Кирил Петков днес внесе документите за гражданството си в Конституционния съд (КС) и поиска да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище.

Удостоверението за отказ от гражданство

„Лекс“ поиска от екипа на Петков информация за внесените в КС документи и за направените искания. От там ни изпратиха удостоверението за отказ от канадско гражданство и с тяхно разрешение го публикуваме в оригинал на английски език и със заверен превод на български език (сертификата виж тук). Предоставиха ни и искането на Петков до КС (пълния му текст виж тук).

Самото удостоверение няма дата на издаване, но в него се посочва, че „Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“.

Представянето на документа беше поискано от КС. В определение той изиска от Петков „официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване“.

Сега от документа става видно, че Канада приема, че той не е неин гражданин от 20 август 2021 г. Сега предстои КС да реши от кога България ще приеме, че той няма двойно гражданство. Самият Петков заяви многократно пред медиите, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април 2021 г. А за министър беше назначен на 10 май 2021 г.

Това не е единственият документ, който КС изиска преди да се произнесе по казуса. Президентът трябва да представи декларацията, която Петков е подал преди назначаването си. Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов – документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента. А министърът на външните работи Светлан Стоев трябваше по дипломатически път да поиска информация от Канада за наличието или липсата на канадско гражданство на Петков към 10 май 2021 г.

На 12 октомври КС ще се произнесе по доказателствата, които е получил и се очаква да публикува документите.

Искането за изслушване

Заедно с документите за гражданството Кирил Петков е внесъл в съда и искане, в което настоява да бъде изслушан от Конституционния съд и да му се даде възможност да представи писмено становище по делото.

В него Петков първо излага виждането, изразено и от президента Румен Радев в становище по делото, че то трябва да бъде прекратено поради отпаднал предмет.

(Тук следва да се напомни, че миналата година Конституционният съд прие тълкувателно решение №3/2020 г. и в него постанови, че „обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им“. Т.е. в случая контрол за конституционосъобразност е допустим и КС дължи произнасяне, а не прекратяване на делото (повече за тълкувателното решение виж тук). В искането на Петков, стъпвайки на това решение, както и на по-стара практика на КС (решение № 14 от 2013 г. по к.д. №17/2013 г.) се изтъква, че актовете на Петков като министър на икономиката остават действителни независимо от изхода от делото в КС, т.е. няма смисъл делото за указа да продължи.

„В случай че приемете, че настоящото производство е допустимо и следва да бъде разгледано по същество, моля доверителят ми г-н Кирил Петков да бъде редовно конституиран като заинтересована страна, да бъде представляван от адвокат и изслушан в открито заседание пред Конституционния съд и да му бъде дадена възможност в едномесечен срок да представи писмено становище във връзка с предмета на делото, доколкото решението по делото ще породи правни последици в неговата правна сфера“, пише защитата на Петков.

И сочи, че правният му интерес да участва в делото пред КС произтича от това, че решението на Конституционния съд ще се отрази на неговата правна сфера и ще има непосредствени правни последици за правото му да бъде избран за министър с оспорения указ на президента. Като се посочва, че изходът от делото „ще има трайно отражение върху общественото мнение и оценка за действията и добро име на Кирил Петков“ и трябва да му бъде предоставена възможност да защити правата си.

В искането се дават серия от примери от практиката на КС, когато различни засегнати лица са били конституирани като страни и са изразявали становища – Жорж Ганчев, бившият депутат Иван Иванов, кандидатите за депутати Ирена Маринова и Венцеслав Димитров. Даден е пример и с делото за закона за царските имоти, по което като заинтересовани са конституирани Симеон Борисов Кобургготски, Мария Луиза Хробок, Джована Савойска, Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи дьо Вюртемберг и Маргрит дьо Шевини.

„Не считам, че са налице убедителни аргументи, които да обосноват предоставянето на по-добри възможности за защита и участие в конституционното производство на гражданите, когато се засяга тяхното право на собственост (били те и наследствени монарси), спрямо граждани, при които се засягат правото да избират и да бъдат избирани в органите на държавата, както и правото им на неприкосновеност на личността и добро обществено име. Всички тези права следва да са гарантирани по еднакъв начин в българския правов ред и на ниво право на ЕС, между тях не съществува йерархична обусловеност и степенуване, поради което няма основание да бъдат третирани различно от страна на Конституционния съд“, се изтъква в искането.

