Надзирателите изпратиха писмо до правосъдния министър Цецка Цачева и до заместника ѝ Николай Проданов, в което напомнят за поетите ангажименти за увеличаване на щатната им численост, като искат да получат и информация за броя на служителите сред тях, които не изпълняват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията.

От Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) искат от министерството да представи концепция и стратегия с визия за развитие на човешките ресурси в двете дирекции – „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“, както вече е направило МВР.

Сега основните искания на надзирателите са за увеличаване на щатовете, което те обвързват пряко с качеството на охраната в затворите. Недостигът на служители в затворите е и една от най-изтъкваните причини за бягствата на лишени от свобода. Липсата на кадри пък е свързана с ниското заплащане, за което надзирателите протестираха в началото на годината и получиха обещание за допълнителни 15 млн. лева, които министър Цачева каза, че няма да бъдат разпределяни „на калпак“, а преимуществено ще отидат към тези, които работят пряко със затворниците.

Въпреки това, сега надзирателите искат да им бъде предоставена информация за броя служителите в ГДИН, които не изпълняват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията. Става дума за работещите в системата, които не се занимават с постова служба, конвоиране, охрана на магистрати, охрана на съдебните сгради, екстрадиции, принудително довеждане, задържане и др.

Те се позовават и на писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до Цецка Цачева още от миналата година, в което той казва, че има неравномерност в съотношението на охранителния състав спрямо лишените от свобода, както и че този състав, не е в състояние да осигури надеждна охрана на местата за лишаване от свобода.

От синдиката питат и кога ще е готов проектът на Наредба със стандарти за охрана и сигурност, за определяне на числения състав на служителите, необходим за изпълнение на постовата и конвойна служба в ГДИН и ГДО.

Надзирателите припомнят и бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор в началото на април, като определят инцидента като „чутовен“, но подчертават, че по време на протестните действия преди бягството са алармирали за недостатъчния охранителен състав.

„Към настоящия момент не е налице промяна на статуквото в посока увеличаване на надзорно-охранителния състав, в съответствие със стандарти за сигурност и мотивация на човешкия фактор в двете главни дирекции“, се казва в писмото, подписано от зам.-председателя на ССЗБ Радослав Мартинчев.

От синдиката се надяват, че ще бъдат изпълнени и указанията на министър Цачева да бъде извършен задълбочен и прецизен анализ на действащото щатно разписание „щат по щат“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Р. Ангелов
Р. Ангелов
15 август 2018 13:17
Гост

В частния сектор няма работодател, който да ти плаща за 24 часа , а ти да почиваш 4 часа, още 1.5 часа за хранене, и да работиш само 18.5 часа.
Ако надзирателите са на 12 часа /където е възможно/, няма да се губят по 5.5 часа което е 20 процента загуба на работна ръка. Т.е. тези 100 надзиратели на 24 часаво дежурство се равняват на 120 надзиратели на 12 часово.

Петров
Петров
14 август 2018 16:59
Гост

Тези хора наистина работят в нечовешки условия. Мизерните заплати и липсата на техника ги демотивират допълнително.

Гражданин
Гражданин
14 август 2018 16:46
Гост

Цецка Цачева наистина пое ангажимент и е редно да го изпълни.

Анонимен
Анонимен
14 август 2018 16:27
Гост

Бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев не е най-подходящия пример. Те бяха подкупили охранителите.

Възмутен
Възмутен
14 август 2018 16:24
Гост

Абсолютно са си в правото да искат справка. Тези пари, които отпуснаха в крайна сметка не се знае как са разпределени.