Конституционният съд (КС) обяви, че ще се произнесе за указа за назначаване на Кирил Петков за министър в първото служебно правителство на 27 октомври.

Така спорът за гражданството на Петков ще получи разрешение повече от две седмици преди президентските и парламентарните избори.

Както е известно, в основата на делото пред КС е въпросът дали при назначаването му за министър с указ на президента на 10 май 2021 г. Петков е имал само българско гражданство, както изисква Конституцията или все още е имал и канадско. Властите в Отава предоставиха документ, според който те приемат, че той не е гражданин на Канада от 20 август 2021 г. Самият Петков преди назначаването си е подал декларация пред президента Румен Радев, че има само българско гражданство.

По делото се сблъскват две тези. Едната е, че щом Канада твърди, че Петков не е неин гражданин от 20 август, значи това е моментът от който той е загубил принадлежността си към тази държава. Следователно указът за назначаването му е противоконституционен (за позицията на декана на юридическия факултет на СУ“ Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев виж тук).

Другото виждане, което се застъпва и от защитата на Кирил Петков, е, че той е подал искането си за освобождаване на гражданство още на 21 април 2021 г. и след това не е имало какво повече да направи, за да въздейства на процедурата в Канада. Освен това повече от 10 години той не живее в тази държава, а в България, където са семейството и бизнесът му. Следователно между него и Канада отдавна не съществува т. нар. функционална връзка, а това води до заключение, че с официалното подаване на заявление за отказ от гражданство той е престанал да е канадец. Т.е. указът за назначаването му не противоречи на Конституцията (вижданията на правозащитника Михаил Екимджиев и на преподавателя по Международно публично право Димитър Гочев виж тук и тук).

Както „Лекс“ писа, Петков поиска да бъде изслушан от КС, но съдът отказа, като прие, че от произнасянето му няма да настъпят никакви промени в актуалния статус на Петков, тъй като вече не е министър.

Освен това КС публикува всички документи, с които разполага по делото (повече виж тук). Междувременно в казуса се намеси и прокуратурата, която започна проверка (повече виж тук).

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
21 октомври 2021 11:01
Гост

Да внимават какво правят, защото в момента чужденци купуват земя, всичко е собственост на чужденци, включително и злато-добива, разни концесии, Кауфланд, Лидл, Метро, Баумакс, а сега – едно българско момче не може да стане Премиер.

Че той говори по-добре от мен български, защо, какво се случва, ето – това е мъжка завист – че има по-добър външен вид от дропльовците в Конституционният съд, ма моля ти се – мой роднина е бил дипломат цял живот – той българин ли е.

Христо Ботев българин ли е – не е – защото с Васил Левски са живели в Браила, повече от 6 месеца.

Адвокат
Адвокат
21 октомври 2021 8:31
Гост

Абе закривайте го този Конституционен съд, като не ви слуша!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:53
Гост

Докато Братиньо-то е начело, КС слуша и изпълнява.

aдвокат от САК
aдвокат от САК
20 октомври 2021 14:44
Гост

До “Наблюдател 20 октомври 2021 14:12“ Закон за адвокатурата изм. и доп. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2021г. Глава шеста. УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва: 1. устни и писмени консултации И СТАНОВИЩА по въпроси на правото; Заглавието на статията е “Конституционният съд решава за Кирил Петков на 27 октомври“ и в нея ясно е формулиран за решаване един правен, а НЕ политически проблем- налице ли е нарушаване на КРБ с издаването на президентски указ, с който за служебен министър е назначено ФЛ- бипатрид в противоречие с изискванията на нашата конституция за налично единствено… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 октомври 2021 14:15
Гост

Бай бай, Кьорчо! Изборите ще бъдат поредната политическа индулгенция за натвореното от тебе в правния мир, но ние помним! Призовавам да се откажеш от имунитета си, в момента, в който препратиш прага на сградата на Народното събрание. Излез на трибуната, събери четирите микрофона и кажи с ясен и силен Харвардски глас: „Драги сънародници, сбърках, моля да ми простите наглостта и арогантността, на която ме научи Айви Лигата. Уважаеми г-н Гешев, обръщам се към Вас като главен прокурор-приложете закона с цялата му строгост и ме накажете за декларацията с невярно съдържание. Нека заедно покажем, че в България има закони, които се… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
20 октомври 2021 14:27
Гост

Ако „Гешев“ и „спазване на закона“ са в едно изречение, то в него задължително присъства и фразата „поредното осъдително решение на ЕСПЧ“. Престъпленията на Тиквата, Каскета и калинките на ГЕРБ и ДПС са в чудовищни размери и несъразмерими с казуса с канадското гражданство на Петков. А последният им стана крайно неудобен след като разкри само една малка част от злоупотребите им. И точно това е една от причините народът и в частност ние юристите да го харесваме и нескопосаните опити на троловете на доскорошните управляващи да го дискредитират единствено увеличават подкрепата му.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 октомври 2021 18:36
Гост

Това, че Гешев е такъв а ГЕРБ са обнакива, няма общо с казуса на К.Петков. Законът трябва да се приложи, ако ще г-н Кекс, който рекламира и предлага хранителни добавки като истински лекарства в нарушение на посоченото в Наредбата, да праведен като Папа Римски. Аман от тарикати.