В него са изложени и серия аргументи, свързани с правото на ефективно средство за защита и на справедлив съдебен процес, гарантирани от Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и от Хартата на основните права на ЕС.

Искане за събиране на нови доказателства и аргумент за genuine link

Аргументи от областта на Международното публично право (МПП) стоят в основата на друго искане на Петков – за събиране на нови доказателства.

Като защитата на Петков изтъква, че КС се произнася едва след като събере достатъчно доказателства, които да му позволят да изгради вътрешно убеждение за приложението на Конституцията към правния спор.

„В случай че Конституционният съд прецени, че моментът, към който г-н Кирил Петков е загубил канадско гражданство, се определя съгласно правилата на канадското законодателство, тогава Съдът следва да събере достатъчно доказателства за съдържанието на канадското право. Представеният Сертификат № 8138 не е годно доказателствено средство за установяване съдържанието на чужд правопорядък. Този документ представлява твърдение за факт (посочва дата), но не удостоверява и не установява правото на Канада по отношение на момента на освобождаване от гражданство, поради което Конституционният съд следва да събере допълнително доказателства в тази насока“, се твърди в искането.

В него се сочи, че от съществено значение за правилното разрешаване на казуса са принципите и източниците на международното публично право, което единствено регулира отношенията между държавите във връзка с гражданството.

„Правото на Република България да определи кога едно лице става неин гражданин безспорно принадлежи единствено на България като израз на българския държавен суверенитет. …Не така стои обаче въпросът за правото, съотв. задължението на Република България да признае второ гражданство, дадено или отнето от чужда държава на българските граждани. Второ гражданството, предоставено на едно лице от дадена държава, е обвързващо за другите държави само ако е предоставено в съответствие с приложимите правила на МПП, които изискват наличието и запазването във времето на т.нар. „действителна връзка“ (genuine link)“, пише защитата на Петков. И специално цитира Европейската конвенция за гражданството (чл. 3): „Това законодателство (относно гражданството – авт. бел.) трябва да бъде прието от другите държави дотолкова, доколкото е в съответствие с приложимите международни конвенции, с обичайното международно право и с общоприетите правни принципи по въпросите на гражданството“.

Пред КС се изброява, че Кирил Петков е извършил всички възможни действия, необходими за отказ от канадско гражданство, и е уведомил надлежно канадските власти, с което трайно е прекратил всякакви връзки с Канада. Той е върнал канадския си паспорт, повече от 10 години не пребивава на територията на Канада, данъчнозадължено лице е единствено в България и тук се намират неговото семейство и центърът на жизнените му интереси.

Като аргумент за необходимостта да се изследва наличието на действителна връзка на лицето с държавата в контекста на гражданството се дава пример с политиката на Русия на „паспортизация“ в конфликтни зони. Така в Южна Осетия, Русия предоставя едностранно руско гражданство на голям брой грузинци, които нямат реална връзка с руската държава и територия. Международноправната литература е категорична, че Грузия няма задължение да признае руското гражданство на тези хора.

В искането си Петков се позовава и на практиката на КС (Решение № 15 от 13 септември 1995 г. по к.д. № 21/95 г.): „Поначало наличието на чуждо, освен българското, гражданство на едно пълнолетно, дееспособно лице е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външно, натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското“.

В него се застъпва тезата, че за изясняване на въпроса кога едно чуждо гражданство става „външно“ и „натрапено“, „особено в условия на извършване на всички действия от българския гражданин за освобождаване от чуждото гражданство, които са зависещи от неговата воля и свободен избор, е необходимо събирането на допълнително доказателства и установяване на съдържанието на правния обичай като източник на международното публично право досежно наличието на „действителна връзка“ (genuine link) за зачитане на чуждото гражданство“.

Затова Кирил Петков моли да му бъде предоставена възможност да представи пред Конституционния съд „становище от международен експерт по въпросите на приложимостта на международното публично право и правото, съответно задължението на Република България да зачете или отхвърли наличието на канадско гражданство в условията на извършен едностранен отказ, прекъсващ „действителната връзка“ между него и Канада.

Т.е. удостоверението от Канада сочи от кога тя приема, че Петков е загубил гражданството си, а тезата на Петков е, че България трябва да прецени сама за себе си, съобразно правилата на МПП, от кой момент е станало това.

