Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет е подал оставка пред новоизбрания парламент, на други държавни органи, установени от основния закон и на съдебната власт.

Това тълкуване на основния закон (пълния текст на решението на КС виж тук) даде Конституционният съд (КС). Повод за него беше мораториумът, който 45-тото Народно събрание наложи над определени действия на вече подалия оставка пред него кабинет „Борисов 3“.

Както е известно, целта, с която беше взето решение на парламента, беше да спре правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите (пълния текст на решението на Народното събрание виж тук). На практика обаче то имаше и много други последици. Една от тях беше, че блокира всички назначения на съдии, прокурори и следователи до избор на нов кабинет или назначаване на служебен (повече виж тук).

КС беше сезиран от депутати от ГЕРБ. Освен задължителното тълкуване на Конституцията, те поискаха съдът да отмени и самото решение за налагане на мораториума. То обаче отдавна не действа и днес КС е отклонил това искане.

В основата на тълкуването, дадено днес от КС, стои принципът за разделението на властите.

„Изпълнителната власт е самостоятелна област на държавното управление и в ценностен аспект нейната функция е толкова ценна, колкото и на останалите власти. Тя е независима да взима решения, основани на закона и на нейната собствена воля. При незаконосъобразни актове от страна на изпълнителната власт съществуват процедури по тяхната отмяна, но това не може да става по начин, който да подчертава върховното положение и политическото предимство на парламента в структурите на властното разделение. Следователно от особена важност за гаранцията за правото е да се намери този необходим конституционен механизъм, който да позволи на законодателната власт да контролира изпълнителната, без това да води до ограничаване на правомощия и до блокиране на възможностите за самостоятелни решения“, обясняват конституционните съдии.

Те изтъкват, че ако Народното събрание счете, че управленската преценка на правителството не съответства на изразената от него воля и надхвърля параметрите, зададени от политическата ориентация на парламентарното мнозинство, той може във всеки момент да постави в ход механизмите на парламентарния контрол. Парламентарният контрол и политическата отговорност на правителството пред парламента оказват влияние върху упражняването на изпълнителната функция на правителството, но без да премахват неговата самостоятелност или да ограничават правомощията му“, подчертава КС.

Той разяснява подробно и че правителството в оставка има същите правомощия като всяко друго.

В решението се напомня, че с конкретните си конституционни законови правомощия всяка власт балансира останалите. „Установеният от Основния закон предел на взаимодействие на властите изключва начин на взаимоотношения между тях, при който с решение на парламента се спира макар и временно изпълнението на компетенции, отредени по Конституцията за други държавни органи. Конституцията залага на взаимодействието и сътрудничеството между властите, като същевременно не допуска ограничаване с акт на една от тях на правомощия, които очертават конституционния облик на другите власти. Тези два подхода не си противоречат, а взаимно се допълват и в своята цялост изразяват модерното разбиране на принципа на разделение на властите, основано на сътрудничество и взаимодействие, от една страна, и независимост, от друга, като конституционна гаранция за дейността и зачитането на висшите органи на държавата в качеството им на носители на компетентност, предоставена им от Конституцията“, заявява КС.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жокера
Жокера
28 септември 2021 18:46
Гост

Да, реваха всички, когато Гешев се изказа, че бил против разделението на влстите. Реално, той си го каза, но медиите го извадиха извън контекста и преекспонираха. Сега, когато „върховният ни управленски орган“ (нали по Конституция, която всеки цитира, но никой не е чел, сме „Република с парламентарно управление“) нарушава разделението на властите и то не с просто изказване на някой си депутат, а на юридически акт в, съществувал в правния мир – ха, голяма работа. За всичко си има двоен аршин. За жалост протестните парламенти ще останат в историята като свършили най-много работа, нищо че реално никакви съществени законодателни изменения… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:02
Гост

Този КС ме ядосва! Трябва всички негови членове всички да са като Фил Димитров, Бойкика и Генерал Гном, за да имаме развитие. Иначе не можем да настигнем хАмериканците и г-жа Мустафа. ОСТАВКА на КС!!!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 13:55
Гост

Мотивите на КС в т. 2 от решението ме карат да искам да емигрирам от тая скапана държавица.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 септември 2021 14:24
Гост

Ами какво чакате още- МАХНЕТЕ се от България. Нека в “скапаната държавичка“- по Вашите думи- да останем само тези, които искаме спазване на законите и върховенство на закона за всички граждани и уважаваме и зачитаме българската държавност, история, култура, цивилизационен код и традиции, а останалите си търсете късмета в държавите, които ще ви използват за бели трудови роби, но няма да имате право да гъкнете, защото в очите на местното население завинаги ще си останете чужди и имигранти…

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 20:10
Гост

Ах, горкият адвокат от САК. Ти даже не си прочел решението на КС и въобще не си схванал какво имах предвид като написах този коментар. Също така, приятелю, аз съм постигнал десетки пъти повече от теб и съм десетки пъти по-значим за обществото. Ти ли ще ми казваш да се махам?

