Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е започнала проверка на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски след изнесените за него данни от международното журналистическо разследване „Досиетата Пандора“, свързано с офшорни фирми на високопоставени политици, бизнесмени и лидери от цял свят.

Днес сайтът „Bird.bg“ съобщи, че сред уличените е и Делян Пеевски с три офшорни фирми – Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited, които не са споменати в подадените от него имуществени декларации.

Според изданието на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 долара на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в Британските вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A., като в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на „Felina“ е посочен Пеевски. Тогава той е депутат, но в годишната му декларация за 2013 г. не е посочил фирмата.

Според цитираните данни от „Досиетата Пандора“ Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара и във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. На 1 юли 2018 г. той собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги е прехвърлил на адвоката си.

От КПКОНПИ обявиха днес, че след публикацията на „Bird.bg“ са отправили запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за всички българи в разследването, както и за свързани с тях фирми.

Комисията е възложила и анализ на всички декларации на Пеевски като депутат от 2013 г. насам, като целта е да се сравнят обявените от него участия във фирми с публикуваната в разследването информация и да се прецени дали има несъответствия.

„Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен (мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни). При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, както и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“, заявиха от антикорупционната комисия.

По-рано днес от НАП обявиха, че ще изискат същата информация, като обясниха, че ще сравнят данните от „Досиетата Пандора“ с информацията от т.нар. международен обмен, при който България получава справки за имущество и доходи на българи в чужбина.

Междувременно Делян Пеевски разпространи своя позиция по казуса и заяви, че публикуваната за него информация е невярна и винаги е декларирал цялото си имущество.

„Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех“, казва Пеевски и добавя, че никога не е бил в несъвместимост и няма притеснения.

„Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци. Не е случайно избран и момента за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат“, заяви още бившият депутат.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:12
Гост

­­­Г­­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­м­­­и­­­ч­­е­­т­а­ ­­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­в­а­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?63673

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2021 11:23
Гост

Абе някой, някога ще даде ли отговор как този човек за година-две от невзрачен дебеланко се превърна в настоящето икономическо-политическо извращение, разполагащо с огромно богатство и държавно влияние.

Наивници
Наивници
05 октомври 2021 23:11
Гост

Някой вярва ли, че Цацаров ще установи нещо противозаконно в действия или бездействия на Пеевски?!

адвокат от САК
адвокат от САК
05 октомври 2021 16:33
Гост

Време е платените политически тролове да накацат точно тази статия, а не да драскотят под всяка статия с юридическо съдържание и да апострофират всеки колега- юрист, който напише коментар, с който разяснява даден юридически казус и да го обръщат все на политика. СПРЕТЕ СЕ С ТАЗИ ПОЛИТИКА- неслучайно никой политик не се отписва от адвокатурата, защото ЗАКОННОТО упражняване на политическото занятие реализира минимални доходи- с изключение на едни 240 в НС. Като толкова ревете за политиката, МАХНЕТЕ СЕ И ОТ АДВОКАТУРАТА, И ОТ РЕКТОРАТА/ ДЕКАНАТИТЕ на вуз-овете ни и си останете само с политическият си занаят. Въпросът е защо НЕ… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
05 октомври 2021 20:08
Гост

Споделете моля колега, как квалифицирате от правна гледна точка деянията на Пеевски, както и (без)действията на оглавяваните от Цацаров и Гешев ведомства. Ако сте платен политически трол, може да отклоните въпроса и да увъртате.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2021 11:25
Гост

Пич, ти си голем шемет.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
05 октомври 2021 16:00
Гост

Свинският триумвират – Цацаров, Гешев и Пеевски – трябва рано или късно да срещнат бай Ставри!

Димо
Димо
05 октомври 2021 15:35
Гост

Да му имам оправданията на Пеевски. Сигурно някой дще му повярва, че е чист като сълза.

Жаклин
Жаклин
05 октомври 2021 15:33
Гост

Тези схеми с офшорките не се ли изтъркаха вече?

Anonimen
Anonimen
05 октомври 2021 15:30
Гост

А, сетиха се. Защо не го подпукаха докато беше депутат?

Жок
Жок
05 октомври 2021 14:52
Гост

Пеевски в затвора

Nikolov
Nikolov
05 октомври 2021 14:51
Гост

Веднага компито се активита

Oblena
Oblena
05 октомври 2021 14:50
Гост

Излагация

Ели
Ели
05 октомври 2021 14:50
Гост

Журналистите ли трябваше да кажат на КПКОНПИ и органите в България за тегавия Пеевски

Fernandinho
Fernandinho
05 октомври 2021 14:49
Гост

Е ясно е, че има проблеми при сметките му

Kameniv
Kameniv
05 октомври 2021 14:48
Гост

САЩ трябваше да ни кажат какъв е Пеевски

Кирил
Кирил
05 октомври 2021 15:31
Гост

А, че сигурно нашите не виждаха. Просто си затваряха очите.

Denis
Denis
05 октомври 2021 14:48
Гост

Дано най-после Пеевски му се срине бизнеса

Стефан
Стефан
05 октомври 2021 15:31
Гост

Сигурно отдавна си е оплел кошницата.

Блю
Блю
05 октомври 2021 14:47
Гост

Време беше някой да го накаже този Пеевски

Лошев
Лошев
05 октомври 2021 14:47
Гост

Пеевски си трябва да е в затвора

Гери
Гери
05 октомври 2021 15:32
Гост

Отдавна трябваше да лежи там.