Съдът на Европейския съюз реши официално да преименува последните части от сградния си комплекс, които досега все още бяха обозначавани с букви. Кули A, B, C и крило C вече носят имената „Коменски“, „Монтескьо“, „Рока“ и „Темида“.

От установяването му на платото Кирхберг (Люксембург) в началото на 70-те години съдът многократно се е разширявал заради присъединяването към Европейския съюз на нови държави членки и на създаването през 1989 г. на втори съд – Общият съд.

Първата предоставена на съда сграда, т.нар. „Палата“ (Palais), е открита през 1973 г. Оттогава сградите са многократно разширявани, като първите три разширения са през 80-те и 90-те години, а по-късно – през 2008 г., са добавени т.нар. „Пръстен“ (Anneau), „Галерия“ (Galerie) и кули A и B.

Архитектурният комплекс е завършен през 2019 г. с петото разширение – кула C, като това дава възможност на всички служители на институцията да работят на едно и също място.

През 1990 г. крило A на Палатата е наречено „Еразъм“, който е считан за първия европеец, допринесъл за културното обединяване около хуманистичните идеали. През 1992 г. крило B е кръстено „Томас Мор“ в почит на паметта на този велик европейски хуманист, на почтеността му и на силата на неговото убеждение, че всяко накърняване на свободите е недопустимо.

Понастоящем СЕС продължава почина да определя имената на сградите си, водейки се от ценностите, които отстоява както в своята практика, така и по-общо в качеството си на европейска институция.

„Избраните имена имат за цел да се почете историята на Европа или на правосъдието. Освен това желанието ни беше да изберем личности, които са сред първите застъпници на закриляните в практиката на Съда и Общия съд ценности като демокрацията и принципите на правовата държава, зачитането на многообразието, и в частност на многоезичието, равния достъп до знания и по-общо, равните възможности и социалната справедливост“, обяснява председателят на СЕС Кун Ленардс

Кула A носи името „Коменски“. Философ и педагог, Ян Амос Коменски, наричан и Комений (1592-1670), е първият застъпник за всеобщо образование. Тъй като е убеден, че издигането в обществото трябва да се основава на образованието, а не на произхода, той се бори за равни възможности и общодостъпно образование, без оглед на имущество, религия или пол. Считан за родоначалник на съвременната педагогика, Коменски революционизира и методите за езиково обучение, и по-специално за изучаването на латински, езика на познанието, за да може да бъде усвоен от възможно най-много хора. Неговите учебници са преведени на около петнадесет езика и в продължение на повече от век са най-широко използваните в Европа, което допринася за разпространението на многоезичието като ключ към знанието.

Като отдава почит на името на Коменски, който прекосява Европа, за да насърчава по-открито и поегалитарно езиково обучение, Съдът на Европейския съюз подчертава ценностите на многоезичието и изразява признание към всички, които ежедневно допринасят за отстояването на европейското езиково богатство.

Кула B е наречена „Монтескьо“. Шарл Луи дьо Секонда дьо ла Бред, барон дьо Монтескьо (1689-1755) е юрист, съдия и писател. Известен е с труда си „De l’esprit des lois“ („За духа на законите“), публикуван през 1748 г. след дългогодишно пътуване из Европа, по време на което изучава политическите системи, икономиката, климата, историята и обичаите на страните, които посещава. Считан поради това за един от пионерите на сравнителното право, както и за предтеча на съвременната социология, Монтескьо се застъпва за ново разпределение на властите в държавата, основано едновременно на разделението им и на взаимозависимостта им с цел да се гарантира тяхното равновесие. Така той полага основите на принципа на разделение на властите, за който и до днес се счита, че е в устоите на всяка демокрация.

С избора на Монтескьо, чиито възгледи допринасят за развитието на принципа на независимост на съдебната власт, Съдът на Европейския съюз припомня общите за всички държави членки ценности, които определят същността на Съюза като самостоятелен правен ред.

Кула C занапред ще се нарича „Рока“. Джустина Рока е считана за първата адвокатка в историята. Името ѝ влиза в историята благодарение на едно решение, което взема на 8 април 1500 г. като арбитър по възложен ѝ за решаване спор. В съда на венецианския управител на град Трани тя произнася решението си на разговорния език, вместо на обичайния за времето латински, за да могат да го разберат присъстващите. След това приканва загубилата делото страна да ѝ заплати обичайното възнаграждение и по този начин в епоха, в която жените не са имали достъп нито до образование, нито до упражняването на юридически професии, изявява волята си да бъде третирана наравно с мъжете, които са имали тези права.