ГЕРБ- истинска справедливост, промяна и стабилност
ГЕРБ- истинска справедливост, промяна и стабилност
20 октомври 2021 13:04
Гост

Първо трябва да върнем шефа на МВР, който знае как да дисциплинира престъпници между колоните на МС, на мястото на Дамаджаната, който съсипа социално-финансовите ни дейности по време избори. После ще турим обратно Барни Ръбъл да обяснява за бялото хакерство в правото, на мястото на проф. Янаки Стоилов, който само ни занимава с глупости като уронил ли бил Гешев престижа на съд. власт, БГ гражданин ли бил председателя на СГС и др. И естествено връщаме ББ на бяла джипка, да не ни излага като Киро – Барба Ганьоса, а да омайва ЕК с висша дипломация и чужди езици.

aдвокат от САК
aдвокат от САК
20 октомври 2021 13:11
Гост

Хайде, стига с политическите лозунги в този сайт- къш, махайте се оттук всякакви политически тролове. АМАН ОТ ВАС, бе- нахални сте като конски мухи. Никой не се интересува от платените политически лозунги на партиите ви- има си предизборна кампания- провеждайте си я по официалният начин…Не се чудете после, ако избирателната активност спадне под 27 процента- точно хора като вас ОТВРАТИХА всички от политиката… Хем сте некомпетентни в правото, хем сте платени коментатори, хем не осъзнавате смисъла и значението на лозунгите, които публикувате… За вас- само криминализиране на платеното политическо тролстване- като се сложат едни 5 години ЛОС, да ви видим… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 13:21
Гост

И квалифициран състав до 10 години ЛОС, ако коментарите са против Тиквата или Каскета Му, ГЕРБ, ДПС или някоя тяхна калинка, окопала се във властта! И изрично да се предвиди маловажност на деянието, в случай на катарзис и последващо публично отричане на казаното и обвиняването на протестърите, че са виновни за всичко!

aдвокат от САК
aдвокат от САК
20 октомври 2021 13:31
Гост

“….И квалифициран състав до 10 години ЛОС, ако коментарите са ….“ внушаването от автора на коментара, че аполитичните хора са симпатизанти на която и да е политическа партия и коментарите им изразяват това. А да ви видя тогава…

Наблюдател
Наблюдател
20 октомври 2021 14:12
Гост

Аполитичните хора не се включват в дискусии само когато трябва да се вмени вина или намери кусур на противниците на дадена партия – и същевременно си гълтат езиците и не коментират правни издънки на близки до същата партия лица. Това са платени политически тролове под прикритие, но за правоспособните юристи е много лесно да бъдат разкрити.

aдвокат от САК
aдвокат от САК
20 октомври 2021 14:39
Гост

“…Аполитичните хора не се включват в дискусии само когато трябва да се вмени вина или намери кусур на противниците на дадена партия…“ Tочно така- предвид фактът, че този сайт е специализиран юридически сайт и аз не съм единственият адвокат, който пише тук, както и насочеността на самата статия, която е с ЮРИДИЧЕСКО, а НЕ с политическо съдържание, аполитичните хора- юристи и в частност- адвокати, коментираме и анализираме въпроси от правото, а не политики или дадени политически партии и техните представители.

Реторичен въпрос
Реторичен въпрос
20 октомври 2021 15:08
Гост

Адвокате от САК, коментирахте ли няколкото наскорошни статии в този сайт за осъдителни решения на ЕСПЧ по повод незаконосъобразни действия на прокуратурата и гл. прокурор? Или сте типичният трол от наскоро закрития сайт Правен свят, чиято основна мисия беше да хвали Гешев и да обвинява във всички възможни грехове опонентите на доскорошните управляващи?

адвокат от САК
адвокат от САК
20 октомври 2021 15:24
Гост

Кой Ви е внушил, че всички адвокати сме задължително само и единствено пеналисти и се занимаваме само и единствено с осъдителните решения на ЕСПЧ в гражданското право… Защо не съм видяла Ваш коментар под чисто юридически статии в този сайт- напр. за ТР на ВКС по един правен въпрос и защо не пишете нищо за напр. абсолютната погасителна давност и правоприлагането й или казвате- това е малозначителен въпрос и не си струва да се коментира, така ли…

до адвоката-трол горе
до адвоката-трол горе
20 октомври 2021 15:40
Гост

Точно пък Вие вчера мисля занимавахте аудиторията с разни аспекти точно на наказателното право, в т.ч. ненаказуемостта при самоотбрана! Но когато става въпрос за поредните грубо незаконосъобразни действия на главния прокурор, Вие започвате да се оправдавате, че не коментирате, защото не сте бил пеналист. Отдалече Ви личи, че не сте адвокат, а платен политически трол на ГЕРБ, който защитава назначените от тях във властта меко казано некомпетентни „калинки“!

