Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи избора на председатели на три районни съдилища, насрочен за днес, както и назначаването на няколко магистрати заради наложения от Народното събрание мораториум върху действия на държавните органи с цел да спре правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите.

Както „Лекс“ писа, това обаче на практика блокира всички назначения на съдии, прокурори и следователи до избор на нов кабинет или назначаването на служебно правителство. Това е така, защото една от точките в него гласи: „Налага мораториум върху следните действия на държавните органи избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“.

В чл. 6 на антикорупционния закон като лица, заемащи висши държавни длъжности, т.е. чиито назначения са забранени докато няма ново правителство, са и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, главният прокурор, техните заместници, административните ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите.

Един час Съдийската колегия спори дали трябва да отложи, или да спре кадровите назначения. Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков и Цветинка Пашкунова са застъпили мнението, че назначенията трябва да се отложат, а Боян Магдалинчев и Вероника Имова били за спиране.

След като започна заседанието, Чолаков заяви, че насрочените за днес избори на председатели трябва да бъдат отложени. Той посочи, че Конституционният съд вече е имал възможност на два пъти през 2014 г. да се произнесе във връзка с наложени от парламента мораториуми и е заявявал, че Народното събрание не може да посяга върху правомощия на други власти.

Същата позиция изрази и Цветинка Пашкунова.

Вероника Имова на свой ред каза, че оттегля предложението си за спиране, защото СК на ВСС не е в хипотезата на чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс, защото Конституционният съд все още не се е произнесъл по допустимостта на искането на ГЕРБ за обявяване на решението на НС за мораториума за противоконституционно (виж повече тук).

В крайна сметка Съдийската колеги отложи трите избора на председатели на районни съдилища, назначаването на Пенка Велинова за зам.-шеф на Специализирания наказателен съд, искането на Пламен Панайотов да бъде преназначен от зам.-шеф на спецсъда в Административен съд София-град, повишаването на трима съдии във Върховния административен съд, както и преназначаването на Димитър Фикиин в Софийския апелативен съд. В последния казус има проблем със сроковете, защото новоизбраният шеф на Военно-апелативния съд Румен Петков има 14-дневен срок за встъпване, но това не може да стане без председателското място да бъде освободено от Фикиин.

Румен Петков е назначен преди мораториума и решението е влязло в сила преди забраната. Той е във фаза само за встъпване в длъжност. Но там е Димитър Фикиин, когото трябва да преназначим в САС, което пък не може да направим днес. Петков трябва да депозира пред председателя на ВКС заявление за встъпване, но да бъде посочено, че поради обективни причини това не може да стане сега. Така той няма да изпадне в невъзможност да встъпи“, обясни своя прочит на ситуацията Георги Чолаков, който беше споделен от колегите му.

Така засега колегията няма да назначава и да повишава магистрати.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 април 2021 18:33
Гост

А, то остана и герберастите да си продължат назначенията, след като няма да управляват.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 12:26
Гост

Този Панов направо не мога да го гледам вече. Типичното протеже на умните и красивите.

Пеевски трол
Пеевски трол
27 април 2021 12:37
Гост

Каскета, Барни Ръбъл, Пепи Еврото и прочие калинки на управляващата хунта са къде-къде по-ЕнтелЕгентни! Такива като Панов само мътят водата на Доган сарай и трябва с всички сили и средства да бъдат „опрасквани“!

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 13:16
Гост

Всъщност всичките изброени са двете страни на една и съща монета.

advokatTROL
advokatTROL
27 април 2021 23:09
Гост

Аз Лозан Панов го помня от Районен съд и – би трябвало да сте наистина ощипан нещо – да говорите срещу него – съдия, като съдия гледа делото, взема думата – решава.

При това се касае за спортна злоба, що не е моето – ми няма как всички да сме едновременно и Председатели на Върховния касационен и на Апелативния и на другото.

Хахаха
Хахаха
27 април 2021 11:56
Гост

Ние не можем да направим правителство, ама ще спрем и това в оставка да работи. Супер 🙂

Димо
Димо
27 април 2021 11:49
Гост

Ако КС се размърдат, нещата може да се задвижат.

Заки
Заки
27 април 2021 11:50
Гост

Тези безумни искания на ГЕРБ… Нямам думи просто.

Anonimen
Anonimen
27 април 2021 11:45
Гост

Е, щом трябва. После ще си наваксат.

Лозан
Лозан
27 април 2021 11:46
Гост

Естествено. Няма драма.

Пепи
Пепи
27 април 2021 11:43
Гост

При всички положения е по-добре да се изчака.

Mavri
Mavri
27 април 2021 11:20
Гост

За добро е. За добро.

Лимоновски
Лимоновски
27 април 2021 11:19
Гост

Щом се нлага

Lalov
Lalov
27 април 2021 11:19
Гост

Нямаше друг начин да се прекъсне порочната практика

Anonimen
Anonimen
27 април 2021 11:44
Гост

Тези хора теябва час по-скоро да си заминат.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 11:19
Гост

Подкрепям това, което направиха ИТН, Мутри вън и ДБ

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 11:18
Гост

Ще насмогнат после. Не, не ги мислете

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 11:18
Гост

Смятам, че трябва да се сърдят на ГеРБ ако ще се сърдят на някиго

Kan
Kan
27 април 2021 11:17
Гост

Трябва да се съобразят със закинотвореца

Олександра
Олександра
27 април 2021 11:17
Гост

Не е изненада все пак

JJ Oper
JJ Oper
27 април 2021 11:16
Гост

Очаквано е

Шумковски
Шумковски
27 април 2021 11:16
Гост

Е нормално