адвокат от САК
адвокат от САК
29 септември 2021 3:39
Гост

До “Анонимен 28 септември 2021 20:10“ Като всеки нормален адвокат, преди да се изкажа по РКС, просто прочитам автентичният му текст в официалният сайт на КС. Останалото не коментирам- мога да кажа само, че имам две магистратури- по медицина и по право, като от 22 години упражнявам адвокатска професия. Не е ясно дали трудът ми като лекар без специалност е бил “ по-незначителен“ за обществото от настоящата Ви професия, а и чрез настоящата ми професия защитих успешно в съда нарушени права и притезания на доста мои клиенти…

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:03
Гост

на никого няма да липсваш, а и никой не се интересува от теб! Емигрирай

Непривокоституциластвувайте спазвайте я тази КР бе
Непривокоституциластвувайте спазвайте я тази КР бе
28 септември 2021 13:21
Гост

Е кво излезе, че радетелите за спазване на законите и върховенство на правото са същите като предишните. И по правна грамотност за да го допуснат, и по наглост, ако са го осъзнавали пък. И те като предишните правят всичко на имат в нарушение на законите само да спрели предишните. И като взеха властта направиха също като започнаха като служебни да подменят властниците със свои хора- предимно съученици, състуденти, приятели, жените и мъжете им. И никой не го е еня, че борят безобразията с безобразия. По това трябва да ги разпознаем, колко са почтени, как се борят и управляват , а… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
28 септември 2021 13:27
Гост

“….И никой не го е еня, че борят безобразията с безобразия….“ О, това е А и Б на “новите политици“ и на съвременните протестъри- за разлика от добре познатият ни правен принцип още от римското право “ Никой не може да черпи права от неправомерното си поведение“, “новите“ прокарват в живота и политиката противоположният “ принцип“ – “ Всеки, който протестира в името на една политическа кауза, МОЖЕ да черпи права от неправомерното си поведение- важна е целта, а не с какви средства- законни или незаконни- се постига и това е най-отвратителното в цялата ситуация. Така се промиват мозъците на… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
28 септември 2021 12:41
Гост

A за онези, които издигаха бесилки и ковчези, нека им припомня, че същото са вършили и комунистите през 1944-1945 г. в България. Искате да върнете България в тоталитаризма, при който единствено вашата партия да е на власт, но няма да го бъде. Вие не искате опазване на българската държавност и нейната защита, а искате да сте на мястото на предходната управляваща партия, за да крадете държавни пари и да упражнявате власт, като преразпределяте тези пари и незаконно се обогатявате чрез кражбите им. Абсолютно същите сте като предишните, а за да се случи реализиране на желанието ви, опаковате това ваше желание… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
28 септември 2021 12:34
Гост

“…При незаконосъобразни актове от страна на изпълнителната власт съществуват процедури по тяхната отмяна, но това не може да става по начин, който да подчертава върховното положение и политическото предимство на парламента в структурите на властното разделение…’ Добре, че съществува КС, за да озапти разбеснелите се политически орангутани, то иначе те нямат спиране. НЕ ВСИЧКО в България е политика и е време политците да си спомнят това, иначе ги чака бойкот на изборите от голяма част от гражданите. Ако на избори гласуват по-малко от 20 процента от избирателите в България, то няма как политиците да реализират желанието си за кражби на… Покажи целия коментар »

Времов
Времов
28 септември 2021 12:06
Гост

Поредното доказателство, че трябва мутрата Б. Б. да се спира с незаконни средства. Както и те действат за да си правят далаверите – незаконно. 🅰️🅱️💸

Хахахах
Хахахах
28 септември 2021 12:26
Гост

Такава теза за погазване на правото, може да изрази само ЙОрист пълно копие на Пешко преписвача или на Дани-белята …

Lalov
Lalov
28 септември 2021 12:05
Гост

На никой не му дреме за Конституцията. Нито на предишните, нито на сегашните

Лазар
Лазар
28 септември 2021 12:39
Гост

За съжаление сте напълно прав.

Pedro
Pedro
28 септември 2021 12:04
Гост

Добре е да се знае, че хората на Радев не са стока. И също са опасни.

Anonimen
Anonimen
28 септември 2021 12:44
Гост

А тези на ГЕРБ? Разказаха ни играта за толкова години.

Mюлч
Mюлч
28 септември 2021 12:03
Гост

Но все пак ГЕРБ трябваше да бъде спрян…

Мики
Мики
28 септември 2021 12:45
Гост

Ако не фалшифицират изборите отново.

Щефан
Щефан
28 септември 2021 12:02
Гост

Беше ясно, че е недопустимо конституционно още тогава

Demireva
Demireva
28 септември 2021 12:01
Гост

Прави са.

Eviliana
Eviliana
28 септември 2021 12:01
Гост

Това на ЛъчоМозъка го обяснете

Лозан
Лозан
28 септември 2021 12:58
Гост

Толкова и ще ви разбере.

Севделина D.
Севделина D.
28 септември 2021 12:00
Гост

Ма те стават депутати за да може всички да са им длъжни. Как ще е недопустимо.

Oblena
Oblena
28 септември 2021 11:59
Гост

Ама вие сте образовани. А депутатите са прости провинциалисти. Та за тях всичко е позволено.

Жоро
Жоро
28 септември 2021 12:03
Гост

Oblena, не казвам, че това тълкуване не е правилно, и че депотатите са прости /тези които взеха това решение/, но защо провинциалисти? Ти да не си резултат от
златното гомно на столична кокошка? /извинете ме за израза/

Лазар
Лазар
28 септември 2021 12:46
Гост

С техния имунитет…

Нешев
Нешев
28 септември 2021 11:58
Гост

Абе не ми се струва чак така, но ОК