Служителите в затворите и арестите излязоха на пореден протест за по-високи заплати. В деня на професионалния си празник, надзирателите настояват за увеличение на възнагражденията с 20%, за да се изравнят с полицаите, както и за повече щатове.

Очаква се днес служители да протестират в 15 града, в които има затвори и следствени арести, а на 31 януари продължават пред съдебните палати. На 10 февруари служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) ще се съберат във Варна и ще решат дали да организират национален протест, като той вероятно ще е пред НДК, когато там има събитие от европредседателството. Служителите в затворите получиха увеличение на заплатите с 5%, наред с всички в бюджетния сектор, но то е далеч от исканията им, заявени в преговорите с правосъдното министерство от последните месеци. В началото на годината полицаите светкавично получиха допълнителни 100 млн. лева, след като стана ясно, че билборд ще посреща гостите на българското председателство на Съвета на ЕС с обяснения, че полицаите тук вземат най-ниски заплати в Европа.

„Заплатите на надзирателите и на служителите в Главна дирекция „Охрана“ са най-ниски от сектор „Сигурност“ и се случва така, че колегите от МВР и военните ни изпреварват с около 200 лева в заплатите. Увеличението при нас от 5% означава 30 лева на служител и е подигравателно. Как намериха 100 милиона лева след Нова година за МВР? При нас се касае сигурно за 10 милиона“, коментира пред БНР надзирателят от затвора в Бобов дол Георги Стоянов, който е и член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България.

Надзирателите настояват и за попълване на незаетите и увеличаване на щатните места заради системния недокомплект. По данни на Министерството на правосъдието в момента в системата има около 200 свободни места. Служители вече коментираха, че има места в страната, където охраната се извършва „на мускули“. Намирането на кандидати за работа обаче е пряко свързано с увеличение на заплатите. Наред с протеста на надзирателите стана ясно, че затворници в София са обявили гладна стачка и настояват за среща с правосъдния министър Цецка Цачева.

Надзирателите получиха подкрепа за исканията си от Съюза на съдиите в България (ССБ), които в отворено писмо заявиха, че е необходимо равно третиране на служителите в затворите с тези от МВР.

„Призоваваме компетентните държавни органи да обърнат необходимото внимание на исканията на двата синдиката и намерят разумно и адекватно решение“, се казва в писмото на ССБ.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Montana
Montana
23 февруари 2024 8:01
Гост

The wink apk latest version Retouching Tool offers a variety of editing features, including AR filters, stickers, and video effects, allowing you to elevate the quality of your videos.

Walterbaldwin
Walterbaldwin
17 януари 2024 12:12
Гост

To enter to win $1000, complete the Big Lots customer survey. Big Lots turns their feedback forms into a chance draw, which allows its customers to experience the uncommon thrill of filling them out. If you’re wondering how to participate in thetake biglotscomsurvey survey, the step-by-step instructions below might assist.

montana
montana
22 декември 2023 8:02
Гост

I comprehend the reasons behind their decision. I also hope that you can make a selection Krira TV.

montana
montana
22 декември 2023 8:02
Гост

A new slot has been designated for the finest hosts for individuals. SportsFire

Nat Monahan
Nat Monahan
13 септември 2023 12:05
Гост

Всички искат увеличение на заплатите, защо да не го харесат? Не е за вярване. getting over it

Jossph
Jossph
11 юли 2023 12:45
Гост

Your article offers a lot of information. I can understand the reasons why they did that. I also hope that you can select smash karts

Nate Pease
Nate Pease
08 март 2023 15:59
Гост

A new slot is situated for the best of the hosts for people. The reforms of the Gutter Installations Spencer IA are assured for the benefits. Path is met for the host of the turns. Reform is piled for the gale items for the tings by all postures for the citizens.

LachlanBarrenger
LachlanBarrenger
16 февруари 2023 20:37
Гост

And distinctly different from pigtails and crewcuts haircut prices
the radicalism of the militant Anabaptists. They are named after the founder of the community.