 

 

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Benio
Benio
19 март 2024 22:23
Гост

Hope could give contribution and effort. My appreciation for your hard work on this article. Namaste

Alexoliver
Alexoliver
11 септември 2023 12:48
Гост

StoreOpinion Survey is a customer feedback program that allows customers to share their opinions on their shopping experience. Participate in the Loblaws official survey page at https://storeopinion-can.com/, and get a chance to win a $1,000 Optimum PC gift card. This offer is only for Canadians.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2021 13:47
Гост

Май няма да продължавате промяната.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2021 13:16
Гост

Поредния крадец и мошеннк. Помните ли далаверата с албанските електромобили на Кирчо.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2021 13:13
Гост

Как па нема един свестен и чист политик в тая България бе.

Boyko Boshnakov
Boyko Boshnakov
13 октомври 2021 12:53
Гост

Има ли случай Канада да е отказала да освободи от гражданство някого?

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 17:34
Гост

Кирчо, ама си наглец! Какво да те изслушва КС? Какво имаш да им кажеш на КС съдиите? Че носиш България в сърцето си или в гащите си, кат’ Ганю мускалите?

адвокат от САК
адвокат от САК
10 октомври 2021 15:52
Гост

Не мога да се начудя на манталитета на бипатридите- хем твърдите, че искате българските закони да важат за всички, хем не зачитате българският държавен суверенитет и искате да подмените всичките ни закони с чуждите закони на второто ви гражданство. Това НЕ Е начинът да разрешите екзистенциялният ви проблем, който съществува в съзнанието ви. След като усещате, че не искате вече да сте граждани на 2рата държава, просто се освободете от нейното гражданство, останете си само бг. граждани и се върнете в България- тук никой няма да ви счита за имигранти или хора 10 та ръка, но не- вие искате тук-… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 16:57
Гост

Самата истина! Затова да гласуваме за Пеевски и Данчо Ментата, както и за Карадайъ за президент – той има само една родина и едно гражданство, владее отлично не само чужди езици, но и гладко говори български – изобщо един почтен българин, който няма обръчи от фирми и ще и истински обединител на нацията, който ще се бори срещу Магнитски, Пандора и всички останали, които без доказателства петнят името на най-честните бизнесмени немафиоти в България!

адвокат от САК
адвокат от САК
10 октомври 2021 18:21
Гост

До “Анонимен 10 октомври 2021 16:57 Самата истина! Затова да гласуваме за Пеевски и Данчо Ментата, както и за Карадайъ за президент“ Хахахаха- тролът се издаде- аз НЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ ОТ 30 ГОДИНИ И НИКОГА, В КОЙТО И ДА Е БИЛО САЙТ, НЕ СЪМ ПРИЗОВАВАЛА ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА КОЙТО И ДА Е ПАРТИЕН КАНДИДАТ, ЗАЩОТО СЪМ АПОЛИТИЧЕН ЧОВЕК;0 Наистина троловете сте откровено неумни хора;0 Обаче- този форум е за ЮРИСТИ, А НЕ ЗА ПОЛИТИКАНИ И ПЛАТЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРОЛОВЕ- що не изчезнете от него и да оставите само юристите да си пишем коментари тук, а….

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 15:06
Гост

Платените политически тролове на Доган сарай съвсем наскоро се надпреварваха да обясняват как санкциите по „Магнитски“ били ирилевантни, защото произхождат от правния ред на чужда държава. А сега същите те се излагат, опитвайки се да ни внушат как съдбата на един българин е напълно нормално да зависи от волята на една чужда държава. Умря обаче преПравен свят, чиято основна функция беше да хвали недоразуменията на ГЕРБ и ДПС.

адвокат от САК
адвокат от САК
10 октомври 2021 15:45
Гост

Платените политически тролове сте смешни- юридически ВЯРНО е твърдението, че законът “магнитски“ НЯМА правно действие на българска държавна територия и никой бг. гражданин не е задължен съгласно който и да е било БЪЛГАРСКИ закон да му се подчинява- това е признак на БЪЛГАРСКИЯТ ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ и това няма нищо общо с пеевски- меевски, както и с който и да е било друг български субект. Това е ЕМАНАЦИЯ на функцията на държавния суверенитет, според който всяка държава- субект на международното право, ИМА законното право да прилага единствено собственото си законодателство на своя държавна територия и да НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА на чужди… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 17:01
Гост

Платените политически тролове сте не само тъпи, но и изключително нагли. Когато става въпрос за спонсора ви – държавния ни суверенитет изисква да не зачитаме чуждо законодателство (напр. Магнитски). Когато обаче става въпрос за някой опонент на мафията като Петков, държавния ни суверенитет е подчинен на чуждо законодателство (напр. законите за освобождаване от канадско гражданство).

