МВР показа справка със 116 дела (виж тук), осем от които са срещу магистрати, пратени на прокуратурата, след което за тях няма никаква информация за произнасяне. Няколко от случаите са свързани и с главния прокурор Иван Гешев.

По един от тях се твърди, че е работил отделът срещу пране на пари в ГДБОП и става дума за „евентуално извършени от главния прокурор престъпления от общ характер. Евентуално  участие в ОПГ с цел фалит на търговска банка и набеждаване в убийство“. Материалите по преписката са били изпратени на Специализираната прокуратура на 10 март.

Друга преписка от февруари 2022 г. е срещу главния прокурор, бившия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, сега ръководител на отдел във Върховната касационна прокуратура, и срещу депутат, която също е пратена на спецпрокуратурата, като за нея в справката се казва само, че е за неправомерни действия.

В началото на годината МВР е изпратило на спецпрокуратурата три преписки срещу главния прокурор. В първата се казва, че е за „имотни сделки на свързани с главния прокурор лица, както и участието на някои от тях в „бандитска приватизация“, свързаност на лица при прехвърляне на имоти на занижени цени и имотни измами“. Другата е за организирано и ръководено сиво счетоводство и длъжностни престъпления, а последната е за твърдения, че Гешев, „чрез своите действия лишил гражданин от собствеността му върху фирмата, за прокурорско бездействие по отношение на данни за данъчни престъпления и оказана репресия върху него“.

В края на май 2021 г. на спецпрокуратурата са били изпратени и материали за прокурор от Софийската районна прокуратура, приятелката му и началниците на затвора в София и на затворническото общежитие в Кремиковци. Според тях има данни, че те са участвали в организирана престъпна група.

През октомври м.г. МВР е изпратило във Върховната касационна прокуратура (ВКП) справка срещу бивш магистрат с данни за търговия с влияние.

В началото на 2022 г. във ВКП са изпратени материали за свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с охранителна фирма, както и за търговия с влияние на бивш магистрат върху служители от съдебната власт.

Преди една година пък на спецпрокуратруата била изпратена справка с твърдения за корупция на прокурори от Ямбол и Бургас, свързани с протекции над престъпна дейност на хора от региона, както и с ГКПП-Лесово.

Сред останалите случаи, за които МВР твърди, че няма информация какво се случва с тях, са преписки за корупция и пране на пари срещу депутат, за извършено престъпление от кмета на София Йорданка Фандъкова, свързано с изграждане на инсинератор, за действия на ръководството на БНБ, срещу двама бивши здравни министри, служители на СЗОК, лекари от БЛС, директора на НДК и др.

Прокуратурата: Никъде не пише, че трябва да уведомяваме МВР, а още по-малко министъра

Прокуратурата определи справката на МВР като поредната едностранна атака на изпълнителната власт срещу съдебната. От държавното обвинение подчертаха, че по голяма част от тези случаи се работи активно, назначени са и множество експертизи.

„Никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват за предприетите действия органите на МВР, още по-малко, вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия. Свидетели сме на поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава“, заявиха от прокуратурата. От държавното обвинение посочват още, че е неприемлив опитът на отделни представители на изпълнителната власт да изземват компетенции като неправомерно целят убеждаване на обществото в правилността на действията им, във виновността на отделни граждани и субекти без дори част от тях към момента да са привлечени към наказателна отговорност.

„В този случай прокуратурата е длъжна да съблюдава за спазване разпоредбите на националното и европейското законодателство, като не допусне политическото ръководство на МВР системно да нарушава презумпцията за невиновност като системно разпространява твърдения, нарушаващи Европейската конвенция за защита правата на човека“, се казва в позицията на прокуратурата.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прашка
Прашка
04 април 2022 21:58
Гост

Аман от коментари на неюристи и като цяло правно неграмотни! Прокуратурата не дължи уведомяване на МВР за произнасянето си! Рашков е достатъчно манипулативен преподавател по наказателен процес, които спекулира с незнанието на обществото! Не ли?

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 6:07
Гост

Дължи, и още как.

Оше ли има недоразбрали, че парадът в прокуратурата се командва от милицията!

