Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) днес за първи път направи публично изявление за България. До него се стигна, след като комитетът прозря, че от 25 години посещава домове и болници за хора с психични разстройства и умствена изостаналост в България, след което пише доклади, а страната ни отговаря само с обещания, но без никакви резултати.

Според Европейска конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание, комитетът обявява публично становище, както прави днес за България, ако страната не сътрудничи или откаже да изпълни препоръките му.

В днешното си изявление (пълния му текст виж тук) КПИ напомня само последните си посещения в България през 2017 г., 2020 г. и 2021 г., при които пак са писани препоръки и пак почти нищо не е било изпълнено. А констатациите след посещенията на делегациите са потресаващи.

В социалните домове са установени случаи на санитари, които бият шамари на настанените там, а понякога пазач ги удрял с тояга. Според комитета това е устойчива практика в България, разбирана като поддържане на дисциплина и не е направено нищо, за да бъде премахната.

Друг основен проблем, за който КПИ сочи, че от години стои нерешен, е хигиената. Тази година делегация е посетила Дома за социални грижи в Баня, където хората лежали в мръсни спални върху ръждясали легла, а някои направо върху полиетиленови калъфи без чаршафи или възглавници.

„При тях нямаше членове на персонала, които да ги успокояват, и те си говореха сами или крещяха, в помещението цареше отвратителна смрад на урина, а по хората, леглата им и всички повърхности наоколо лазеха множество мухи“, посочват от КПИ и припомнят аналогичната си констатация от 2017 г. за дома в Радовец, където в отделението за хора с най-сериозни увреждания имало две големи помещения без санитарни възли.

„Домуващите в него лежаха на леглата си, целите облепени от мухи, а по пода имаше локви от  урина и изпражнения. Настанените в социалния дом наричали това помещение „опиканата стая“, напомнят от комитета. От там отбелязват, че властите в България са оставили без всякаква подкрепа тези институции, където системно липсва персонал, а грижата на държавата се изразява предимно и единствено в осигуряване на храна три пъти дневно и покрив над главата.

В предишните доклади на КПИ бяха изнесени и смущаващите данни, че в два от три посетени домове, по-буйните са заключвани за леглата с вериги и катинари, вместо с подплатени колани и България не е предприела нищо, за да спре тези практики.

На всичко това държавата отговаря с обещания за реформа – деинституализация на социалните грижи с изграждането на места за настаняване от „семеен тип“. Комитетът обаче констатира и пише в днешното си изявление, че промяната се очертава да е фиктивна, защото новите домове ще са на същите отдалечени места, където са старите, там ще са същите домуващи и същият персонал. От КПИ посочват, че идеята на реформата трябва да е за по-индивидуализирани малки структури от семеен тип с достатъчен и обучен персонал.

През тази година комитетът е получил и много данни за малтретиране на пациенти в психиатричните болници, включително блъскане, шамари и ритници.

„Това свидетелства за продължаваща липса на решителен отговор от страна на българските власти  за предотвратяване на всякакви форми на малтретиране и изпращане на ясно и недвусмислено послание до персонала на психиатричните болници, че малтретирането на пациенти няма да бъде толерирано и ще бъде санкционирано по подходящ начин“, посочват от комитета. И за болниците е отбелязано, че пациентите са настанени в малки общи помещения, често били голи и без лично пространство, а персоналът е крайно недостатъчен.

Това според КПИ логично води до констатацията, че пациентите в България не получават редица модерни психиатрични лечения „което само по себе си е вредна небрежност“. Освен това делегацията за пореден път открила, че много настанени в болниците в продължение на седмици, а някои и с месеци не са имали възможност за разходка на открито. Унизителното и продължително връзване е било прилагано и в болниците, макар и не с вериги. Някои пациенти обаче разказали, че били връзвани с колани в стаи за изолация, където били оставяни с дни, като през цялото време били с памперси.

„Някои пациенти също така съобщиха, че ръцете им са били връзвани над главата и това им причинявало болка, подуване и изтръпване на горните крайници, което може да бъде описано като малтретиране“, пише още в изявлението. Много пациенти пък свидетелствали, че са държани насила в болниците и нямали никаква възможност ефективно да обжалват фактическото им задържане там.

