Лидерът на ДОСТ Лютви Местан беше освободен от полицейския арест в Кърджали срещу гаранция от 10 000 лв., след като беше задържан в неделя вечерта за тежката катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Той вече е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК (причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие), съобщиха от прокуратурата в Кърджали. Наказанието по закон е от 2 до 6 години затвор, а в особено тежки случаи, каквото обвинение засега Местан няма – от 3 до 10 години лишаване от свобода.

От прокуратурата обясниха, че събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на две разпоредби на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на момиченцето. Двете норми, които посочват от прокуратурата, са чл.35 и чл.47 от ЗДвП. Първата регламентира как се извършва десен завой, а втората предвижда, че водач на автомобил, приближаващ се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.

Според държавното обвинение 10 000 лв. гаранция ще попречат на Местан да се укрие или да извърши престъпление, но му е наложена и забрана да напуска страната.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза, съобщиха от прокуратурата. Вече е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са очевидците на катастрофата и са назначени съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение за причините за смъртта на бебето, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите му и 9-годишното му братче.

„Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките“, написа на стената си във фейсбук Местан.

Свидетел на катастрофата е станал съпартиецът на Местан Мустафа Исмаил, който е шофирал след автомобила на лидера на ДОСТ. По думите му Местан е бил сам в колата, спрял е на знака „Стоп“ преди да се включи в главния път, след което е завил наляво и е последвал сблъсъкът с другия автомобил. „Всичко стана много бързо. Другата кола се движеше с много висока скорост. Дори не видях как колата излетя от пътя“, разказва още Исмаил.

Местан и съпартийците му се връщали от село Слънчоглед, където са имали среща с приятели. Прибирайки се към Кърджали, двете коли са се движили в пакет.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николай
Николай
16 април 2019 8:45
Гост

Чудя се какво трябва да стане, за да се квалифицира престъплението като особено тежък случай…

Гост
Гост
15 април 2019 16:24
Гост

За показанията на съпартиецът на Местан Мустафа Исмаил не се и съмнявам, че ще са такива. А какво ли казва майката?

Цецко
Цецко
15 април 2019 16:21
Гост

Защо ли си мисля, че обвинения въобще няма да бъдат повдигнати.

Лоши последици
Лоши последици
17 април 2019 11:52
Гост

Лошото в тоя случай е, че каквото и да се установи, обшеството ще е настроено срещу Местан. А има доста неща, които сочат, че неговата версия може и да е вярна, т.е. че вината е била у другия шофьор. Ето затова е опасно да няма доверие в съда в една държава.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 16:18
Гост

И все пак някой трябва да понесе последствията за тази трагедия. Какво значи „по непредпазливост“?bzrqs

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
16 април 2019 10:35
Гост

Коментираш в правен сайт и не знаеш какво е „убийство по непредпазливост“? Сигурно и „непредумишлено“ и „предумишлено убийство“ не знаеш какво е.