Затова-да се даде нормативна сила на фактическото, и прокуратурата да бъде пратена към полицията, а шефът на даденото РПУ да може да дава и други задачи на прокурорите-например да регулират кръстовища. Има цели региони, напрактика без престъпност-например в Кърджали поради религиозността на населението престъпност почти няма. Там прокурорите работа особено много-няма, защото населението не върши престъпления, по описаните причини. И е редно там прокурорите да вършат и други задачи-регулиране на кръстовища, помощ на ученици при пресичане, дежурства в ковид отделения и тн.

Ginka
Ginka
05 април 2022 13:24
Гост

Моля, цитирайте нормата, на която се позовавате.
Джокер – личните ви представи за право не са такава.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 20:03
Гост

Този списък е едно правно нищо.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 17:22
Гост

Браво на министър Рашков! Тикво-престъпниците и Каскето-покровителите им не трябва да бъдат оставяни на мира! Обществото очаква отговори, а не поредното скриване на информация от страна на Каскетното ведомство.

Елхово
Елхово
04 април 2022 16:13
Гост

Този от апелативна прокуратура В Бургас беше командирован преди години заедно с друг прокурор от Ямбол, защото и двамата бяха в киреча и трябваше да ги уволнят. Затова ги скриха в Бургас.По-младия беше зам.районен прокурор на Ямбол и така се отърва.Покриха го с командироването, докато не отмине горещината.А този от апелативна прокуратура ги вдигна нагоре с жена му на младия и беше в атестационните комисии на двата им конкурса.По едно време му писна и се примоли да го върнат в Ямбол и сега е пак в Бургас.Разровете им имотните състояния на двамата.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 15:30
Гост

Самото заглавие „МВР не знае какво става“ е достатъчно. Потресаваща наглост на Рашков, на който много добре му е известно, че никой прокурор не е длъжен да уведомява нито него, нито който и да е в МВР. Едва ли не претендира МВР да контролира как се произнася прокуратурата. Няма да го бъде. Невероятно къса паомет имат хората. Тоя се представя за борец с корупцията и това е достатъчно да му вярват и да ахкат по него. Забравиха, че е следовател от ДС. А такива хора манталитета си не менят никога. Всъщност режисьорът Евгени Михайлов много добре му припомни как се… Покажи целия коментар »

алоооу, некомпетентната, спри си!
алоооу, некомпетентната, спри си!
04 април 2022 15:49
Гост

Длъжни са, за да бъде приложен чл 68 ЗМВР!!!!

Защо не се снемат отпечатъци от обвиняеми магистра
Защо не се снемат отпечатъци от обвиняеми магистра
04 април 2022 14:04
Гост

Прокуратурата: Никъде не пише, че трябва да уведомяваме МВР, а още по-малко министъра НЕВЯРНО! Дактилоскопирането на обвиняеми се извършва от МВР. Прокуратурата е длъжна да уведоми МВР -за да може МВР да вземе отпечатъци и ДНК проби от обвиняеми магистрати, както е по закон. Пълно нарушение на закона е, че когато прокурор или съдия станат обвиняеми не ги слагат на „пианото “ за снемане на отпечатъци. Кой е саморешил,че съдии и прокурори , когато станат обвиняеми им се спестява криминалната регистрация-чрез снемане на отпечатъци и ДНК. Ще уведомявате МВР, защото подобно неуведомяване е превишаване на власт, и аргумент самия наблюдаваща… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 14:19
Гост

Потресаващо некомпетентност. В кой закон пише, че обвиняем /заподозрян трябва задължително да има криминалистическа регистрация, за да бъде незаконно нерегистриран по причини на прокуратурата? Доколкото си Цветан Цветанов отказа такава регистрация и административен съд потвърди, че няма закон, който да го задължава.

до некомпетентната от 04 април 2022 14:19
до некомпетентната от 04 април 2022 14:19
04 април 2022 15:44
Гост

Не само си некомпетентна, но поне си признаваш, че си потресаващо некомпетентна, но и си неграмотна-не се казва криминалистическа, а се казва криминална регистрация. На въпроса ти-пише го в чл. 68 ЗМВР, и в Наредбата за реда за извършване и снемане на полицейска регистрация Чл. 68. (1) Полицейските органи извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Органите на досъдебното производство са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи. (2) Полицейската регистрация е вид обработване на лични данни за лицата по ал. 1, която се осъществява… Покажи целия коментар »

Юрий Веселин
Юрий Веселин
04 април 2022 15:44
Гост

Ти статията чете ли? Очевидно не.
Разбра ли на кого и за какво прокуратурата не е длъжна да дава информация? Още по-очевидно не.
Аман от политтролове и тук. Навсякъде омазвате.