адвокат от САК
адвокат от САК
10 октомври 2021 18:18
Гост

“….държавния ни суверенитет е подчинен на чуждо законодателство (напр. законите за освобождаване от канадско гражданство)….“Държавният ни суверенитет изисква бг гражданина да се е освободил от чуждото гражданство ПРЕДИ да кандидатства за народен представител- т.е. конститутивният ефект в публичното право НЕ настъпва по волята на молителя, а съгласно издадения акт на органа на публичната власт- т.е. държавният орган. Това нещо важи и за субекта кирил петков- конституцията е ВИСШИЯТ БЪЛГАРСКИ ЗАКОН, КОЙТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ВСЕКИ БГ. ГРАЖДАНИН. Държавният ни суверенитет НЕ Е подчинен на чуждо законодателство- троловете правите умишлено шиканиране на правният проблем, което е ЗАБРАНЕН ПОХВАТ в… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 октомври 2021 8:35
Гост

Четем какво пише на страницата на канадското правителство (https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/canadian-citizenship/renounce-canadian-citizenship/after-renounce-next-steps.html): „Once we receive your application to renounce your Canadian citizenship, we will review it and begin processing. If your application is approved, you will be sent a renunciation certificate or confirmation of renunciation.“ (След като получим вашата заявка за отказ от канадско гражданство, ще я разгледаме и ще започнем обработката й. _АКО_ заявката ви бъде одобрена, ще получите сертификат или потвърждение за отказ) Демек процедурата предвижда неодобрение, след което лицето НЕ загубва канадското гражданство. Приложеният сертификат изрично посочва, че канадските власти считат лицето за излязло от гражданство чак през август, т.е.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 10:01
Гост

А ако Канада не му дадат отговор или е след 15 години? Не може да е заложник на благоволението на чужда държава и затова много по-правилно е меродавният момент да е едностранното волеизявление за отказ.

Доктор
Доктор
10 октомври 2021 10:37
Гост

Да сте чували, че в България има ВЪРХОВЕН ЗАКОН? Нарича се Конституция! Петков и Раедв неистово се напъват, за да осъществят проекта си. Те си знаят защо, но и много други вече знаят. Преминаха през Конституцията като през ненужен боклук! И ще си платят да това. Съвсем скоро!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 12:14
Гост

Кирил Петков напълно почтено още от самото начало каза какви са фактите и не излъга. Докато можеше да не предостави данни и доказателства на КС и тогава никой нямаше как да разбере кога е приключила канадската процедура. Което е в силен контраст с Делян Пеевски и останалите мафиоти от хунтата, които години наред крият едни откраднати милиарди и дори когато ги разкрият имат наглостта на черното да кажат бяло. Няма нормален българин, който да предпочете Пеевски пред Петков, освен шепа кафяви тролове, безуспешно опитващи се да дискредитират опонентите на мафията.

адвокат от САК
адвокат от САК
10 октомври 2021 12:36
Гост

До “А ако Канада не му дадат отговор или е след 15 години? …“ Това е ЛИЧЕН проблем на бипатрида. Приемането от него на едно чуждо гражданство “…. КС (Решение № 15 от 13 септември 1995 г. по к.д. № 21/95 г.): „Поначало наличието на чуждо, освен българското, гражданство на едно пълнолетно, дееспособно лице е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външно, натрапено качество на българския гражданин….“ . Щом иска да влезе в БЪЛГАРСКАТА политика, и избора да приеме чуждото гражданство е негов, то и избора да се откаже НАВРЕМЕ от чуждото гражданство, за да спази българското законодателство,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 10:37
Гост

Направи ми впечатление,че адвокатът му е същият на когото като министър плати 8000 евро за консултации в ББР.

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
11 октомври 2021 0:11
Гост

Е, че ти кво искаш, на халост ли да идат парите. Пък и те всички са пенкилер юристи- където е банката, там и гражданството.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 22:18
Гост

Нека се съберат доказателства и тогава да се реши! всички знаем #КОЙ би искал Кирил Петков и Асен Василев да бъдат отслабени преди изборите!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 1:25
Гост

#КОЙ ги подкрепя? Депутатите от ДПС, ГЕРБ и платените им политически тролове.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 11:45
Гост

Няма да бъдат отслабени, защото добре отговарят на търсенията на електората, на който липсва електорална памет и е единствения народ, който със същия ентусиазъм хвърля пари от терасата само след едно телефонно обаждане !

