Да бъде увеличен щатът за служители в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) поради нарастващия брой проверки и обжалвани актове на комисията. Такова предложение за промени в Устройствения правилник на ДКХ и на администрацията й е направил финансовият министър Владислав Горанов.

Според него щатът трябва да бъде увеличен с три бройки като същевременно се създаде и нова дирекция „Нормативна уредба и процесуално представителство“ към ДКХ.

Според проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение на правилника новата структура ще има следните задължения: да подпомага председателя и специализираната администрация по правни въпроси, свързани с провеждане на държавната политика при регулация на хазарта и свързаните с него дейности; да изработва и/или участва в изработването на проекти на нормативни актове, свързани с надзора върху хазарта и свързаните с него дейности, както и на вътрешноведомствени актове, които засягат дейността на администрацията на комисията; да дава становища по проекти на нормативни актове, които са получени от други държавни органи за съгласуване; да подпомага специализираната администрация при осъществяване на правомощията ѝ за установяване на административни нарушения; да изготвя проекти на наказателните постановления, издавани от председателя на комисията; да осъществява процесуалното представителство по свързани с дейността на комисията граждански, административни и административнонаказателни дела; да анализира резултатите от съдебната практика, по административни и административно-наказателни производства, които са свързани с дейността на комисията и др.

Създаването на новата дирекция се налагало поради увеличаване на броя на обжалваните актове от страна на заинтересованите лица, съответно и на броя на административнонаказателните дела в съда.

Броят на юрисконсултите е недостатъчен за осъществяване на основните им дейности… Установи се и трайна тенденция на повишаване на исканията по Закона за хазарта (ЗХ) от страна на заинтересованите страни, което налага необходимостта от увеличаване на щатната численост на експертите, разглеждащи исканията…

Специфичният характер на лицензионното производство, увеличеният брой на подадени искания по ЗХ през последните години и повишеният брой проверки при контролната дейност, вследствие на които се увеличи и броят на административнонаказателните производства, доведоха до затруднение в оперативната организация на работата и до необходимост от актуализиране числеността на служителите в ДКХ“, се посочва в мотивите към проекта.

През 2018 г. в ДКХ са постъпили 3495 искания по Закона за хазарта, а през 2015 г. техният брой е бил 2837 искания. Миналата година са били извършени 928 проверки (планови и по сигнали), а през 2015 г. – 459. За 2018 г. са били издадени 195 наказателни постановления, от които 100 се обжалват, а за 2015 г. наказателните постановления са били 20, като 13 от тях са били обжалвани.

В момента щатната численост в комисията е 49, но те можели ефективно да подпомагат председателя да осъществява правомощията си. Затова се налагало да бъдат разкрити още три щата – един за експерт, който да разглежда преписки в лицензионни производства по Закона за хазарта, един за инспектор и един за юрисконсулт.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Очаквано
Очаквано
03 септември 2019 12:41
Гост

Ами с тоя неконтролируем наплив от билетчета за търкане, по които младо и старо полудя, така ще е. Но това поне показва желание от страна на Комисията да си върши работата. Иначе нямаше да искат още щатни бройки.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:11
Гост

Много разумно предложение. Дори тези трима души ще са крайно недостатъчни.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:30
Гост

Държава, в която не достигат служители за комисията по хазарта не отива на добре.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:34
Гост

Ако питате Боко икономиката ни цъфти и процъфтява. Особено след като завод „Електроника“ го направиха на студио за порно филми.