Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за престъпления от България. Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков в Министерския съвет.

Тя обясни, че от тези сигнали са започнали 120 разследвания, като става дума най-вече за нарушения при обществени поръчки, злоупотреби със селскостопански субсидии, в строителството, с фондовете за възстановяване след COVID-19 и др.

„Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас, затова съществуваме, затова сме тук“, каза Кьовеши.

Тя подчерта и решението Министерският съвет да стане контактна точка с Европейската прокуратура, за да може да подава директно сигнали за нарушения. Кьовеши каза, че това е силен сигнал за политическа воля за борба с измамите, а по идея на премиера Петков ще бъде създадена и специална група, която да работи с Европейската прокуратура, като гаранция за автономност.

„Не можем просто да седим в офисите си и да чакаме, трябва да бъдем проактивни. Нашата задача е да правим разследване, а не да отидем на терен и да търсим информацията. Това е задачата на полицията и националните власти. Важно е в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат информация до Европейската прокуратура“, каза още Кьовеши.

При посещението си в България тя ще има срещи с министрите на правосъдието и на вътрешните работи Надежда Йорданова и Бойко Рашков, както и с главния прокурор Иван Гешев.

Кьовеши категорично отказа да коментира случаи в България, които не са от компетенцията на Европейската прокуратура, като единствено подчерта, че делегираните прокурори са независими.

„Това е червена линия. Не съм получила никакви сигнали, че е нарушена тази независимост. Имам им пълно доверие и се надявам, че ще го оправдаят“, добави Кьовеши.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прах в очите на слепите!
Прах в очите на слепите!
17 март 2022 0:19
Гост

Тази женица идея си няма как я гъбаркат подчинанита й български европрокурори, които до един са гешеви протежета.Хващам се на бас, че те няма да изкарат и едно сериозно дело с осъдителна присъда за целия им мандат!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 18:16
Гост

Подозирам, че никой няма да разбере, какво е свършено по тези сигнали, защото сега ще започне едно питане, едно изискване на информация, а снимките от дрон на АМ Хемус от ОДМВР Ловеч не са доказателства и доказ. средства. Освен да извикат министрите в напреднала възраст – служ.министър на МРРБ и сегашния на МВР, че да си умрат от смях, когато започнат с политическите приказки от 1001 нощ. Дано да се сетят да питат, какво е станало и къде са преразпределени одобрени и подсигурени средства от МС за тази АМ, че даже и на хората, които са си свършили работата до… Покажи целия коментар »

Гешев е радост!
Гешев е радост!
16 март 2022 18:49
Гост

Много добро описание на какво щеше да се случи, ако Гешев беше на мястото на Кьовеши. Но за щастие не е.

Мики
Мики
16 март 2022 18:10
Гост

Пак се прочухме.

Сашо
Сашо
16 март 2022 18:01
Гост

А Гешев дали не знае за нарушенията при обществените поръчки.

Аспарух
Аспарух
16 март 2022 17:56
Гост

На бас, че нищо няма да стане! Корупцията в България е нарочно инсталирана. Ако се „рови“ както трябва неминуемо ще се стигне до едни посолства и до зависимости във Вашингтон, Брюксел и Анкара. Целта е България да се държи в зависимост и след време да ни разпаднат.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 18:01
Гост

Кьовеши толкова политици вкара в затвора в Румъния, начело с бившия им премиер, че на Тиквуций задните бузки много трябва да са заякнали от постоянно стискане на фона на новините за прескачането на Гешев като посредник при разследванията у нас.

една
една
16 март 2022 17:49
Гост

Мисля, че ако има класация в коя държава се пишат най- много жалби, ние ще сме безспорни шампиони! Българите заляха Европейския съд по правата на човека със сигнали. Онези пропищяха и наредиха да си създадем национален механизъм за тяхното разглеждане. Поне за част от тях. Създадохме национален механизъм и сега сами си преценяваме има ли нарушение на разумния срок и какво обезщетение следва да се плати за него. Подозирам, че бясната активност при клепането на другарчето от всеки, който не е спечелил пари по европроекти скоро ще изтощи Европейската прокуратура и тя също ще поиска някакъв национален механизъм, който да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 16:54
Гост

Кака Лаура да действа. Бай Ставри точно завършва ремонта на килията на Тиквата. Този на Каскета малко ще се забави, че ще инсталират поливни пръскачки в килията, а също и специален килер за отнетите от организираната престъпност буркани с туршия.

