Служителите в затворите и съдебната охрана няма да получат исканото увеличение на заплатите с 20%. Това стана ясно след днешния протест на надзирателите пред Министерството на правосъдието и изказването на правосъдния министър Цецка Цачева, която разговаря с протестиращите.

Цачева даде известна надежда на служителите и каза, че нови разговори ще има през май. Тогава ще има някаква яснота за изпълнението на бюджета, а от началото на септември, когато стартира процедурата по бюджета за 2019 г., ще бъдат търсени възможности за повече пари за щатни бройки и за възнаграждения, каза Цачева.

Служителите в затворите и съдебната охрана настояваха заплатите им да бъдат изравнени с тези на полицаите. До момента те получиха увеличение с 5%, наред с всички в бюджетния сектор, но то е далеч от исканията им, заявени в преговорите с правосъдното министерство от последните месеци. В началото на годината полицаите светкавично получиха допълнителни 100 млн. лева, след като стана ясно, че билборд ще посреща гостите на българското председателство на Съвета на ЕС с обяснения, че полицаите тук вземат най-ниски заплати в Европа.

Според министър Цачева искането на надзирателите не съответства дори на направените увеличения в системата на МВР. На надзирателите било предложено допълнително увеличение с 5%, одобрено и от финансовия министър Владислав Горанов, но те отказали.

Иначе, Цачева каза, че споделя мнението, че работата на надзирателите е рискова и в никакъв случай не подценява труда им, който е отговорен и тежък. Те обаче отвърнаха, че ще продължат протестните действия, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Коментирайте

avatar