Доктор
Доктор
10 октомври 2021 10:40
Гост

Какви доказателства повече?? Ясно е като бял ден, КИРЕТО ЛЪГА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ. Протакането с цел да минат изборите нява за мине! Сори, ХЛЕСТАКОВ ЩЕ ГО ГЛЕДАМЕ САМО В ТЕАТЪРА! А за ПЕТКОВ и кукловодите му ще остане само СРАМЪТ!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 20:02
Гост

Няма страшно! За народ, който кара на червено, краде по европейски програми, не ще да се ваксинира да не го чипират, не е кой знай какъв проблем че някой не спазил Конституцията!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2021 19:16
Гост

Ко стана бе Кьорчо Петков?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:39
Гост

Този е пълен измамник, престъпник и закононарушител! На България не й трябват такива политици, а честни и почтени хора, които са истински българи като Карадайъ, Данчо Ментата, Мамин Дебелянчо и други тем подобни! Иван Каскетски е шерифът на народа и еманация на истинската справедливост, а ГЕРБ и ДПС винаги са давали най-качествените политици и експерти, които винаги са работили за доброто на България, а не за мафията!

адвокат от САК
адвокат от САК
08 октомври 2021 18:59
Гост

Много ми е интересно кой етнически българин- български гражданин, който живее постоянно само в Р.България, ще гласува за дпс- партията на малцинствените бг. граждани – турци и лица от циганските племенни групи. Хайде- посочете поне ЕДИН етнически българин/ българка, които с гордост заявяват, че ще гласуват за дпс.. Ами сега;D

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2021 20:24
Гост

Данчо Ментата, Петър Чобанов, Делян Пеевски и т.н.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 1:23
Гост

Има много етнически българи, както политици-еничари от ДПС, така и платени политически тролове, които яростно атакуват всички, които застрашават мафиотското статукво, от което единствените печеливши са ДПС и ГЕРБ.

Нека промяната продължи!
Нека промяната продължи!
08 октомври 2021 18:20
Гост

Истински европейски политик! Коренна противоположност на Делян Пеевски, който се крие като мишка, общува с хора и журналисти чрез писани от други изавления, публикувани от собствените му кафяви медии и за всичко обвинява журналистите и някакви измислени врагове, при положение, че целият свят го разкри, че е пълен мафиот. На България, за да се оправи, й трябват повече хора като първия и по-малко като втория.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 октомври 2021 18:31
Гост

Делян пеевски е бита карта- какво общо има той с факта,че кирил петков и ПРЕЗИДЕНТА на Р. България ЗАЕДНО НАРУШИХА КОНСТИТУЦИЯТА, а специално президента създаде и правен акт, който в частта си за назначаването на двойният гражданин кирил петков за служебен министър, е нищожен правен акт и не би следвало да породи правни последици…. Що не пишете под статиите за делян пеевски, а го слагате на всяка манджа- мерудия- влюбен сте в него ли, що ли, та сте толкова фиксирани над личността му… Като хетеро жена Ви уверявам, че делян пеевски е крайно непривлекателен от хетеросексуална женска гледна точка, но… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
08 октомври 2021 18:15
Гост

“’….Съмнително е доколко упражняването на властта от лица с чуждо гражданство гарантира нейната независимост….“Toва е част от РКС № 15 от 13 септември 1995 г. по к.д. № 21/95 г.. Хайде сега- онези платени политически тролове, които твърдяха, че моето становище, което почти дословно повтаря тази теза на КС, било “ политическо“, а не юридическо… Яжте си ушите, нещастни невежи хорица…

адвокат от САК
адвокат от САК
08 октомври 2021 18:09
Гост

По отношение на РКС № 15 от 13 септември 1995 г. по к.д. № 21/95 г.- http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/468b5b6a-9247-48e7-9d43-33b5d1e17433 “….Действително в Конституцията на Република България изрично са посочени няколко хипотези, в които абсолютно необходимо условие за пасивно избирателно право е кандидатът да няма друго, освен българско гражданство – чл.65, ал.1, чл.93, ал.2 и чл.110 от Конституцията.Конституционният съд приема, че за да се установи действителната воля на конституционния законодател, е нужно да се тълкуват основните конституционни принципи в тяхната връзка и взаимна зависимост. От анализа на цитираните разпоредби се вижда, че ограничителното изискване за българско гражданство е въведено както за хипотезите на пряк… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
08 октомври 2021 17:37
Гост