адвокат от САК
адвокат от САК
20 октомври 2021 16:45
Гост

“…Точно пък Вие вчера мисля занимавахте аудиторията с разни аспекти точно на наказателното право, в т.ч. ненаказуемостта при самоотбрана!…“ T.e.- твърдите, че чл.12 ал.3 от НК не дава право на отбраняващият се да ползва огнестрелно оръжие за самозащитата си, при наличието на проникване с взлом или с насилие в домът му и това негово поведение представлява превишаване на пределите на неизбежната отбрана, така ли;0 Нали разбирате, че един юрист може да бъде разпознат ведната като такъв само от друг юрист= т.е. човек, който е бил студент в юф и който е учил същите неща, които е учил и 1вия човек.… Покажи целия коментар »

Хахахах
Хахахах
20 октомври 2021 12:29
Гост

До защитниците на лъжеца …
Влезте на сайта на Конституционният съд … после търсете дело 18/2021 … после вижте с очите си заявлението за отказ от гражданство и сертификата за удостоверение от Канадската държава, че от 20.08.2021г. лъжеца не е канадски гражданин.
После вижте и правните становища ….
тотално съм разочарован от стила на писане на Киселова … махленски, не юридически … баш колега на плагиата Илиев …
Трябва да се засрамят в ЮФ на СУ от подаденото писмо от Киселова.

Както и да е … и трите становища, които са поискани официално са, че указът на президента е частично противоконституционен.

адвокат от САК
адвокат от САК
20 октомври 2021 10:56
Гост

Споделям първото становище. Политиката се намеси твърде много в основните правни принципи, въърху които е построена нашата правна система и е време да се поставят ясни червени линии на всички политици. Основният ни закон не може да се променя ей така- на ангро, заради един човек и неговите желания за управняване на властнически правомощия. Надявам се, че решението на КС ще очертае ясно тези разделителни линии и ще прогласи върховенството на закона, а не върховенството на политиката над закона.

ГЕРБ- истинска справедливост, промяна и стабилност
ГЕРБ- истинска справедливост, промяна и стабилност
20 октомври 2021 13:07
Гост

След решението на „Братиньо“-вския съд по конст. дело за Истанбулската конвенция, надежда всякаква за право над политиката оставете.

Ласло
Ласло
20 октомври 2021 10:42
Гост

Едно е да си подал искането си за освобождаване на гражданство, а съвсем друго да ти го уважат.

Пепи
Пепи
20 октомври 2021 10:43
Гост

Той в крайна сметка е бил с канадско гражданство, когато е бил назначен за министър.

Нестор
Нестор
20 октомври 2021 9:23
Гост

Ами ще видим какво ще решат.

Попова
Попова
20 октомври 2021 9:22
Гост

Има огромно значение с какво точно гражданство е този човек, ако претендираме да сме правова държавс

Абагард
Абагард
20 октомври 2021 9:21
Гост

Поръчково. Няма значение с какво гражданство е.

Гюзлемин
Гюзлемин
20 октомври 2021 9:20
Гост

Има си хас. Подкрепа за промяната до дупка!

Николев
Николев
20 октомври 2021 9:20
Гост

Ма какво има да се решава бе? Момчето е българче и е готино.

Ники
Ники
20 октомври 2021 10:38
Гост

Станал е обаче след като са го назначили.

Юшанско
Юшанско
20 октомври 2021 9:18
Гост

Е какво излиза, че този казус от световно значение ще бъде разрешен най-после

Anonimen
Anonimen
20 октомври 2021 10:39
Гост

Да се свършва с тази сага, че вече ми писна.

Нюш
Нюш
20 октомври 2021 9:17
Гост

Мафията наистина се бори да си възвърне позиции в страната. Ще ми излизат с решение тъкмо преди вота. Келемета

Олександра
Олександра
20 октомври 2021 9:17
Гост

Е да де. „Повече от 2 седмици преди вота“, да има време да го омаскарят преди вота.

Авигел
Авигел
20 октомври 2021 9:15
Гост

Каквото и да реши корумпирания ни съд, аз ще го подкрепя

Лозан
Лозан
20 октомври 2021 10:40
Гост

Да не го бъркаш с друг съд?

Бенджамин
Бенджамин
20 октомври 2021 9:14
Гост

Бе я оставете момчето намира бе.