Желанието на бившия зам.-главен прокурор и настоящ зам.-шеф на окръжния съд в Пловдив Мария Шишкова да бъде преназначена в Административен съд София-град (АССГ) доведе до вълна от емоции, обвинения и спомени за практиката на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) при кадровите решения.

Членовете на СК на ВСС си разменяха обвинения в безпринципност, нарушения на дадени обещания към съдиите и пламенни реакции на уж отправени упреци за вземане на решения, продиктувани от задкулисието.

Нищо не предвещаваше такова развитие на дискусията по една тривиална точка от дневния ред на днешното заседание на Съдийската колегия.

Председателят на ОС-Пловдив Розалия Шейтанова беше предложила освобождаването на Мария Шишкова като неин заместник и назначаването ѝ за редови магистрат там. Причината – двете имали разногласия по някои въпроси, въпреки че Шейтанова акцентира на отличните професионални качества на колежката си.

Вероника Имова обаче видя, че сред материалите липса документ, който да подсказва, че Мария Шишкова наистина иска да остане на работа в ОС-Пловдив или иска да бъде преназначена в друг съд по реда на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

Заради това решението по предложението на Шейтанова беше отложено за края на заседанието, като дотогава Шишкова трябваше да каже къде иска да работи.

Когато отново се стигна до обсъждане на този въпрос, се оказа, че желанието ѝ е изненада за членовете на СК на ВСС, а то беше тя да бъде преназначена в Административен съд София-град.

Вероника Имова заяви, че това е напълно възможно, защото в АССГ в момента има две свободни места и няма пречка едното да бъде заето от Шишкова.

Не така обаче мислеха председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и Атанаска Дишева.

Двамата напомниха, че през април Съдийската колегия обяви два конкурса за административните съдилища – външен за 10 места и вътрешен за три бройки и тогава изрично беше посочено, че други 7 места предстои да бъдат освободени и те ще бъдат попълнени по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ от магистрати, класирани под чертата в конкурса за повишаване. Така ще се спази съотношението 50:50 за двата конкурса.

Дишева днес припомни, че тогава е изразила опасения във връзка със съотношението и обявените места, но решението на колегията е факт и обещанието към магистратите трябва да бъде спазено. Т.е. наличните в момента две бройки трябва да бъдат запазени за съдиите, участващи в конкурса за повишаване. Освен това, изтъкна Дишева, Мария Шишкова е наказателен съдия, а административното право има своите специфики.

Вероника Имова обаче не се съгласи с доводите им. Тя заяви, че все още няма решение на конкурсната комисия за класиране на кандидатите, т.е. все още не е започнал да тече 9-месечният срок, в който магистратите „под чертата“ могат да упражнят субективното си право да поискат да бъдат повишени.

От друга страна имаме друго субективно право, което в момента е упражнено от колегата Шишкова. Пожелано е при условията на алтернативност тя да бъде възстановена на равна по степен длъжност и е посочила АССГ. В момента там има налични две бройки извън обявените за заемане чрез конкурса. Трябва да разсъждаваме единствено и само по отношение на това налице ли е субективно право и има ли възможност да се удовлетвори желанието на колегата да бъде преназначена в конкретния съд. АССГ е двойно по-натоварен от всички сродни съдилища“, заяви Имова. Тя допълни, че има прецеденти и СК на ВСС е възстановявала магистрати на бройки, които са били освободени и биха могли да бъдат запълнени по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. Посочи и две имена – Методи Лалов, след като подаде оставка като шеф на СРС, и Евгени Стоянов, който се върна на работа в АССГ, след като напусна мястото на зам.-министър на правосъдието.

В деликатно положение е не само г-н Чолаков, но и други колеги от СК на ВСС, защото през април говоренето беше, че разпределението на местата на вътрешен и външен конкурс е 50 на 50. Тогава за моя голяма изненада едва на заседанието на СК на ВСС разбрах, че всъщност това съотношение включва бройките по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. Като изключим всички законови разпоредби, които г-жа Имова обясни, стои едно становище на СК, с което сме излезли пред колегите магистрати и е въпрос на чест и достойнство да отстояваме това решение и поет ангажимент. Ако удовлетворим желанието на Мария Шишкова да дойде в АССГ, това наше обещание няма да бъде изпълнено, а това не стои добре в очите на съдиите, които участват в този конкурс“, заяви на свой ред Олга Керелска.