“….и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“….“ Точно така- до 20.08.2021 г. лицето кирил петков е имал две гражданства- българско и канадско, което е видно от съдържанието на цитирания официален писмен документ, изходящ от държавата Канада. Край на юридическия “спор“- към момента на назначаването си като български служебен министър, това лице е било бипатрид- т.е. двоен българоканадски гражданин и е назначено с указ на президента в противоречие с изискванията на нашата конституция. Ерго- указа на президента в частта му за назначаването на кирил петков за служебен министър, би следвало да е нищожен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 17:23
Гост

Да се надяваме, че тези хора ще направят нещо добро за страната ни и ще бъдат подкрепени

Cerkov
Cerkov
08 октомври 2021 17:22
Гост

Подкрепа за Продължаваме промяната!

Ananieva
Ananieva
08 октомври 2021 17:22
Гост

Абе не знам, ама за ГЕРБ няма да гласувам. Не!

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
11 октомври 2021 0:16
Гост

И що?

ФлЮркен
ФлЮркен
08 октомври 2021 17:22
Гост

Аз нещо не вярвам на тези двама хубавци от Харвард, но да видим.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 октомври 2021 8:13
Гост

Ми то по-рано имаше един Миленчо Велчев, имаше едно Никенце Василево… Те също си зарязаха добре платените работи за да оправят работите на България. Накрая оправиха своите работи. Милен Велчев, например, заряза работа като банкер в Лондонското Сити, която дава по 180-200 000 английски лири (паунда) годишно, за да се цани за министър за жалките 4000 лева месечно. Това са 180 х. по курс около 2,80 лева за лира, та 504 хиляди годишно, или 42 хиляди лева месечно. Демек „на ползу роду“ се е цанил за десеторно по-ниска заплата. После в качеството си на министър съвсем случайно обмени 6 милиарда… Покажи целия коментар »

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
11 октомври 2021 0:15
Гост

Само единият е хубав. Кокорчо ( Асен Василев) мяза на мишок в трици.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2021 13:37
Гост

Другия па един убавец, е.и му мамата. Абе и на двамата им е.и мамата.

Запетуйка
Запетуйка
08 октомври 2021 17:21
Гост

Принципно българина винаги гласува за новите лица, защото иска да види нещо ново. И винаги досега бъркаше. Да се надяваме, че и този път ще реши да се обърка и да гласува за новите за да настъпи качествената промяна

льольо
льольо
08 октомври 2021 18:17
Гост

Аз няма да гласувам за тях, ама то пък покажи ми колко от старите лица до момента не са били грешки?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2021 19:28
Гост

Това е меко казано грешка. Тоя се подиграва с Конституцията, че и с президента, и то нсй-нагло.

EnEPe
EnEPe
08 октомври 2021 17:21
Гост

А някой казват, че ако сега всички не подкрепим ПП ПП и партиите на протеста не подкрепят ПП ПП, то се обричаме на следващите 10 години да живеем и страдаме и то ще го разбверем по трудния начин това, че сме сбъркали!

Чорапчо
Чорапчо
08 октомври 2021 17:20
Гост

Какво значение има какво му е гражданството, като видимо е българин. Не е канадец, не говори САМО на английски.

Димитър
Димитър
08 октомври 2021 18:40
Гост

Тая глупост дето си я написал, си я сложи в рамка…….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2021 19:32
Гост

Тъй ли? То това като мораториума на Народното събрание през пролетта – решение с „нормативен характер“. Аз предлагам отсега нататък Наказателния кодекс да не се приема по стандартната законова процедура, ами по облекчената – решение на парламента. Затваряме си едното око и почти същото. Тези протесрърите направо се гаврят със закона.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 1:17
Гост

Кухата кескетна лейка и калинките на ГЕРБ и ДПС както са се гаврили със закона, други като тях нЕма!

Преминаващ
Преминаващ
09 октомври 2021 14:11
Гост

Желателно е правните лаици да не се изказват категорично по казуса.

Шумен
Шумен
08 октомври 2021 17:19
Гост

Ех и този преживява сладко сладко…

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 17:14
Гост

Обичам Кирил Петков, той ще спаси България от еничарите, а аз ще подкрепя ПП!

Чорапчо
Чорапчо
08 октомври 2021 17:20
Гост

Кажи ми само – ненормален/на ли си?