Сериозна криза настъпи в Омуртаг. Районния съд в града остана без съдии, на път е да остане и без служители.

Причината за ситуацията е, че единственият магистрат Невяна Захариева, която е и председател на съда, е с COVID-19 и е в болничен, част от служителите също са заразени, а други са били контактни и заради това се очаква РЗИ-Търговище да постави под карантина целия състав на РС-Омуртаг.

Това е наложило отсрочването на всички дела за следващата година, достъпът до сградата е силно ограничен, а документи и съдебни книжа се подават само по електронен път.

За извънредната ситуация сигнализира председателят на окръжния съд в Търговище Татяна Даскалова в писмо до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В него тя описва стъпките, които е предприела, след като става ясно, че единственият съдия там е с коронавирус: „Незабавно предприех действия, за да проуча какви са ангажиментите на колегите в останалите две районни съдилища и тяхната възможност да бъдат командировани в РС-Омуртаг. Много от тях имаха насрочени дела, а друга голяма част бяха в редовен платен годишен отпуск, съобразно график, който е приет от всеки съд. Първоначално командировах съдия Хрисимир Пройнов от РС-Попово за разглеждане на голям брой наказателни дела, свързани с престъпления на чужди граждани, пресекли незаконно държавната ни граница. С оглед ангажиментите на колегата това беше само за един ден, за разглеждане на конкретните дела“.

След това Татяна Даскалова започнала да проучва други възможности за командироване на други магистрати. Но било трудно заради отпуските и графиците в съдилищата в района. Освен това се оказало, че от всички дела в РС-Омуртаг, само по шест от тях могат да се явят други съдии. А междувременно случаите на хора с коронавирус започнали да се увеличават.

При все това, съдът не може да остане без човек и зам.-шефката на РС-Търговище Вяра Маркова се съгласила да помогне като поеме поне административното ръководство в Омуртаг, т.е. да издаде съответните заповеди и да има право да подписва всички счетоводни документи, защото приключва финансовата година, да определи допълнителните трудови възнаграждения на състава на съда и да изплати и другите задължения.

В рамките на два дни се попълниха всички банкови документи, за да се даде възможност на съдия Маркова да подписва платежните нареждания и да осъществява електронно банкиране, издаде ѝ се и електронен подпис за PC-Омуртаг, за да може да образува и разпределя дела. Междувременно започнаха да се разболяват от COVID-19 и служители на съда, като досега те са четирима и със съдия Захариева случаите на това заболяване в РС-Омуртаг стават общо 5. Ако междувременно РЗИ-Търговище разпореди всички контактни от състава на съда да бъдат карантинирани, няма да останат служители, които да работят в съда, няма да има кой да приема и обработва книжата и молбите на гражданите“, пише Татяна Даскалова.

Тя отбелязва още, че ръстът на случаите с коронавирус създава риск за магистратите, които ще бъдат командировани и то да разгледат само шест дела. Заради това всички били отсрочени за догодина.

Шефката на окръжния съд в Търговище отбелязва, че е изключително трудно да се реагира за толкова кратко време, да се съгласуват графици и да се командироват съдии само за ден, два.

Предвид на така описаните факти, моля да разрешите съдът да преустанови работа с граждани, за период поне от 2 седмици или до края на годината. Също така имам въпрос дали бих могла да командировам едновременно няколко съдии за разглеждане на конкретни дела?

Проблемът идва от това, че в РС-Търговище и в ОС-Търговище е налице специализация по материя и не е удачно да се командироват граждански съдии за разглеждане на наказателни дела и обратното. Смятам, че няма проблеми да командировам различни съдии, за разглеждане на конкретни дела и те да са повече от двама, въпреки че в съда има само един щатен съдия. Но може ли те да бъдат определени общо, без предварително да се знаят като номера? Може ли освен това делата, които изискват спешност, да бъдат прекратявани поради липса на състав или на друго основание, кой да ги прекратява, ако няма командирован съдия. Прекратяването ще даде възможност делата да се разгледат в някои от останалите две районни съдилища в съдебния окръг“, пита Татяна Даскалова.

