Служебният министър на правосъдието Крум Зарков сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за 36 забавени преписки и дела от прокуратурите в страната. Това обяви самият той по бТВ и уточни, че от МВР са му изпратили информация за това.

Министърът уточни, че информацията е получена от МВР. Става дума за две справки – от националната полиция и от ГДБОП. Крум Зарков каза още, че главният прокурор е внесъл доклада си за първите 6 месеца на годината пред министъра на правосъдието и пред ВСС и предстои да бъде обсъден.

„Най-старите“ преписки са от 2017 г. и 2018 г., а преобладаващата част от тях са от 2021 г., уточниха в отговор на въпроси на „Лекс“ от Министерството на правосъдието.

Делата са от компетентността на различни прокуратури, сред които на закритата наскоро Специализирана прокуратура, Софийската градска прокуратура и окръжните прокуратури в Перник, Благоевград, Враца, Варна, Монтана и др.

Разследванията са водени за различни престъпления – организирани престъпни групи, неизгодна сделка, безстопанственост, укриване на данъци, незаконна сеч, длъжностни и корупционни престъпления и др.

Не малка част от преписките са отнасят до злоупотреби на различни местни власти, в здравеопазването, за нарушения на процедурите по Закона за обществените поръчки и такива, свързани с пътищата, с ощетяване на ТЕЦ „Марица-изток“ и АЕЦ „Козлодуй“, с нарушения, свързани с дейности по интерконектора с Гърция.

Сред случаите е разследването за строителството на Лот 5 на автомагистрала „Хемус“, по което е образувано досъдебно производство за пране на 53 млн. лева.

Друга преписка, намерила място в списъка на МВР, е известният случай с договора за удълбочаването на Пристанище Варна, при който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД по силата на „ин хаус“ процедура по ЗОП са сключили споразумение за близо 418 млн. лева за удълбочаване на пристанището във Варна. Заради този договор през април тогавашният министър на транспорта и съобщенията Николай Събев освободи директора на дружеството Божидар Джелебов.

В списъка е и случай на международен трафик на наркотици, по който са били проведени две операции и са иззети над 200 кг марихуана.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Равшковщини
Равшковщини
27 август 2022 14:41
Гост

Изпълнителната власт в лицето на Правосъдието и МВР па се опитва да се меши и контролира съдебната власт без знамение дали е прокуратура или съд ? Това е безобразие родено от побелялата и праз.а глава на пишман доцента Рашков . Той и като следовател е бил в изпълниъелната власт , т.р. МВР и все още не може да усмивки промените вече 30 години . Лошо е че Зарков нищо не разбира от правосъдие или наказателно право и процес и се води по течението

Колко са прокурори са обвинени по 8-те джуджета?
Колко са прокурори са обвинени по 8-те джуджета?
27 август 2022 10:35
Гост

А какво е развитието по случая осемте джуджета? Случая, показващ тежка свързаност на прокуратурата с организираната престъпност. Колко прокурора са арестувани за рекет и изнудване? Колко са обвинени? Колко са осъдени? Къде е златото? 35 кг злато изчезнаха, та се не видяха. Каква е правната квалификация-когато при осемте джуджета лице е изнудено да даде подкуп, под заплахата, че няма да има хемодиализа за сина му, и как ще коментирате, че хемодиализата почва десет минути след плащането на подкупа? Тоест прокурорската банда има влияние в болницата дори за животоспасяваща медицинска процедура. Това е ужасяващо. Толкова е и ужасяващо,че нищо не се… Покажи целия коментар »

Филип
Филип
26 август 2022 12:45
Гост

Тези 200 кг. марихуана дали все още съществуват?

Лазар
Лазар
26 август 2022 12:47
Гост

Може да са поолекнали малко с течение на времето. Като случаят с конфискуваните цигари.

Заки
Заки
26 август 2022 12:34
Гост

Въобще не съм изненадан, че Специализираната прокуратура е в списъка със забавянето.

Ханджиев Лесово
Ханджиев Лесово
26 август 2022 11:38
Гост

А двете преписки за престъпления на прокурори от Бургаската апелативна и окръжна прокуратура в този брой ли са? Потулена контрабанда през ГКПП Лесово, корупция, дългогодишни ангажименти към мутри от близки областен град с прекратяване на досъдебни или откази да се образуват такива. Единия си стои редовно в КАК и дърпа нагоре другия. 3 апартамента за 10 години с гаражи с два областни града. А на Лесово има фирма на единия с подставено за обработка на багажа. Капитан Андреево 2.
Бизнеса продължава и в Бургас. Единия прекратява, другия потвърждава.

Вирехайнен
Вирехайнен
26 август 2022 11:32
Гост

Има си ред на държавното управление в правовата държава! В който прокуратурата контролира МВР, а съдът контролира прокуратурата. От доста дълго време се прави опит този установен почти навсякъде по света ред да бъде нарушен в България – като МВР се опитва да контролира прокуратурата, да и влияе процесуално, процедурно и извънпроцесуално, както и да я затлачва с безумията си, плод на изключително лошите и организационни способности. МВР нито има достъп до съответните системи на прокуратурата, за да оцени по един безпротиворечив и обективен начин, че дадена преписка е забавена, нито и е работата да върши това. На фона на… Покажи целия коментар »

135Анонимен
135Анонимен
26 август 2022 10:39
Гост

И полицая, как реши, че е забавено ДП или преписка, като неизпълняват указанията на наблюдаващ прокурор или желаят да се повдигат обвинения по тяхна преценка полицейска без доказателства. Я метнете око на по – горна статия за контрол на обниненията.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 10:14
Гост

А ИВСС нали беше нелегитимен? Или сега вече е? Или както им изнася? Дисциплинарни дела не се образуват във ВСС, дошли по инициатива на Инспектората. Заради мандата на инспекторите. А сега? От пусто в празно.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 9:04
Гост

На тоя момък ясно му личи, че няма и ден трудов стаж, като юрист.Даже не е виждал дело, преписка, зала и т.н.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 10:16
Гост

Нищо общо с Барни Ръбъл

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 10:38
Гост

какво общо има единият идиот с другия.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 10:50
Гост

Общото е, че и двамата имат юридически дипломи. Разликите са, че единият е пълен идиот за разлика от другия.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 21:38
Гост

Идиотът си е винаги идиот. С диплома и без диплома.