„Това примитивно положение допълнително засилва впечатлението, че България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве и продължава да демонстрира незачитане и неприоритизиране на психичното здраве на  своите граждани. КПИ е на мнение, че отдавна е трябвало да бъдат предприети  действия в тези насоки и е необходима коренна промяна в подхода към цялостния въпрос за грижите за психичното здраве и социалните грижи в институции в България“, пишат в заключение от комитета.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин, препатил
Гражданин, препатил
07 ноември 2021 23:36
Гост

ЦОЦИална политика няма! А наказателната е насочена към използването на ненаказуемите „луди“ за престъпления! Магистратите имат задължение да са нормални /чл.162 (6) ЗСВ/, но Н И К О Г А през 31 г. демокрация, не е имало задължение за ПЕРИОДИЧЕН ПСИХОПРЕГЛЕД! И на Гешев, и на Цацаров, и на шефовете на ВАС и ВКС. И на всички други. Аз осъдих Цацаров с почтеното и смело решение на съдия Галин Несторов от АССГ и ВАС потвърди искането – ГП да предостави пълен списък на всички прокурори и следователи от БГ с датата на последния им психопреглед! И това решение с престъпления… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 20:50
Гост

Моите лични впечатления са, че хората в България са крайно неинформирани и неграмотни на тема „психология“ и „психиатрия“. Думата „луд“ има силно негативна конотация и хората с психични заболявания са осъдени на гражданска смърт. Имал съм дело на майка с диагноза „параноидна шизофрения“, която си искаше детето, а бащата наблягаше на това колко ще е опасна за живота и здравето на детето. Адвокатката му се позоваваше на случая с Даниела, която уби малкия Пепи през 2001 г. Вещите лица категорично потвърдиха, че ако майката си взема лекарствата редовно, няма опасност за детето. Въпреки това съдийката присъди в полза на бащата,… Покажи целия коментар »

Кимарис
Кимарис
04 ноември 2021 23:36
Гост

Слабо звено в аргументацията представлява условността „ако си взема лекарствата редовно, то няма опасност за детето“. Вещите лица не могат да поемат отговорност и да гарантират, че тя действително ще си взема лекарствата, а (допускам) самата майка не е под целодневен мониторинг от друго лице. Така може да възникне травмираща опасност за детето, ако тя все пак спре да взема лекарствата си. Опитът познава множество подобни случаи. Ако атмосферата, осигурявана от бащата, не внася затруднения в подрастването и комфорта на детето, то считам, че съдийката е взела по-сигурното решение за него. Не на последно място, любопитно е и мнението на… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 ноември 2021 8:10
Гост

„Ако си взема лекарствата редовно…“, „ако си купи овреме лекарствата…“, „ако има пари да си купи лекарства…“, „ако има работа, за да има пари…“ Купища оправдания, но няма отговор на основния въпрос: „ами ако състоянието на майката се влоши?“ Бащата трябва да подаде жалба до съда. Да чака разглеждане наново. Да се надява, че вещите лица няма да кажат, че майката с влошеното си психическо състояние не е достатъчно опасна. И после да се чуди какво да прави, ако вещите лица са сбъркали. Те отговорност за бъдещи действия на болната не носят.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 10:44
Гост

Никой не е застрахован от психично разстройство, вкл. и здрави хора. Ако се влоши…ако се подобри…това са все хипотези. Важно е текущото състояние и прогнозата на специалистите. Ако прогнозата е отрицателна – съгласен съм. Но един юрист без специални знания не може да прецени това, най-малкото защото и на специалистите все още не са известни причините за психичните разстройства. Има различни теории за шизофренията например, най-разпространена от които е допаминовата, но един юрист нито знае как действат невротрансмитерите, нито кои мозъчни центрове се засягат от заболяването, нито какви социални условия влияят върху възникването и развитието на заболяването.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 10:36
Гост

Майката е под постоянен надзор. Лекарствата се бият с инжекции, не се вземат под формата на хапчета. Има ежемесечно посещение при психиатъра. Ако пропусне някое посещение, психиатърът веднага може да сигнализира органите за защита на детето. Тогава детето беше на 3 години. Бащата – моряк, който отсъства по 4 месеца в годината от дома. Бабата заета с работа. Детето се гледа от детегледачка. В момента, няколко години по-късно, детето е със сериозни емоционални проблеми. Бащата с нова жена, детето все така без родителски грижи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 ноември 2021 16:25
Гост

Абе то българските политици баламосват целия ни народ 30 год., тука някакъв комитет се бил възмутил.

Анчо
Анчо
04 ноември 2021 15:39
Гост

Eто за това ще отнасяме тлъсти глоби от СЕС. Защото Ганьо е изключително твърдоглав.

Андрешко
Андрешко
04 ноември 2021 15:42
Гост

Отнася ги честният данъкоплатец като мен. Да не би Гешев да си извади пари от джоба, когато осъдят прокуратурата.

