И Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отложи избори на ръководители, назначения на магистрати и оптимизиране на апелативната прокуратура в Пловдив, предвидени в днешния дневен ред на заседанието. Причината е същата, поради която това стори вчера и Съдийската колегия, а именно заради наложения от Народното събрание мораториум върху действия на държавните органи с цел да спре правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите.

Както „Лекс“ писа, това обаче на практика блокира всички назначения на съдии, прокурори и следователи до избор на нов кабинет или назначаването на служебно правителство. Това е така, защото една от точките в него гласи: „Налага мораториум върху следните действия на държавните органи избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“.

В чл. 6 на антикорупционния закон като лица, заемащи висши държавни длъжности, т.е. чиито назначения са забранени докато няма ново правителство, са и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, главният прокурор, техните заместници, административните ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите.

Огнян Дамянов докладва решението на Народното събрание и наложения мораториум. Обясни, че вчера въпросът е бил обсъден в Комисията за атестирането и конкурсите и затова предлага да се отложи избора на районен прокурор на Елин Пелин с двама кандидати до отпадане на забраната.

Калина Чапкънова обясни, че за Прокурорската колегия не съществува друга възможност, освен да отложат изборите и назначенията.  трябва да се съобрази с решението на парламента. Добави, че мораториумът се отнася до всички магистрати и административни ръководители. „С това решение категорично се блокира работата на съдебната система и представлява едно нарушение на принципа на разделение на властите и пряко засяга независимостта на съдебната власт, но е част от обективното право и следва да се съобразим с него„, каза още Чапкънова.

Излишно е да коментирам, за всеки юрист е ясно, че Конституцията има пряко действие. За всеки юрист е ясно, че чл. 117 от Конституцията казва, че съдебната власт е независима. За всеки един от нас е ясно как може да се ограничава и да се намесва човек от друга власт в съдебната власт с решение. Но то съществува, факт е, че, за съжаление, блокира работата на съдебната власт и то основно на съда, защото при нас проблемите са по-малки. За мен единствената възможност в тази ситуация е да отложим избора, насрочен за днес с надеждата, че въпросът ще бъде решен в обозримо бъдещо по начин, съотвестващ на българската Конституция. Вероятно от ВСС ще се иска становище по делото„, каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев.

Кандидатите бяха поканени в залата, за да бъдат информирани за ситуацията. Гешев им се извини и добави, че няма да коментира юридическата страна на създалото се положение, защото е ясна на всички.

Малко по-късно беше отложено оптимизирането на апелативната прокуратура в Пловдив, както и преназначаването на и.ф. шефката на ОП-Габрово Надежда Желева като редови прокурор там.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дани
Дани
29 април 2021 11:03
Гост

Аз подкрепям мораториума и го намирам за нужен и логичен, тъй като в този момент, с оглед предложенията за съществени промени в ЗСВ и процесуалните закони следва наистина временно да се спрат назначенията, защото не е ясно, дали от някои от тях въобще би имало смисъл. Нищо няма да се случи на никой за няколко месеца мораториум. А има огромни нужди от нормативни промени в тези и редицадруги закони и кодекси.

Анонимен
Анонимен
28 април 2021 21:06
Гост

Това чучело Гешев докога ще е главен прокурор?

Анонимен
Анонимен
28 април 2021 15:52
Гост

Това недоволство е доказателство за липсата на разделение на властите и за пълната зависимост на всички служители на съдебната власт пред политическите първенци.ВСС и вашият ред наближава!

Spiridon
Spiridon
28 април 2021 14:34
Гост

Ей, защо нямаше мораториум, когато Гешев се кандидатира за главен 🙂

Anonimen
Anonimen
28 април 2021 14:35
Гост

Знаех си аз,че ще ни е мъчно за Цаци.

Анонимен
Анонимен
28 април 2021 14:34
Гост

Зависимост от ГЕРб, а ?

Кановески
Кановески
28 април 2021 14:33
Гост

Определено не е страшно и няма защо да се квичи.

Анонимен
Анонимен
28 април 2021 14:33
Гост

ГЕРБ зависимите зинаха, че не им изнася това, което се случва.

Simeon
Simeon
28 април 2021 14:33
Гост

Гешев се загрижил милият, че се блокира работата на съдебната власт.

Сефте
Сефте
28 април 2021 14:33
Гост

За пореден път се изказва неподготвен.

Анонимен
Анонимен
28 април 2021 14:33
Гост

Ще потърпите. Не е за много време!

Темелкова
Темелкова
28 април 2021 14:32
Гост

А да оставим ГЕРБ да си безчинства тогава, защото на вас не ви е изгодно.

Кики
Кики
28 април 2021 14:36
Гост

В никакъв случай. Достаъчно поразии направиха.

Меринчев
Меринчев
28 април 2021 14:32
Гост

Абе сладури мамини. ГЕРБ в последните си дни и докато са в оставка са гласували да се даде плаж Велека на концесия. Вероятно на „наши хора“. В същото време смениха сума директори по болници. Действат малко, като нацистката партия в последните дни преди да загубят войната окончатено. Тогава те са се опитвали да изгорят всякакви документи за лагерите за евреи. Тук сега се опитват всячески явно да си заметат мизериите, та после да се каже, че партиите от протеста лъжат и няма никакви нарушения.

Анонимен
Анонимен
28 април 2021 14:30
Гост

Да, обаче има смисъл от мораториума, а те да си пищят колкото душа им иска.

Dimo9qifk
Dimo9qifk
28 април 2021 14:30
Гост

При сегашното положение, мораториум трябва да има.

Anonimen
Anonimen
28 април 2021 14:31
Гост

Да. Абсурдно е правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите.

Davidkov
Davidkov
28 април 2021 14:30
Гост

С което показахте, че сте пряко зависими от партиите на статуквото, срещу което се бори целия народ!

Asparuhov
Asparuhov
28 април 2021 14:30
Гост

То па една независимост…

Манов
Манов
28 април 2021 14:30
Гост

Глупости

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
28 април 2021 14:28
Гост

Кухата каскетна лейка, незачитаща разделението на властите, се изказа за някои основополагащи принципи на конституцията.