Доктор
Доктор
26 август 2022 12:36
Гост

Диагнозата😄.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 8:55
Гост

Само 36 за цяла България? Зарчо защо не провери колко съдебни дела са забавени от съдии, а? С тази фиксация върху прокуратурата, нещата отиват на зле и се стига до трагичния инцидент с полицаите от Бургас. Кумчо да си наляга парцалите и да не се прави на интересен, щото има много по-големи проблеми от това се прави на политик, не че за друго става де, но все пак.

Лора
Лора
26 август 2022 10:15
Гост

Има съдии, които не изписват мотивите си с месеци, нарочно отлагат делата и ги влачат в съдебна зала с години. Кой и кога ще провери тяхната дейност? В крайна сметка последната дума е на съда, нали!

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 10:18
Гост

Всеки опит не за отговорност, а дори за някакъв вид отчетност, спрямо прокуратурата е „фиксация“? Пийте си хапчетата, защото култът към каскета не Ви влияе добре.

Наблюдател
Наблюдател
26 август 2022 10:25
Гост

Проскубания не е луд, а обикновен платен трол на ГЕРБ и ДПС. Вярно е, че няма нормален човек, който да предпочете натуралната простащина на Борисов пред образованието на Петков или юридическата компетентност на простата кърджалийска пу*ка пред тази на Никола Минчев, но в случая той го прави за пари.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 11:58
Гост

Eeee, оляхте се със суперлативи за Минчев, все едно той е корифей в правната наука и практика. Да беше прочел поне за решетките на НС, а не да си измива ръцете с секретаря. Образованието на Петков не кореспондира с интелекта му, връзката е обратнопропорционална, изглежда и системата в Харвард има пропуски. Отчетност да, но определено има и фиксация, колко хора се претрепаха по пътищата и сега с каналджиите, беше въпрос на време да има смъртен случай на полицаи. Прекалено голям залък е Гешев с това мнозинство и за служебните кабинети, така че всяка жаба да си знае гьола, кучето да… Покажи целия коментар »

МММ
МММ
26 август 2022 12:26
Гост

Да, платен трол, отвсякъде му личи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 12:49
Гост

MMM, да, ама не.

11111
11111
26 август 2022 8:28
Гост

Някой от тук коментиращите прави ли разлика между дела и преписки?

Младши прокурор
Младши прокурор
26 август 2022 8:24
Гост

Да. И аз си затворих очите пред една кражба, но какво да направя…като ми е френд извършителят.

Ясен
Ясен
26 август 2022 12:39
Гост

Подбирайте си приятелите.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 8:08
Гост

А колко са забавените, потулените и изгубените преписки в МП?! Зарков знае ли колко преписки се образуват годишно? Едва ли. 36 преписки в цялата страна са пренебрежимо малко на фона на хилядите за година само в една РП. Дали ще има реакция и ще се оповести ли, колко дела от вече закрития Спец. ще се забавят и с кои подсъдими?! Едва ли. А защо, Министърът не попита своя Зам. колко дела забатачи и остави в СГС. Статистиката ще е интригуваща. Обаче не е в интерес на Министъра, който една песен знае е все нея пее, нищи, че една преписка или… Покажи целия коментар »

Христо
Христо
26 август 2022 8:01
Гост

👏🏻 Bravo!

Мики
Мики
26 август 2022 8:01
Гост

🤪🤯 Ако не беше тъй голям фен на руснаците президентът, който назначи това правителство, щеше и правителството да ми е по-симпатично

Веселата коза
Веселата коза
26 август 2022 7:57
Гост

Крумчо има воля, но се надявам да я насочи в правилната посока

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 8:17
Гост

За сега е тръгнал към ДБ, за голямо съжаление. Дано не стигне до менторите, покровителите и спонсорите им, че какъвто е зелен …

Веселата коза
Веселата коза
26 август 2022 7:55
Гост

Добро утро!

Симона Чолакова
Симона Чолакова
26 август 2022 7:53
Гост

И какво ще произтече от това? Ще накажат двама прокурори с намаляване на заплатата за 6 месеца?! Много важно

Мормон
Мормон
26 август 2022 7:55
Гост

Спокойно след изборите и намаляване на заплати вероятно няма да има… особено за Лот 5

Жаклин
Жаклин
26 август 2022 7:50
Гост

Има доста любопитни разследвания

Гриша Тодоров
Гриша Тодоров
26 август 2022 7:49
Гост

Ау… прокуратурата бавела дела и преписки! Невъзможно 🫣😂

Валериев
Валериев
26 август 2022 7:48
Гост

Чудя се защо ли са забатачили делото за строителството на Лот 5 на автомагистрала „Хемус“ за пране на 53 млн. лева. 🤫

Филип
Филип
26 август 2022 7:52
Гост

И досъдебното за 200 кг марихуана е любопитно

Симо
Симо
26 август 2022 12:43
Гост

Борисов може би е наясно. Питайте го.