Продължителните протести на служителите в затворите в България доведоха до успех и те все пак ще получат достатъчно пари за увеличение на заплатите. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, която днес обяви, че за надзирателите ще бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лева.

Решението за увеличение на парите е дошло след среща с премиера Бойко Борисов вчера. За нея съобщиха и от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). От организацията казаха, че премиерът е поел ангажимент за отпускане на допълнителни пари за двете главни дирекции  – „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“.

„Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР“, се казва в съобщение на синдиката.

Последвала е среща в Министерството на правосъдието, където са определени конкретни стъпки и срокове за разпределянето на парите. Уговорена е и още една среща в края на следващата седмица, като на този етап са замразени и протестните действия, които не спираха от средата на миналата година. Окончателно решение ще бъде взето на заседание на синдиката в Пловдив в петък.

„В края на миналата седмица настъпиха добрите промени. Представителите на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лева за изравняване на базата или специфичните условия на труд. След този частичен напредък, във вчерашния ден бяхме поканени от Бойко Борисов, който предложи по ред, определен съвместно със синдикатите и администрацията на Министерството на правосъдието да се извърши увеличение  в размер до около 15 млн. лева общо“, разясни днес Цецка Цачева.

В началото на месеца нямаше никакви изгледи, че надзирателите ще получат исканите пари, след като им беше предложено увеличение на заплатите само с 5%. Тогава министър Цачева каза, че тази година няма как да бъдат удовлетворени исканията на служителите в затворите, но те продължиха с протестните действия и този им ход явно ще доведе до търсения резултат.

Упорството на надзирателите беше подсилено и от факта, че в началото на годината полицаите получиха допълнителни 100 млн. лева след заплаха за протести.

Коментирайте

avatar