Рашкофф
Рашкофф
04 април 2022 22:02
Гост

Вие не правите разлика между проверка и наказателно производство! Доста неграмотно и некомпетентно! Предлагам ви вместо да списвате неадекватни коментари да се насочите към ограмотяване и повишаване на общата култура!

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 13:49
Гост

Много е тъжно, че сайт който претендира, че е за и от юристи не прави разлика между преписка и досъдебно производство. От полицията са изпратени преписки, а не образувани производства. Е как тогава твърдят, че дела се държат на трупчета? Изобщо всяка жаба да си знае гьола. За решаване на преписка се уведомява подалия сигнала гражданин, а не МВР.

една
една
04 април 2022 13:42
Гост

В цял свят прокурорът е господар на досъдебното производство.Така е и според нашия НПК. Той координира действията на разследващите органи, а МВР са само част от тях.Прокурорът не е длъжен, а и не е разумно да изпраща информация на хода на разследването.Ситуацията е динамична и променяща се. Наред с това прибързаното разгласяване на информацията може да попречи за разкриването на обективната истина по случая.Тези, които извършват съответните действия по разследване знаят това, което е нужно.Прокурорът ще оповести резултатите на съответните участници в процеса и обществото тогава, когато разследването приключи.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 13:46
Гост

В цял свят прокурорите преследват престъпниците, а не разпъват чадър над тях, както е у нас. И главните прокурори не дават пресконференции, на които да нарушават презумпцията за невинност. Нито пък потулват или смачкват дела от обществен интерес.

Михаил
Михаил
04 април 2022 13:09
Гост

Добре де, къде и как е предвидено, наистина, че прокуратурата дължи обяснения или предоставяне на информация на МВР?
Оставете евтината политика. Дайте да обсъдим юридическата странана нещата.
То че тук бъка от политически тролове е ясно, но поне юристите да опитаме да се държим на ниво.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 13:39
Гост

Гл. прокурор дължи отговори на обществото, но не ги дава. Дори има наглостта да сезира КС многократно в тази връзка, но от КС всеки път му казват по заобиколен начин, че е тъп каскет.

Михаил
Михаил
04 април 2022 15:41
Гост

Нищо правно няма в отговора ти.
За жалост и този форум е напъплен от политически тролаж, прехвърлил се тук от Изпортен свят, само че сега е слуга на новия господар.
Не, прокуратурата не е длъжна да се отчита на МВР.

Папов
Папов
04 април 2022 12:50
Гост

Ужас

Димирев
Димирев
04 април 2022 12:47
Гост

Определено положението е страшно

Шипов
Шипов
04 април 2022 12:46
Гост

Да се стягат и да не се излагат по медиите всеки ден ще им кажа!

Зеровски
Зеровски
04 април 2022 12:46
Гост

Пълна каша стана в съдебната и правораздавателната системи

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2022 12:49
Гост

Що ли? Да видим как Рашков ще заобиколи прокуратурата, каквото се опитва да направи.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 13:02
Гост

Адмирации заслужават опитите му да заобиколи разпънатия от Каскетното ведомство чадър над престъпността.

Минков
Минков
04 април 2022 12:46
Гост

Защото явно когато е писана Конституцията на хората не им е дошло на ум, че прокуратурата може да бъде превзета отвътре от мутрите. Сега се дърпат да бъдат контролирани, защото било против конституцията. Крият се зад закона.

Манолов
Манолов
04 април 2022 12:45
Гост

Прокуратурата се държи, като нещо, което не е над закона, те са над Боговете!

льольо
льольо
04 април 2022 12:56
Гост

Що да се държи над закона в конкретния случай? МВР ги обвиняват, че не ставало ясно, прокуратурата ги пита къде е предвидено да се отчитат на МВР..

Станислава
Станислава
04 април 2022 12:45
Гост

От цялата работа печели само престъпността

Албенски
Албенски
04 април 2022 12:42
Гост

Ясно е. Прокуратурата се крие.

Анонимен
Анонимен
04 април 2022 12:41
Гост

🙂 прокурор в ОПГ с гаджето! Интересно.

123
123
04 април 2022 12:40
Гост

За месец да няма нищо е що годе обяснимо, но за една година…Очевидно се използват за натиск и са по чекмеджетата.