Трима надзиратели от варненския затвор са арестувани, след като системно са пускали автокрадец да напуска затворническото общежитие. От прокуратурата във Варна съобщиха, че надзирателите са обвинени за извършено длъжностно престъпление и са задържани за 72 часа.

Според обвиненията, те са нарушили служебните си задължения с цел да набавят облага за затворника, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Не е изключено срещу служителите да бъдат повдигнати и други обвинения, тъй като най-вероятно са получавали и пари, за да пускат лишения от свобода. От прокуратурата обясниха, че разследването е в начален етап и се събират доказателства, като е възложено на двама следователи.

По информация на „Лекс“, затворникът е Искрен Маринов, който миналата година се призна за виновен за организиране на престъпна група, задигнала 19 луксозни коли, които след това били разглобявани и продавани на части. Участник в групата беше и бившият военнослужещ Цветелин Танчев, поради което делото беше гледано от Пловдивския военен съд. Маринов беше осъден на 6 години и 8 месеца затвор, а останалите участници в групата получиха условни присъди.

До момента са установени шест случая от 31 май до 18 юли, в които надзирателите от Варна пускали Маринов да напуска затворническото общежитие. Към днешна дата му остават да изтърпи още 4 години и 4 месеца от наказанието си. Осъденият винаги се връщал преди вечерната проверка, като излизал винаги когато на смяна са тримата надзиратели, които работели на външния и на вътрешния портал.

Тримата надзиратели вече са отстранени от длъжност, а правосъдният министър Цецка Цачева е разпоредила срещу тях да бъдат образувани дисциплинарни производства.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк
Цирк
19 юли 2018 14:08
Гост

Просто господин Маринов си е намерил начин да поработва допълнително. Кой знае колко коли е разглобил и продал на части, докато е в нелегален отпуск.

Petio
Petio
19 юли 2018 14:10
Гост

Може да е ходил на плаж. Сега е такъв сезона 🙂

Anonimen
Anonimen
19 юли 2018 14:04
Гост

В нормалните държави тези служители вземат прилични заплати. Тук е нормално да има корупция, имайки впредвид условията при които работят надзирателите и мизерното им заплащане.

Възмутен
Възмутен
19 юли 2018 13:54
Гост

А къде е била чистачката?