Думите ѝ обаче бяха приети лично от Вероника Имова, която отговори с разтреперен глас на изказването на Керелска. „Приемам като лична обида квалификацията „поет ангажимент“. Поехте ли ангажимент като възстановихте Методи Лалов на също такава бройка и Евгени Стоянов на също такава бройка, която евентуално, хипотетично е можело да бъде усвоена по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ? Имам близо 40-годишен стаж и винаги съм била свободна в своите решения и никой не ми е диктувал никакви решения и това могат да го потвърдят колегите ми съдии. Никой не ми е налагал да вземам решения и затова съм дошла тук, във ВСС – да отстоявам законността, а не стъкмистики“, заяви Имова.

Изглежда се търси скрит смисъл в думите ми, отговори Керелска и допълни: „Не съм казала, че сте поела задкулисен ангажимент пред някого си. Ангажимент съм употребила в смисъл, че е пред колегите, които ще участват в бъдещ конкурс“.

Даниела Марчева призова да се спазва законът, независимо дали се харесва, или не. „Надявам се да сме обективни и да се абстрахираме от обстоятелството, че колегата Шишкова е била зам.-главен прокурор“, заяви Марчева, при което се чу реплика от Боян Магдалинчев: „Това е основата, да“.

Това създава двоен стандарт и липса на принципност. Ако няма правни аргументи, да действаме според закона, това е над всичко. Не може да кажем, че няма приложим закона, защото не ни харесва“, продължи Марчева. Тя даде пример с неин казус, по който състав на ВАС, в който е участвал настоящ член на ВСС, е казал в свое решение точно това – че има нарушение на закона, но той не бил добре написан и затова съдът няма да го приложи. Марчева и до днес продължава да не проумява как може да се излагат такива аргументи.

Атанаска Дишева, която беше съдия във ВАС преди да влезе във ВСС, попита дали визира нея, на което Марчева отказа да отговори и призова да се гласува по „този ясен казус“.

Само трима души тук отговарят на качеството – съдия във ВАС. Не си спомням да съм участвала в състав със страна г-жа Марчева. Тя направи обвинение в непрофесионализъм на някой от нас тримата (визирайки себе си, Георги Чолаков и Боян Магдалинчев – бел. ред.)“, отвърна Дишева.

След това заяви, че се искат правни аргументи и тя ще представи такива: „Разпоредбата на чл. 165, ал. 5 от ЗСВ не съдържа отделно основание за разкриване на нов щат в съответния орган на съдебната власт, където някой административен ръководил или заместник е пожелал да бъде възстановен. Поради което би следвало да се прилагат общите правила, т.е. съобразно степента на натовареност. Такъв анализ нямаме. Имали сме решения за отказ да разкрием нов щат, след като в съответния орган на съдебната власт няма свободен такъв, за да бъде преназначен административен ръководител. Към момента в АССГ няма свободна съдийска длъжност. При дебатите през април ангажиментът, за който говори г-жа Керелска, е на СК към съдиите, а не към друг и той е публично оповестен на заседанието на колегията и това беше основният аргумент да се обявят три места за вътрешен конкурс. Останалите седем ще се разкрият по принципа за предварителното планиране по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ и ще бъдат заети именно чрез вътрешния конкурс“.

Що се отнася до примерите, които посочи Имова, то Дишева обясни, че Методи Лалов е възстановен като съдия в СРС от предишния състав, а по отношение на Евгени Стоянов – той беше съдия в АССГ, преди да стане зам.-министър и е възстановен на основанието на друг текст от закона. Но и тогава не е имало разкриване на нов щат, нито пък е използван кариерен бонус, обясни Дишева.

Даниела Марчева отново призова колегите си да не бъдат безпринципни, а да се съобразят със закона, което пък ядоса Керелска, която попита къде са били законът и правилата на ВСС, когато са определяли и.ф. председател на районния съд в Благоевград, или когато са разпределяли свободните места за двата конкурса в административните съдилища.

Шефът на ВАС призова членовете на съвета „да не влизаме в нашата история, достатъчно пъстра е и има кой да ни дава оценка“ и предложи въпросът с преназначаването на Мария Шишкова да бъде отложен за следващото заседание на колегията.

