Мораториумът, с който парламентът обяви, че цели да спре правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите, всъщност блокира всички назначения на съдии, прокурори и следователи до избор на нов кабинет или назначаване на служебен.

Забраната вече действа, тъй като още в петък решението за налагането ѝ беше обнародвано в Държавен вестник (пълния му текст виж тук). А една от точките в него гласи: „Налага мораториум върху следните действия на държавните органи избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“, а после се заявява, че мораториумът се налага до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство.

В чл. 6 на антикорупционния закон като лица, заемащи висши държавни длъжности, т.е. чиито назначения са забранени докато няма ново правителство, са и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, главният прокурор, техните заместници, административните ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите.

Това означава, че само утре Съдийската колегия няма да може да вземе решения за седем назначения. В дневния ред на заседанието има избори на председатели на три районни съдилища в Нова Загора, Омуртаг и Самоков, назначаването на Пенка Велинова за зам.-шеф на Специализирания наказателен съд, както и повишаването на трима магистрати във Върховния административен съд.

За сряда пък Прокурорската колегия е насрочила избора на районен прокурор на Елин Пелин, както и преназначаването на и.ф. шефката на ОП-Габрово като редови прокурор там.

Малко по-късно стана ясно, че Съдийската колегия ще отложи всички назначения и избори, предвидени за утре. Кандидатите за председатели на трите районни съдилища ще бъдат уведомени, за да не пътуват до столицата. Решението на Народното събрание обаче предизвика и друг проблем, свързан със сроковете. Новоизбраният председател на Военно-апелативния съд Румен Петков има 14 дни да встъпи в длъжност. Това обаче не може да стане без предшественикът му Димитър Фикиин да бъде преназначен, което трябваше да стане утре, но сега вече е под въпрос. Затова Съдийската колегия ще мисли как да излезе от сложната ситуация.

Както е известно предстои президентът Румен Радев да връчи мандата на „Има такъв народ“, дори и те да го върнат незабавно, след това държавният глава има 7 дни, за да реши на кого да го даде, а тази партия пък още 7 дни, за да реши дали да състави правителство.

Ако въртележката се развие с бърза скорост и след Великденските празници президентът назначи служебно правителство, съдебната власт ще бъде засегната за кратко от мораториума, който всъщност не беше насочен към нея.

Междувременно Конституционният съд (КС) образува дело по искането на ГЕРБ за обявяване за противоконституционно на решението на парламента за налагане на мораториума. Докладчик по него е Константин Пенчев.

Искането беше внесено от 60 депутати от ГЕРБ, които поискаха и тълкуване на Конституцията за това дали е допустимо с решение на Народното събрание временно да се спират конституционни правомощия на Министерския съвет, дори когато правителството е в оставка.

В искането (пълния му текст виж тук) си от ГЕРБ пишат, че решението на парламента е противоконституционно, защото с него той си е присвоил власт, която не му е предоставена.

„При флагрантно незачитане на основополагащия принцип на разделение на властите, без никакво конституционно основание, макар и временно, са ограничени конституционните правомощия на Министерския съвет по чл. 105, ал. 1 и 2 и чл. 106 от Конституцията“, пишат от ГЕРБ и напомнят, че решението засяга правото на кабинета да осъществява вътрешната и външната политика на страната, да осигурява обществения ред и националната сигурност, да ръководи изпълнението на държавния бюджет, да стопанисва държавното имущество и др.

В него те поставят и проблема с блокираните назначения на магистрати и сочат и друг – президентът пък няма да може да назначава офицери в армията.

„Така е блокирано цялостното управление на държавата, създава се нестабилност и несигурност, които са абсолютно несъвместими с принципа на правовата държава“, заявяват от ГЕРБ.

Според тях това, че срокът на мораториума е само до избирането на ново правителство, не го прави по-малко противоконституционен.

„Това е така, защото, за да не затрудни нормалното осъществяване на управлението на държавата, основният закон не предвижда каквото и да е стесняване на правомощията на Министерския съвет, действащ в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията. Разбира се, от това съвсем не следва безконтролност при изпълнение на неговите функции по ръководство на изпълнителната власт, защото при всяко положение правителството е длъжно да спазва законите и в това отношение се намира под контрола на съдебната власт, както и на други независими органи, учредени със закон от Народното събрание (например Сметната палата)“, се казва в искането на депутатите.

Според тях КС трябва да даде тълкувание на Конституцията за правомощията на правителството в оставка. От ГЕРБ се мотивират и с това, че не за пръв път парламентът ограничава временно дейността на други органи, като напомнят решението на КС за обявяване на противоконституционно на част от решението на парламента за провеждане на национален референдум през 2016 г. Според тях спорът за ограничаване на правомощията остава нерешен и до момента. От ГЕРБ твърдят, че Народното събрание е длъжно да работи при спазване на принципа за разделение на властите.

„Всяко отклонение от този принцип обуславя нестабилност и несигурност в управлението на държавата, което е несъвместимо с принципа на правовата държава. Наред с това считаме, че Конституцията не дава никакво основание да се приеме, че Министерския съвет, когато изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, е с ограничени правомощия. Няма съмнение също така, че с решение парламентът не може да въвежда правила за поведение, които нямат еднократно действие и са адресирани към неопределен кръг от правни субекти“, заявяват още от ГЕРБ и освен това искат от КС спешно насрочване и разглеждане на делото, защото с решението на парламента е наложен мораториум и върху сделки на болниците, свързани с доставки на лекарства по време на пандемията от коронавирус.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Про
Про
27 април 2021 18:32
Гост

ГРОБарите кръв пикаят през анусите си.