Основният проблем всъщност произлиза от факта, че през лятото на тази година Съдийската колегия съкрати втория щат за съдия в Омуртаг и така остави съда само с едно място. Заради това сега Даскалова настоява да бъде разкрита нова бройка за магистрат.

Немислимо е съд да функционира само с един щатен съдия. Натоварването на единствения съдия, който осъществява и административното ръководство на съда е изключително високо и за 2021 г. то е в рамките на 75-80 дела приблизително, защото все още не разполагам с точни данни. Налице е и забавяне както в насрочването на гражданските дела, така и в тяхното разглеждане като цяло. Актове по чл. 140 от ГПК се бавят по няколко месеца, а има дела за издръжка, родителски права и други. Наблюдава се практика подобен род дела да се завеждат напоследък в Търговище с надеждата да няма възражения за местна подсъдност“, отбелязва Татяна Даскалова. Тя посочва, че напълно съзнава, че разрешаването на много от проблемите са от нейна компетентност, но се надява да получи подкрепа и указания от СК на ВСС, за да може всичко да стане законосъобразно, правилно и целесъобразно.

Писмото ѝ беше обсъдено набързо на извънредното заседание на Съдийската колегия, което се проведе късно снощи. На практика членовете на колегията заявиха, че Татяна Даскалова и председателят на апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян могат да командироват съдии на ръководната длъжност, за да може поне да се администрират и образуват делата и да се извършват други дейности във връзка с управлението на съда. Кадровиците решиха да изпратят на двете председателки стенографския протокол, за да преценят те какви действия да предприемат и да внесат съответните предложения в колегията.

Бившата зам.-главна прокурорка Мария Шишкова отново не беше преместена в АССГ

Казусът с преназначаването на бившия заместник-главен прокурор и настоящ зам.-шеф на окръжния съд в Пловдив Мария Шишкова отново не намери разрешение. Снощи Съдийската колегия за втори път отложи разглеждането на молбата на Шишкова да бъде преместена в Административен съд София-град (АССГ).

За сметка на това тя беше освободена от зам.-председателското място в ОС-Пловдив, но считано от датата, на която ще бъде възстановена на съдийска длъжност.

Както „Лекс“ писа, шефката на ОС-Пловдив Розалия Шейтанова е предложила Мария Шишкова да бъде освободена като неин заместник. Шишкова, на свой ред, се възползва от правото си да поиска да бъде преназначена на равна по степен длъжност в друг съд (чл. 169, ал. 5 от ЗСВ), в случая в АССГ. Там има две свободни места. Но тъй като те са овакантени след обявяването на конкурса за повишаване в АССГ, са запазени за съдиите, участващи в конкурса и които ще отидат на по-високата позиция по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ (виж тук).

Именно това са мотивите на председателя на ВАС Георги Чолаков и на Атанаска Дишева да се обявят против предложението Шишкова да отиде в АССГ, които бяха повторени снощи. Наред с това Дишева напомни за решението на Конституционния съд, който през май т.г. обяви за противоконституционен част от чл. 28 от ЗСВ, който предвиждаше, че членовете на ВСС, след приключването на мандата им, могат да бъдат възстановени на работа в съдебната система на равна по степен длъжност (виж повече по темата тук). Според Дишева трябва да се обсъдят мотивите на КС и относимостта им към правото на магистратите по чл. 169, ал. 5 от ЗСВ. По думите ѝ в случая с Шишкова има превратно упражняване на субективно право – преди година тя се е възползвала от разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ и след като подаде оставка като зам.-главен прокурор поиска да бъде назначена в окръжния съд в Пловдив. А сега иска ново местене – този път в АССГ.

Вероника Имова и Цветинка Пашкунова обаче заявиха, че няма как решението на КС да се прилага в случаите, в които председатели на съдилища искат да се възползват от правото си да бъдат преназначени на равна по степен длъжност и това е така, защото решението на КС се отнася до конкретна разпоредба и не може да се прилага по аналогия.