Като кръщава най-високата си кула „Рока“, Съдът на Европейския съюз подчертава значението, което отдава на всеобщия достъп до правото и правосъдието, и в унисон със съдебната си практика потвърждава своя ангажимент да подкрепя равните възможности.

Крило C е наречено „Темида“. Дъщеря на бога на небето Уран и на богинята на земята Гея, в гръцката митология Темида е считана за богинята на правосъдието. Съпруга и съветничка на Зевс, тя седи от дясната му страна и помага за запазването на установения ред. Като алегория на иманентната справедливост Темида по принцип е изобразявана със своите символи – везните и меча, а понякога и с превръзка на очите като израз на безпристрастност. Везните, символизиращи обществения ред, равновесието и хармонията, са в контраст с меча, който е въплъщение на съдебната санкция и принуда и с двойното си острие, което може да накаже всяка от страните, е израз на изпълнителната сила на съдебните решения. Така Темида се е превърнала в универсално олицетворение на правосъдието.

Изборът на името „Темида“ е отражение на решението на първите членове на Съда, които въз основа на общите си културни традиции през 1952 г. решават везните и мечът да бъдат включени в емблемата на съдебния орган на Европейската общност за въглища и стомана

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 декември 2022 14:50
Гост

Коменски: „Считан за родоначалник на съвременната педагогика, Коменски революционизира и методите за езиково обучение, и по-специално за изучаването на латински, езика на познанието, за да може да бъде усвоен от възможно най-много хора. Неговите учебници са преведени на около петнадесет езика и в продължение на повече от век са най-широко използваните в Европа, което допринася за разпространението на многоезичието като ключ към знанието.“ Вижда се колко се е задържал латинският като „език на познанието“… Иначе е хубаво да се наблюдава постепенно разширяване на кръгозора извън страните в Западна Европа, постепенно отива на изток, макар, че има още какво да се… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 декември 2022 16:07
Гост

„постепенно отива на изток“ да се чете
„отивайки все по на изток“

Анонимен
Анонимен
20 декември 2022 14:35
Гост

Следващата сграда вероятно ще е именувана ПЪРВА ПЕДЕРАСТСКА.

Андреев
Андреев
20 декември 2022 7:37
Гост

Време е да издигнем паметник на българската корупция, който да включва статуя на Гешев и Борисов, обаче Гешев да държи отворен чадър над Борисов.

Адвокат
Адвокат
19 декември 2022 21:48
Гост

Ех, да бяхме наполовина европейци, връщам се с 10 лева в джоба, това е доста позорно, отлагат делата с години.

Лозан
Лозан
19 декември 2022 17:53
Гост

Много добро решение.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 17:45
Гост

Славов – Христо Иванов – Надежда Йорданова, кулите на БГ правосъдието, нищо че и тримата хабер нямат от това, което искат да реформират, но на ПР по студиата са силни, защо да не им се издигнат паметници, хората които никога не са виждали наказателно дело или конкурс, реформаторите на прокуратурата. НПО–тата направо могат да станат новите юрисдикции за решаване на спорове, който грантира той печели и точка.

Стоил
Стоил
19 декември 2022 17:50
Гост

Представяте ли си кула „Гешев“, или “ Братиньо“?

Симо
Симо
19 декември 2022 17:42
Гост

Браво! Заслужено уважение към тези хора.

Стоименова
Стоименова
19 декември 2022 17:41
Гост

Радващо решение и дано родните кратуни вземат пример

Миленова
Миленова
19 декември 2022 17:40
Гост

Как са кръстени сградитена руския съд? Ленин, Сталин?

Димитров
Димитров
19 декември 2022 17:40
Гост

Европейска му работа бе

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 17:39
Гост

Отдавна трябваше да са го направили. Те са представители на европейските цености и е редно сградите да са с таива имена

Игнат
Игнат
19 декември 2022 17:39
Гост

Поздравления

Даниела
Даниела
19 декември 2022 17:39
Гост

Добра инициатива

Dimirov
Dimirov
19 декември 2022 17:26
Гост

Като го чета сега и се чудя защо не са го направили по-рано. добра инициатива.

Чилев
Чилев
19 декември 2022 17:25
Гост

Страхотно решение

Рони
Рони
19 декември 2022 17:22
Гост

Хората си разширяват сградите, а нашите се чудят къде да настанят новите си служители.

Бишев
Бишев
19 декември 2022 17:26
Гост

Тук се тъпчат в стари соц сгради. Мизерия.

Заки
Заки
19 декември 2022 17:39
Гост

Срамота е магистрат да няма нормално работно място.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2022 10:29
Гост

Абе важното е коледните бонуси да има, че изплащам три апартамента и две нови коли на лизинг!