Temelko
Temelko
16 март 2022 16:44
Гост

Време е да се надяваме, че скоро ще започне да се намира виновник за едно или друго престъпление

Били
Били
16 март 2022 18:03
Гост

Всички знаят кои са виновниците. Обаче няма кой да ги вкара зад решетките.

Armante
Armante
16 март 2022 16:44
Гост

Много ми е интересно, като почне Петков и Василев и другите министри да се притесняват за „краденето на пари от Европрограми“. Ама това не е кражба на пари от джоба на българина. Не, не. Това е кражба на пари, които са събирани от чехи, немци, французи, англичани и какви ли не още западно европейци. Тоест Василев се е загрижил (а и обществото ни в голямата си част) за европейските пари, не за наще. Защото по едно евро финансиране на проект, ако то е за 5 милиона, то 4 и половина милиона са от Европа и едва 500 000 са от… Покажи целия коментар »

МатаХари
МатаХари
17 март 2022 23:58
Гост

Крадат ги от някой,който може да създаде работни места,ще плаща заплати и осигуровки.Също и от някой,който ще създаде нещо полезно-ферма,градина,лозе.Някой,който няма да виси на социални плащания.

Каманарски
Каманарски
16 март 2022 16:42
Гост

Едно, че сме най-крадливите, но сме и най-злобните и най-клепащите.

Ананиева
Ананиева
16 март 2022 16:41
Гост

Хайде да не забравяме, че „сигнал“ не е „престъпление“. Тук има много ощетени фирми, които веднага пускат сигнали за корупция и престъпления срещу спечелилата фирма обществеата поръчка. Но това не значи, че има нарушения.

Семин
Семин
16 март 2022 16:40
Гост

Надявам се на справедливост.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 17:42
Гост

Затова всички погледи са и ще бъдат вперени с надежда в Кьовеши. Поне докато Гешев е на поста у нас, защото от него справедливост не може да се очаква.

Чочо
Чочо
16 март 2022 18:07
Гост

Като не можем да си оправим бакиите, ще се жалваме в чужбина.

Хамински
Хамински
16 март 2022 16:40
Гост

Явно ако не се захване Европа няма кой да спре кражбите на пари от Европа, инвестирани в нашата мизерна страничка.

Манолов
Манолов
16 март 2022 16:40
Гост

Ако малко отбираха от европари щеше да им е ясно на всички, че когато се „крадат“ европейски пари това става толкова чисто документално, че вероятно един пазач в мола е по-голям престъпник от тоя дето е крал евро пари. Корупция има и кражби има, но те се прикирват документално. От там и европейския парламент, прокурори или ако ще папата няма как да разберат, че е имало кражби и най-вече, няма как да се докаже това нещо. Та ще ги хванете за опинците. Като са ви издали фактури за 50 милиона за строителство, значи това е. Ако ще и то да… Покажи целия коментар »

Верка
Верка
16 март 2022 16:38
Гост

Е как няма. Тук се краде на ишлеме, а прокоратурата ни няма никакви намерения да разобличи престъпленията

Стамат
Стамат
16 март 2022 16:37
Гост

Смешното е, че има много подавали сигнал не защото искат справедливост, а защото те самите не са облажили с кражби на пари по проекти.

Фики
Фики
16 март 2022 18:08
Гост

По- скоро е тъжно.

Тодор
Тодор
16 март 2022 16:37
Гост

Защото тук най-много се краде

Тихомир
Тихомир
16 март 2022 18:10
Гост

То на всякъде се краде, обаче тук крадците си ходят по улиците.