Тук хвърчат принципи и имам чувството, че не 12, а 13 апостоли са се събрали“, коментира Боян Новански, след което казусът с Мария Шишкова беше отложен.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Oооо, да
Oооо, да
15 декември 2021 13:09
Гост

Нито един върховен съдия в следващите ВСС, моля !! Двамата председатели „по право“ им стигат. Тези „колеги“ както си пишат делата по години и правят каквото им хрумне, така действат и във ВСС. То не бяха забавени атестации, то не бяха конкурси по няколко години, то не бяха безумни лични спорове и безпринципни решения по всякакви теми, провалени дисциплинарки на хора, ревящи за уволнение и какво ли още не ? Стълбите се метат отгоре, та надолу…Ако ще е реформа нека я започнат от върховните, да се види какви още ризи ще си изкарат…

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 12:32
Гост

Направо са смешни!

Ние нали сме си добре, вие му мислете
Ние нали сме си добре, вие му мислете
15 декември 2021 11:55
Гост

Аман от тази Дишева ! Тя от всичко разбира и компетентна. Но дали беше когато я доведоха за ръчичка от Варна тя помни ли кой я доведе, повтарям доведе. Сега вече е много принципна и никой не може да се мести и да расте. Брани крепостта на върховните нива. нали тя си е вече там от сто години а на колко беше когато дойде ?

Мадам Хистерия
Мадам Хистерия
15 декември 2021 12:10
Гост

Доведе я Венета Марковска, която позорно напусна системата.
Но те принципите на Дишева се менят според сезона, само лудостта й е все същата. В съчетание със слаб интелект и професионализъм трагедията е пълна.
Но идва Видов ден.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 10:28
Гост

Семейство Шейтанови. Все председатели на съдилища. Да се чудиш амбиция ли е само, ум много, връзки ли. Сега скочиха и на Шишкова. Дето вероятно са й били стажанти.
Кога, кога кариерното израстване в България ще придобие европейски облик.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
15 декември 2021 9:14
Гост

Що не си остана на „село“ Шишкова, а искаш в София. За София трябва нарочен строг конкурс,че иначе всички идват тук по заобиколен начин, с послушание. Отделен е въпроса защо точно в АССГ? Там е далаверката,а?!? Целуваш ръка на Чолаков или нещо друго и скоро командировка във ВАС и топло местенце там, където се носят големите пари в куфарчета-директно в кабинетите на съдиите.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 10:47
Гост

То и конкурсът за София като е нарочен, виждаме какъв е резултатът! Пак трябва да си целувал нечии ръце /или нещо друго/, да си послушен и да позаобиколиш… Няма оправия, няма

Външен
Външен
14 декември 2021 23:26
Гост

Има две трагедии в човешкия живот…едната е да мечтаеш за нещо и да знаеш, че няма да се случи, а другата е да се случи…0

Димитър
Димитър
14 декември 2021 21:57
Гост

Явно,невъзможността за махането на Гешев,вече до такава степен е обезкуражила протестърите,че вече се карат и по тривиални точки…Е жалко ,какво да се прави…..

Завалийски с каскети
Завалийски с каскети
14 декември 2021 22:24
Гост

Охо, промяната тепърва предстои! А на бъдещия ВИП клиент на Централния софийски затвор ще му изтече мандата, ако преди това не го махнат.

Зная, знаяяяяя
Зная, знаяяяяя
14 декември 2021 21:32
Гост

Ето така става, когато се чудим как да настаним протежетата на задкулисието в съдебната система

https://bird.bg/vss-nepotism/

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 21:56
Гост

Ама той Чолачко върти гъзяг@та вече, сега изведнъж разбрали всички в съвета, че 50/50 било външно и повишаване… Алооо, аланкоолу, що ни взимаш за балами и разигравате циркове там, барабар с Дишева!? Га си реди бройките за първоначално не рева, сега ревеш! Аман от този ваш гьонсуратлък, време ви е за оставка и гиди гиди кой откъде е!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 21:16
Гост

Ами един път вече я трудоустроиха след слугинажа и на Цацаров. Докога ще се занимаваме с личните й драми и къде иска да работи. След два дни мкже да поиска да отиде в Турну Мъгурелския съд, щото се била скарала и с шефа на АССГ. Стига женски тъпотии и Капризи