Вероника Имова отново застъпи позицията, че СК на ВСС трябва да удовлетвори желанието на Шишкова така, както колегията е правила в много други случаи. Тя реагира остро на възраженията на Дишева като попита: „Дискриминационно ли ще се отнасяте към колегата, която се позовава на действаща правна норма?“.

Имова предложи, ако СК на ВСС не одобри заявлението на Шишкова, материалите да се върнат в КАК, където да се прегледа щатът на съдилищата и там, където може, да се съкрати една бройка, да се разкрие нова в АССГ и Шишкова да бъде назначена на нея. Още повече, че Административен съд София-град е високо натоварен.

В крайна сметка колегията освободи Шишкова от зам.-председателското място в Пловдив, но под условието – това ще стане от момента, в който тя бъде възстановена на съдийска длъжност. А къде ще бъде това, ще се решава на по-късен етап.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хрис
Хрис
21 декември 2021 20:28
Гост

Е хубаво, де, нали за такива ситуации точно следва да има командироване. Поне реално ще е временно, а не с цел безконкурсно уреждане на връзкари в жерани съдилища.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2021 14:47
Гост

Вероника Имова да каже към кого е поела ангажимент Шишкова да бъде назначена точно в АССГ.
И лично да попитам Имова на какво бюро и къде точно ще настани Шишкова в АССГ, защото реално няма свободни столове в съдииските кабинети на АССГ?
В този ред на мисли, ВСС с кои свои действия подобри условията на труд в АССГ и какво точно направи за мандата си за сграда на съда ?

Анонимен
Анонимен
18 декември 2021 14:14
Гост

Буди недоумение факта ,че при завършена с отличен магистърска степен по икономика,и придобита квалификация за учител по икономика в СУ св.св.Кл.Охридски” ,също с отличен,при проведен конкурс за работно място в НАП Враца ,не бях класиран.,а назначиха местен /свой / човек., но при изпитна комисия на завършили висшето си образование с посредствени оценки. Същото се случи и случва в общ Враца през 21г.,където случайно загубиха документите ми ,намерени след 6 месеца . При Соца, на такива като мен й предлагаха софийско жителство и избор на работа.,за това и след промените,отличниците като мен работят в НАСА и преподават в най престижните университети… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 декември 2021 12:39
Гост

Мой човек, още по фрапиращ факт,подобен на твоя е, че училището в с.Бутан /врачанска област/,без конкурс назначи техен местен човек.
Ясно ,е че без връзки и протекция от някой,ще си бъдем безработни,въпреки отличните ни дипломи. Излиза ,че за да те назначават на работа Е ВАЖЕН КОНКУРСА, а не високата диплома,което обезценява българското образование.Хайде със здраве!

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 18:55
Гост

Ех, че удобно, една ковид-карантина срещу празниците идва перфект, малко платена отпуска, а после вземаш и зелено л@йненце, пардон, сертификат. Чиста работа, да живее ковида!

Нина
Нина
17 декември 2021 19:45
Гост

Да не ви се случва! Тогава ще разберете колко приятна е ситуацията!

Анонимен
Анонимен
18 декември 2021 10:25
Гост

Само трябва да оживееш, но ти си от безсмъртните, сигурно!

Незнаещ
Незнаещ
17 декември 2021 17:02
Гост

Преполагам, че в Омуртаг не са и ваксинирани.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 18:57
Гост

Ти нали си ваксиниран, предполагам, че ще се бустнеш поне 20 пъти, за да си защитен.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 16:15
Гост

Тук е пълно с психопати.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 22:04
Гост

Безусловно.

Симеон
Симеон
17 декември 2021 14:04
Гост

Сега ще се тества теорията за незаменимостта на малкия районен съд. Някой в Омуртаг и околията забелязал ли е липсата на съд?

Нина
Нина
17 декември 2021 19:54
Гост

Твърде цинично е да мислите, че няма нужда от този съд. Несъмнено не ви е ясен профилът му и разглежданите дела. Преди години в този съд работиха четирима съдии. Сега е само един. И това несъмнено е в ущърб на гражданите. Спестяването на една съдийска заплата от ВСС чрез закриване на втората съдийска длъжност в този съд преди година надали оказва някакво благотворно влияние върху бюджета на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 22:02
Гост

Глупости. Ненужен съд. Пилеене на средства.

