и на останалите европейци. Вижте там с Лаура да разджиткате ла..ната в родината

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 18:11
Гост

Ей, тия тъпи военни бе. Как пък не разпознаха най-добрия кандидат. Или има нещо лично Иванов да не подкрепи Шопова

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2021 17:51
Гост

Явно това са магистратите с най-добър английски, за другото не знам.

Pich
Pich
13 февруари 2021 17:50
Гост

Айде, честито и да не ни излагате пред Европа!