Оставка!
Оставка!
14 декември 2021 19:35
Гост

Най-позорният състав на ВСС в историята!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 18:25
Гост

Заради назначението на Методи Лалов конкурсът за СРС беше напълно опорочен … след което Шекерджиев излъга, че места няма при вземането на решения за назначения на по чл. 193 и две седмици след това ВСС обяви нов конкурс за десет свободни места в СРС. Сами разбирате, че когато се случи подобно нещо и ти си първи под чертата каквото и да кажат на поредната дискусия тези от ВСС знаеш, че за всичко казано важи формулата 0+0+0+0+0=0 Не знам, как не ги е срам тези от ВСС и ССБ и как живеят и спят нормално, ядат от парите на хората и… Покажи целия коментар »

Татяна
Татяна
14 декември 2021 17:40
Гост

Изложихте се вече достатъчно ! Това, което правите е срамно и следва да подадете оставка. Взехте местата в конкурса за административни съдии вместо за кариерно израстване на районните съдии с по над 15 годишен стаж, и ги пуснахте на съдебните помощнищи от ВАС, от Инспектората и др. подобни звезди; назначихте кандидата на малцинството в Районен съд – Благоевград, вместо предложения от мнозинството; подиграхте се със „среднонатоварените съдилища“ като ги причислихте с „нисконатоварените“ за ДМС, като на последните пък няколко заседание по- рано и по- късно, задето са „нисконатоварени“ пък им отпуснахте бройки за съдебни служители за „висока натовареност“, просто не… Покажи целия коментар »

Абагард
Абагард
14 декември 2021 17:32
Гост

Важното е, че са се разбрали… 😀 😀 😀 😀

Грило
Грило
14 декември 2021 17:31
Гост

Даниела Марчева отново призова колегите си да не бъдат безпринципни, а да се съобразят със закона, което пък ядоса Керелска, която попита къде са били законът и правилата на ВСС, когато са определяли и.ф. председател на районния съд в Благоевград, или когато са разпределяли свободните места за двата конкурса в административните съдилища.

ХАхахаххахаах толкова са смешни понякога.

Г-ца Вера
Г-ца Вера
14 декември 2021 18:56
Гост

Да, Керелска е толкова смешна и нелепа, че няма накъде повече. Тази колега е истинското недоразумение във ВСС. Възрастта не е порок, но в случая като я слушам сякаш съм в Ганковото кафене и не слушам върховен съдия, а съседката -пенсионерка.

Селският идиот в ГК на ВКС
Селският идиот в ГК на ВКС
14 декември 2021 18:58
Гост

Да, аргументите й са винаги от типа :вие защо биете негрите…
Благодарение на върховните съдии в колегията, мисля, че скоро в съвета няма да има нито един избран върховен съдия.

Павлов
Павлов
14 декември 2021 17:31
Гост

Определено изненадващо развитие, да.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 17:31
Гост

И така си вървят месеците. Събират се д аобсъждат едно, а после става съвсем друго на заседанията.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 17:30
Гост

Нищо изненадващо за мен. Те намират да се захапят за всякакви дребни неща.

Варна
Варна
14 декември 2021 21:11
Гост

Ами защото са малки хора, озлобени на живота, без самоуважение и чувство за чест. Визирам двете логореи с патологични отклонения, които освен да плямпат безспир и да се заяждат, едно полезно нещо не свършиха досега.

Kosta
Kosta
14 декември 2021 17:30
Гост

Четейки виждам, че явно си е имало предпоставки за подобен казус!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 17:30
Гост

ищо не предвещаваше такова развитие на дискусията по една тривиална точка от дневния ред на днешното заседание на Съдийската колегия.

Moже и нищо да не е предполагало, но така става обикновено. Дребните неща и някой се захапва за някакъв документ и става мазало

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 17:29
Гост

Еми да си я върнат, като са се впуснали в мили спомени

Авигел
Авигел
14 декември 2021 17:28
Гост

Глупости

Demireva
Demireva
14 декември 2021 17:28
Гост

Еми значи големи носталгици са

Вкс
Вкс
14 декември 2021 22:09
Гост

Керелска е срам голям