Асен
Асен
04 ноември 2021 15:34
Гост

Ужас! Това е като хорър. Нямам думи.

Рори
Рори
04 ноември 2021 15:31
Гост

В цивилизованите държави се грижат за животните като хора, а тук се отнасят с хората като с животни.

Алтруист
Алтруист
04 ноември 2021 15:32
Гост

Ние сме много далеч от това с нашето нехуманно отношение.

Потресен
Потресен
04 ноември 2021 15:25
Гост

Преди време даваха репортаж за един дом за възрастни хора, които от глад бяха издрали стените с нокти. Покъртително!

Фики
Фики
04 ноември 2021 15:26
Гост

А лелките на тръгване от работа си изнасяха хранителни продукти за в къщи. Ужас.

Герасим
Герасим
04 ноември 2021 15:22
Гост

Поредната ни издънка. И после защо сме нямали авторитет.

Фердинанд
Фердинанд
04 ноември 2021 15:06
Гост

Ако тия пишат предписания и после се махат и не следят за изпълнението им, то мисля, че са за закриване. Няма как да разчитат само на нормалните Европейски домове, където всичко е наред и чат пат се случва да се констатират примерно хлебарки. Фирмата да отиде да напръска и да се свърши всичко.

Каменов
Каменов
04 ноември 2021 15:05
Гост

Няма какво да се каже. Ние сме не народ, а мършляк

Кукуригу
Кукуригу
04 ноември 2021 17:26
Гост

Ти – да, аз – не.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 15:05
Гост

Абе какво да ви кажа. Нищо ново. Тия не знам какво са си мислили. Че някой тука взема някакви мерки ли. Няма такова нещо. Да се бяха поинтересували преди още 25 години и да видят, че в България това ни е начина на мислене. Айде сега да им кимаме на тия проверяващи/шефове/директори, а после ще си правим както ние си знаем. Кой ще те знае дали си изпълнил предписанията или не.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 14:55
Гост

За един народ се съди по начина, по който той се справя с бедните/животните/най-слабите.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 15:45
Гост

Пълна трагедия сме. Жалка картинла.

Мюлшенски
Мюлшенски
04 ноември 2021 14:55
Гост

Друг основен проблем, за който КПИ сочи, че от години стои нерешен, е хигиената. Тази година делегация е посетила Дома за социални грижи в Баня, където хората лежали в мръсни спални върху ръждясали легла, а някои направо върху полиетиленови калъфи без чаршафи или възглавници. Това ли е проблема? Това е ЕДИН от многото проблеми. Защото нямат пари по тия общини, забравени от Бога. А ако случайно се появят дарители, някой нещастен чиновник или директор на дома си ги прибира за него. В неговите очи той си ги е заслужил. В неговите очи той няма как д аподобри живота на хората… Покажи целия коментар »

Велизара
Велизара
04 ноември 2021 14:53
Гост

Еми да бе. Сега ли загряхте? В България никой не се интересува от живота на бедния, родения с дефекти, сакатия, както и от животните. Ние сме диво племе. Луд народ. Ненормален. Всеки гледа той да е добре. Дажбе ако зависи от него всички край него ще са зле психически, че да може той бързо да издрапа в жалката си професия и да се докопа до лелеените 22 годишни дамски боски и почивкаа на Мавриции… Нали, ако всички около него са неконкурентноспособни, то той ще може бързо да се издигне в кариерата. А ако може и да му влизат десетки хиляди… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 14:51
Гост

От написаното оставам с впечетлението, че тия са предимно уморени хора, които само пишат доклади и сега вече, след две декади им е писнало и пак с уморен глас казват:
„Ама вие не изпълнявате това, което ви препоръчваме. Писна ни!“

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 14:50
Гост

Е не знам какво да ви кажа. Това е крайно нелепо. Аз не разбирам как може да не са взели мери по-рано, а цяло едно поколение да израсте в мизерия и унижения.

Филипа
Филипа
04 ноември 2021 14:49
Гост

Много се извинявам. Ако този комитет, за който признавам си сега научавам, че съществува, чак сега разбира, че 25 години никой в България не се е трогнал от техните препоръки и доклад, то е редно да се закрие още утре. Директно да се самоликвидира.

Стаматова
Стаматова
04 ноември 2021 14:47
Гост

След 25 години заподозряха? Вие майтап ли си правите? Те бавноразвиващи се ли са ?

Арсенова
Арсенова
04 ноември 2021 14:51
Гост

Те ли са бавноразвиващите се или тези, които бият възрастни и психично болни и ги оставят да лежат в урина и изпражнения?