Хахаха
Хахаха
27 април 2021 18:38
Гост

Леле, какво мотивирано, бликащо от факти, аргументи и разум мнение …
Колко с’тинки заработи ?

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 11:35
Гост

Големи юристи и в това Народно събрание!

Хахаха
Хахаха
26 април 2021 19:57
Гост

Корнелия, Хаджигенов, Маяма, Дочева и онзи 36 годишния от ИТН лъснаха с цялата си простотия и правна неграмотност.
Чест прави на Йордан Цонев, че ги предупреди какво ще стане, ма жажда за реваншизъм бате ..
Маяма е пълна кръгла нула в правото.

Re:
Re:
27 април 2021 8:19
Гост

Айде бе! А ВСС са страшни единици в правото. Свърши вече хубавото време … в Сандански. Ще има нова Конституция, а с нея пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 9:53
Гост

Ще има, ама друг път!

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 10:51
Гост

колкото ще има мажоритарни избори и левче партийна субсидия.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 11:25
Гост

колкото ще има и гласуване по пощата

Анониме123н
Анониме123н
26 април 2021 18:33
Гост

С този мораториум и служебни министри не могат да се назначават, а и редовен МС

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 19:44
Гост

да, така излиза, но кой да ги мисли тези неща? Мастити юристи.

необходими са МАСОВИ съкращения!
необходими са МАСОВИ съкращения!
26 април 2021 17:19
Гост

Алоооооу, какви назначения? Съдебната система е тотално раздута, на фона на демографския срив. Не назначения, а съкращения са необходими, и то масови! Без заплащане на обезщетения-в частния сектор ако те съкратят не ти плащат повече от една заплата обезщетение!

Димитър Узунов
Димитър Узунов
27 април 2021 8:24
Гост

Напротив! Трябва двоен щат. Всички съдии и прокурори завършили ЮФ на СУ, да напускат! На тях не им трябва някой като председателят на правната комисия да им разваля рахата!

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 17:11
Гост

Ами нормално, гербаджийските креатури ли да назначат? Кой нормален политик ще си вкара автогол, да остави назначения, наместени от предишно правителство?

Весела
Весела
27 април 2021 7:54
Гост

Има закони,конституция и те ТРЯБВА да се спазват.Това,че не ти се иска ГЕРБ да назначава не значи че трябва да се постъпва противоконституционно!Нали сте най-големите защитници на законите УЖ!
Точка по въпроса!

уан
уан
26 април 2021 15:32
Гост

Голям праз.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 14:03
Гост

Супер нагло и брутално! Тези да си хвърлят дипломите веднага! Къде отиде независимостта на съдебната система, къде отиде принципа на разделение на властите?

Ясен
Ясен
27 април 2021 8:11
Гост

Замина си с онези назначения на кръгове от съдии и прокурори обслужващи политически партии,а пропо те са най-виновни за днешното ни дереже.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 13:39
Гост

Да вземе и ВСС да приеме едно решение да не могат да се назначават депутати в НС.

Тия па
Тия па
27 април 2021 8:29
Гост

И без това са с творчески принос към конституционализма! Първата съдебна република в света. ВКС – втори парламент. Конституционният съд замести Конституцията!

Проста патица
Проста патица
26 април 2021 13:22
Гост

Пчеличката Мая е известна с гафовете си още от времето на омбудсман. Няма такава пиар шматка, която да мисли само къде да се филмира на цената на всичко.
Един образцов образ на българщината.
Ясно и е на тази некадърна пиар патица, псевдоюрист, че при нови избори, ако не си направи просташкия екшън, няма никакъв шанс да си класира популистката формация. Срам на квадрат.

Anonimen
Anonimen
26 април 2021 13:53
Гост

Този вид екшъни въобще не й помагат в последно време.

Шумковски
Шумковски
26 април 2021 13:21
Гост

После ще имат зор да наваксват

Ferdinand
Ferdinand
26 април 2021 13:21
Гост

Надяваме се да има яснота скоро

Пешов
Пешов
26 април 2021 13:20
Гост

Пълна мизерия стана всичко

Иванова
Иванова
26 април 2021 13:20
Гост

Нелепо

Temelko
Temelko
26 април 2021 13:19
Гост

Подкрепям правителството

Юнев
Юнев
26 април 2021 13:19
Гост

Ами да, защото ГЕРБ последно искаха да сменят и назначат, който им е угоден

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 13:54
Гост

Както правеха през целия си мандат.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 13:18
Гост

Браво бе, юнаци, блокирахте основната и най-важна дейност на ВСС

Spiro
Spiro
26 април 2021 13:55
Гост

Временно явление.

Haralampi
Haralampi
26 април 2021 13:18
Гост

Уви и до това се стигна

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 13:17
Гост

На това му се вика неочаквана ваканция

Oblena
Oblena
26 април 2021 13:17
Гост

Всички в тая държава се съобразяват с изборите

Николина
Николина
26 април 2021 13:16
Гост

Което няма да е скоро

Кики
Кики
26 април 2021 13:55
Гост

За съжаление.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 13:16
Гост

Ега ти малоумниците. Дано НС преразгледа решението за съдебната власт, че докато има ново правителство или служебен кабинет може много вода да изтече

Христо
Христо
26 април 2021 13:56
Гост

Пълна каша. За кой ли път?

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 15:15
Гост

Каква ти каша ?!?
Кашата ще настане когато тези циркаджии вземат власта!