Десетки надзиратели от цялата страна се събраха в столицата на втори национален протест. Те запълниха пространството пред правосъдното министерство, а исканията им са за достойно заплащане.

Още от сутринта над 20 автобуса и над 100 автомобила с надзиратели и служители на съдебна охрана се отправиха към София. Автобусите бяха организирани от синдикалните структури по места. Между 1500 и 2000 души от общо 2300 надзиратели са заявили участие в протеста.

Към 13 часа десетки служители на местата за лишаване от свобода и съдебна охрата се събрана пред сградата на правосъдното министерство. Те сложиха торба, на която пише, че това е торбата с лъжите на ведомството. А на входната врата окачиха надпис: „Оценка на Министерство на правосъдието 0”. В канче пред входа пък протестиращите изсипаха семки.

Протестът е под надслов „Европа и за нас“ и е насочен срещу политиката на двойни стандарти и лицемерието при финансирането на сектор „Сигурност“, и в защита на правата и интересите на надзирателите и служителите на съдебна охрана, твърдят организаторите от Синдикат на служителите в затворите в България.

Основните искания са за увеличение на заплатите с 20% и увеличаване на броя на надзирателите в местата за лишаване от свобода. Синдикатът на служителите в затворите в България настоява още за подобряване на условията на труд, както и за решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск (около 200 000 дни към края на 2017г.), качеството на униформеното облекло, лошото материално – техническо оборудване и увеличаващата се агресия срещу персонала в затворите и арестите.

Преди десетина дни правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че тази година възможност за по-голямо увеличение на заплатите на надзирателите няма.

Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения на служителите в затворите. Това, което съм направила след протеста пред Министерството на правосъдието е да информирам министъра на финансите, като съм споделила, че на този етап синдикатите отказват да приемат предлаганото им увеличение. Те настояват за 20% увеличение. Пред тях и пред вас казвам, че през настоящата 2018 година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР“, каза Цачева тогава.

 

Коментирайте

avatar