Една от най-мащабните конференции в сферата на медицинското право се проведе вчера в София. Тя беше организирана от Института за държавата и правото при Българската академия на науките и в нея участваха учени не само от България, а и от Словакия, САЩ и Корея.

Темата на конференцията беше „Основни права и медицинско право“, а представените 31 доклада обхванаха актуална правна тематика, свързана с достъпа на пациенти до медицинска помощ, избора на лекар, клиничните изпитвания на лекарства при деца, правните усложнения при медицинската експертиза, пандемията и правата на възрастните хора, електронната търговия с лекарства, санкциите на здравната каса, несъстоятелността на лечебните заведения, роботизираната хирургия. Бяха представени и дискутирани теми от международното право, наказателното, гражданското, търговското, административното, право на ЕС – всички в сферата на пресечната точка – здравеопазване и право. Почти една трета  от докладите бяха посветени на правните предизвикателства, вследствие на пандемията от COVID-19.

Особен интерес предизвикаха докладите, поставящи важни проблеми и предизвикателства пред медицинското право, като тези на проф. Дарина Зиновиева, проф. Поля Голева, проф. Ирена Илиева, проф. Мария Славова, проф. Габриела Белова, доц. Надежда Йонкова,  доц. Манол Станин, както и на докторанти и асистенти в различни правни факултети на страната и в институти на БАН. В конференцията общо се включиха над 50 участници – представители на юридическите и медицинските академични среди, адвокати и юристи към учреждения в здравеопазването.

За изключителния интерес към  медицинското право говори личното присъствие на заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, омбудсмана доц. д-р Диана Ковачева и на  председателя на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, които като приветстваха участниците и поставиха актуални и важни проблеми и предизвикателствата за правото в сферата на здравеопазването.

Конференцията беше открита от директорът на ИДП проф. Ирена Илиева. Проф. д-р Ергюл Таир поднесе поздравителен адрес от акад. Юлиан Ревалски – председател на Българската академия на науките, от Института по философия и социология при БАН приветствие поднесе зам.-директорът му доц. д-р Валери Личев.

Всички доклади ще бъдат публикувани в специално печатно издание на Института за държавата и правото при БАН, което се очаква да излезе през септември.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Млада йористка от Филибето
Млада йористка от Филибето
28 май 2021 10:11
Гост

Изключително съм вчепатлена! ИДП е много Голем.

само минавам
само минавам
28 май 2021 10:07
Гост

Мащабно нищо. Както винаги. От ИДП. За закриване!

докторанти и асистенти в различни правни факултети
докторанти и асистенти в различни правни факултети
28 май 2021 10:05
Гост

Тези и за онова не стават.

Шарковщини
Шарковщини
28 май 2021 10:02
Гост

Има една телевизионна звезда от Пловдив, дето не слиза от екрана за обяснения. Сигур е братчедка на д-р Щонова. Иначе става. Ама за друго.

Николета д-р Лозанофф, приват-доцент
Николета д-р Лозанофф, приват-доцент
27 май 2021 20:05
Гост

Теа са живой тишак

юрист
юрист
27 май 2021 18:34
Гост

Аз присъствах и съм впечатлена! Толкова колеги юристи с компетентна експертиза, с предложения, с анализи. И дискусията – интересна.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 22:46
Гост

Хайде спри да се впечатляваш и най-вече се научи кога се употребява думата „експертиза“. Аман от герберастии.

Златимир
Златимир
27 май 2021 17:46
Гост

Всяка година такива международни конференции трябва да се провеждат

Ananieva
Ananieva
27 май 2021 17:45
Гост

Радвам се, че се провеждат такива мероприятия

Борисов
Борисов
27 май 2021 17:45
Гост

Чудесно. Браво.

Ben
Ben
27 май 2021 17:44
Гост

Излишно е да казвам, че има много голяма нужда от подобни конференции. Да се обменя полезен опит. Супер.

Кючук
Кючук
27 май 2021 17:43
Гост

BravO

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 17:42
Гост

Похвално е, че се правят такива неща. Поканихте ли здравния министър Кацаров, че той малко просичък го раздава, да се информира малко, па макар и за медицинско право.

Drob4ev
Drob4ev
27 май 2021 17:42
Гост

Браво на организаторите.

Сен Жак
Сен Жак
27 май 2021 17:42
Гост

Определено САЩ и Корея са водещи сили и е добре, че са докарани на тази конференция.

Димитриева
Димитриева
27 май 2021 17:41
Гост

Супер. Жалко единствено, че все още се борим с ковид пандемията, иначе и още повече хора биха присъствали.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 17:40
Гост

Страхотни