Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е с отнета шофьорска книжка. Временната мярка е наложена от прокуратурата в Кърджали, съобщиха от държавното обвинение.

Местан е обвиняем за катастрофата в неделя на разклона за село Загорско край Кърджали, при която по непредпазливост е причинил смъртта на 6-месечно бебе. Той беше задържан за 24 часа, след което прокуратурата му наложи парична гаранция от 10 000 лв. Според държавното обвинение гаранцията ще попречи на Местан да се укрие или да извърши престъпление, но му е наложена и забрана да напуска страната.

Ако вината му бъде доказана, той може да получи от 2 до 6 години затвор.

Според прокуратурата лидерът на ДОСТ е нарушил на две разпоредби на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на момиченцето. Първата е, че при завой за влизане в път с двупосочно движение шофьорът трябва да навлезе по възможно най-краткия път в дясната лента, а втората предвижда, че водачът, приближаващ се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.

Местан е пътувал от село Загорско за Кърджали и на кръстовището е правил ляв завой, откъдето пък по главния път е пътувала колата с четиричленно семейство. В понеделник лидерът на ДОСТ уверяваше, че е подал ляв мигач и е спрял на знака “Стоп”, но не видял идващи автомобили и навлязъл в кръстовището.

„Ударът беше челен, а мога да бъда ударен челно само ако вече съм заел позиция в дясното платно”, каза Местан, а негови приятели, пътуващи с друга кола коментираха, че вероятно автомобилът на пострадалите е шофиран с превишена скорост.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза, съобщиха от прокуратурата. Вече е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са очевидците на катастрофата и са назначени съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение за причините за смъртта на бебето, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите му и 9-годишното му братче.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Трезво
Трезво
17 април 2019 11:29
Гост

Съдейки по щетите по Местановата кола, може и да е прав за това, което е станало. Съдейки и по опита ми като шофьор, по родните ни пътища всеки си кара с каквато скорост си иска. Може даже и другият автомобил да е навлязъл в насрещното. Може и Местан да е завил в насрещното. Дано да излезе наяве всичко.

Пророк
Пророк
16 април 2019 14:20
Гост

Това за в бъдеще ще му е най-малкият проблем.

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 14:19
Гост

Дори автомобилът на пострадалите е шофиран с превишена скорост, Местан пак е в нарушение.

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 14:07
Гост

Toва кръстовище е смъртоносно, имаше и други такива случаи

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 14:12
Гост

Значи просто трябва повече да се внимава, защото цената, която плащаме е доста висока-човешкият живот.