Лишените от свобода, изтърпяващи присъди за тежки престъпления, да лежат в един затвор със строг режим. По този начин ще се намали рискът от бягства. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Пловдив по повод бягството на опасните рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

Според Цацаров на този етап в България няма затвор, който да отговаря на съвременните критерии за строг режим и да гарантира безопасност на надзирателите. Той добави, че в момента състоянието на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода е такова, че рано или късно е щяло да се случи бягство като на Пелов и Колев.

Състоянието е извън всякакви стандарт и затова е необходима сериозна реформа. Увеличен брой надзиратели и заплати, тъй като ниските възнаграждения водят до текучество, незаети места и корупция. Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост. И че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и при абсолютно еднакви условия. Докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки път“, каза главният прокурор, цитиран от БНР.

Не изключи и в бъдеще да има такива като се има предвид ниското заплащане, тежките условия на труд и голямото текучество сред служителите в пенитенциарната система.

Главният прокурор цитира и данни, според които в някои затвори съотношението надзирател/лишен от свобода е 1:19, в други е дори по-драстично – 1:49.

Цацаров прогнозира, че ако изпълнителната власт не предприеме кардинални мерки, проблемите в системата на изпълнение на наказанията ще се задълбочат. По думите трябва да се забрани вкарването в затворите на всякакви стоки, а това да е позволено само за такива от първа необходимост.

Той поясни, че разследването срещу Пелов и Колев е за опит за убийство, както и за бягство от места за лишаване от свобода. „До този момент не ми е известно МВР да е постигнало някакъв напредък в издирването“, каза още Цацаров.

В Деня на Конституцията главният прокурор присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Той връчи скулптура на лъв и фототипно издание на „История славянобългарска“ на отличника на „Випуск 2017“ Кристиян Райчев.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги Велков
Георги Велков
17 април 2018 0:18
Гост

Сотир Цацаров, утре ще се помоля да те настанят и теб в затвора ти, дори заради едно „тежко престъпление“.

Що пък да не те сложим и при онези с помощите, цигани май се наричаха. Нали така, за равноправие, и с едно и същи униформи. Дето си ги отгледахте за да се поддържа системата Ви ?

Да не би да не го заслужаваш ?! Само където (засега) няма критична маса българи, които да поемат/изградят държавата си.

От един от „Слънце – Ориент“.

Прокурор
Прокурор
16 април 2018 13:20
Гост

Въобще не съм фен на Цацаров, но този път е много прав, защото при тези условия в затворите отново ще има бягства

Потърпевш
Потърпевш
16 април 2018 13:14
Гост

Естествено, че ще има текучество сред колегите при тези ниски заплати и тежка работа.

Star6inka
Star6inka
16 април 2018 13:15
Гост

Mi da hodiat drugade da ba4kat.

Aнонимен
Aнонимен
16 април 2018 12:59
Гост

И ако може чистачките да покриват нормативи за бързо бягане

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 13:01
Гост

Връчват по един парцал на затворниците и сами да си почистват.

Хигиенистка
Хигиенистка
16 април 2018 13:55
Гост

– Ти чувал ли си някой да е избягал от Алкатраз?
– Не.
– Егати чистачките имат тия! 🙂

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 12:58
Гост

Всички сме гледали американски филми и знаем как ги заплашват, че ще ги пратят в някой затвор при опасни типове. Така че предложението на Цацаров е повече от резонно.

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 12:57
Гост

Силно подкрепям това за униформите. Не да ходят цивилни. Това улеснява бягството, а като гледаме по филмите, най-голяма трудност е да си намерят дрехи, за да не ги разпознава всеки, че са бегълци.