Международна конференция „70 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република“ се проведе от 21 до 23 ноември в заседателната зала на Националния археологически институт с музей. Организатор на тридневния форум е Институтът за държавата и правото на БАН (ИДП – БАН).

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на Института за държавата и правото проф. Ирена Илиева при откриването на конференцията.

България е втората държава в света, признала Китайската народна република.

„Конференцията се посвещава на 150-ата годишнина на Българската академия на науките и се надяваме тя да допринесе за развитието на сътрудничеството между двете държави“, каза директорът на ИДП – БАН проф. Ирена Илиева.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски приветства участниците в конференцията и съобщи, че очаква засилването на контактите между академиите на науките на България и Китай да доведат до развитие на българските научни изследвания и иновации по примера на тези в Китай.

На откриването на форума присъстваха зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, председателят на Групата за приятелство с Китай в НС Димитър Бойчев, временно управляващия посолството на КНР в България Н.Пр. Йен Дзиенцюн, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и др.

На конференцията в продължение на три дни представители на най-различни сфери на науката, дипломати, магистрати и адвокати обсъждаха аспекти от взаимоотношенията на България с Китай (кои бяха участниците и темите на докладите им можете да прочетете тук).

Тя обхваща четири панела: „Дипломатически отношения между България и Китайската народна република“, „Медико-правни, наказателноправни и социологически аспекти в отношенията България – Китай“, „Търговско-икономически отношения между България и Китай“ и „Отношения в духовната сфера“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:32
Гост

­Г­­о­р­е­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­в­и­ ­­­о­­ч­­­а­­к­­в­­а­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?34084

Адвокат
Адвокат
25 ноември 2019 23:00
Гост

Браво за хубавата инициатива!

Отворете си очите
Отворете си очите
25 ноември 2019 9:12
Гост

Вместо това, по-добре щеше да е една конференция на тема „Китай – новата военна, политическа и икономическа световна заплаха. Как да се спасим?“. Я вижте в Хонг Конг как бият протестриащите. Те викат на другите „аз няма да се самоубия“, когато ги задържат и водят към полицейските бусове, защото нещо много задържани протестиращи се били самоубили според властите….

Историк
Историк
25 ноември 2019 9:09
Гост

Голям праз, че България втора в света признала КНР, в условия, в които шеф там е Мао, в СССР – Сталин, а у нас – Гошо Тарабата. Двама масови убийци и един родоотстъпник и национален предател. Това ако е повод за гордост, значи ни трябва алтернативен БАН, където могат правилно да оценят историческите факти.

Иде
Иде
25 ноември 2019 9:04
Гост

Идва време, в което конфликтът русофили – американофили ще затихне. Китай ще е новият световен лидер и ще се чудим с тях ли сме или против.

Ужас
Ужас
25 ноември 2019 9:05
Гост

Да не дава господ такъв център, където човешките права и свободата на словото са на това дередже!

Европеец
Европеец
25 ноември 2019 9:06
Гост

Ето затова ни трябва силен ЕС, за да сме заедно и Европа да е силна политически, икономически и даже военно. Путин няма да ни спаси от китайците.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 11:48
Гост

На китайците трябва да им докараме бизнеса, не правната система.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 11:59
Гост

Бизнесът им си идва лека, полека. Made in China е почти на всяка стока. Като видя този надпис и се отказвам. Дрехите им оцветяват, а кожите смърдят на лепило. Да не говорим за малките домашни уреди. Изгарят за отрицателно време. Така че благодаря и за стоките.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 12:38
Гост

Ползвам китайския хиавей и съм супер доволен. Май това е единственият китайски продукт, който си струва парите.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 10:55
Гост

След Гешев е радост, остава да въведат и някои аспекти наказателноправни от Китай и тогава всички да поемаме към Терминал 2,викам.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 11:22
Гост

малко смъртно наказание за корупция, това-онова 😉

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 11:54
Гост

Еднократно, и аз да посоча кои 😂😂😂 каскети, филцови шапки, обичащи бонбони линд, провалили се директори на агенции и още някой друг космически субект 😎😎😎

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 10:44
Гост

Отношенията в духовната сфера най-много ми харесва. Те ще ни учат в конфуцианството, а наш Буда – в будизъм.

made in china
made in china
24 ноември 2019 9:11
Гост

Китай е огромна съкровищница – като култура и наука, днес е една от най-богатите държави. Много предприемачи и юристи отдавна са осъзнали това и градят връзки, но държавата има още много какво да направи, за да вкара истински големи китайски инвестиции у нас

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 9:19
Гост

БАН друго не може да направи, освен да събира учените, ама има гледам депутати, членуват си в групи за приятелство. Те друго освен да ходят на екскурзии правят ли?

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 14:27
Гост

Не кандидатстваше ли китайска фирма за АЕЦ Белене. Въпреки напредъка им в технологиите, не бих им се доверил за това.