Anonimen
Anonimen
17 декември 2021 13:57
Гост

Георги Чолаков и Атанаска Дишева отново са в опозиция.

Anonimen
Anonimen
17 декември 2021 13:58
Гост

Така е. Но в случая са абсолютно прави.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 13:59
Гост

Чолаков е най-умния от висшите представители на Доган сарай в съдебната власт. Видя накъде духа вятъра и веднага завъртя задника, за да не го последва съдбата на Гешев, Ушев и останалите тъпи и упорити калинки на ДПС.

безумие
безумие
17 декември 2021 13:52
Гост

Това е безумието съд с един съдия. Той няма право да се разболее, да почива, нищо. Точно тези съдилища са за сливане със съседни, за да може да не възникват подобни кризи. Но популистите във ВСС се хванаха с Модел 4 и така убиха всяка възможност за реформа на съдебната карта

Бисер
Бисер
17 декември 2021 13:52
Гост

Лошото е, че наистина е изключително трудно да се реагира за толкова кратко време.

Anonimen
Anonimen
17 декември 2021 13:53
Гост

Тази пандемия ни преобърна живота.

Боби
Боби
17 декември 2021 13:49
Гост

Все ще намерят решение на проблема в Омуртаг.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 13:48
Гост

„Колегата“ са го пуснали от психиатрията домашен отпуск за уикенда и му е дошло вдъхновението като гледам

бай Иван
бай Иван
17 декември 2021 13:51
Гост

Не говорете така за колегата бе! Той е най-нормалния адвокат който съм виждал! Колега включете се веднага по темата и им обяснете че вие сте правоспособен адвокат без психични отклонения, а всички останали тук са ненормални форумни кирилпетковски и протетърски тролове, които не са правопособни юристи!

Хахахахаха
Хахахахаха
17 декември 2021 13:53
Гост

Ох, нИ могЪ, ривЪ!… хахахаха

Съдебна психиатрия
Съдебна психиатрия
17 декември 2021 13:43
Гост

Колега адвокат от САК, може ли коментарите ви долу още няколко пъти да ги публикувате, че тук нещо не се четат? И ако може в още няколко поста да ги разясните, но по възможност по-подробно и в няколко отделни коментара. Благодаря.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 декември 2021 13:48
Гост

Троле, нещо по същността на моето предложение и по предмета на статията имате ли да напишете, или онзи, който ви пише коментара, още не е решил какво точно да каже, с цел да внуши, че съм трол и/ или психично нестабилен човек’;D Публикувате един и същ коментар вече над 6 пъти под 5 различни статии- вашият “списвач на коментари“ май вече е изчерпан интелектуално;D

адвокат от САК
адвокат от САК
17 декември 2021 13:36
Гост

A- да- също така, чрез изпращането на лицата, визирани в мой коментар “адвокат от САК 17 декември 2021 13:32 “, ще се докаже и погрешността на моята теза, че интелект без морал= “бяла якичка“;D Давайте, какво чакате- тези лица си умират да притежават властта и правомощията на един съдия- делегирайте им ги и им гледайте сеира, като поискате всичките им с.з. да са публични и да се предават на живо и онлайн, за да се чуват репликите на “съдията“;D

адвокат от САК
адвокат от САК
17 декември 2021 13:32
Гост

Аааа- това е лесен за решаване проблем- пратете им някой от форумните кирилпетковски и протетърски тролове- те не са правопособни юристи, но много знаят, много разбират, печени са в “правото“ и най- важното- правят “ъпдейт“ на няколко неща в правото- напр. думите “бътрешно убеждение“ за тях имат смисъл на нещо, в което човек субективно трябва да бъде убеден от някакво друго лице, или пък правният принцип “ Никой не може да черпи права от неправомерното си поведение“, за тях се трансформира в “ Всеки “наш човек“- т.е. протестър. сиумпатизант на пп пп или протестърските партии, може и трябва да черпи… Покажи целия коментар »