Кметът на Септември Марин Рачев е осъден условно на две години и половина затвор за укриване на данъци, съобщи БНР.

Окръжният съд в Пазарджик определи и 4-годишен изпитателен срок за Рачев, който трябва да върне дължимата сума към държавата и да поеме разноските по делото.

Той беше признат за виновен, че през 2006-2007 г. като едноличен търговец на горива чрез фирмата си „Марин Рачев-Менсъл“ е укрил данъци за над 118 000 лева, като подавал неверни декларации, подписани от съпругата му.

Делото продължи две години на първа инстанция. Според заключение на почеркова експертиза, декларациите по ДДС и годишната данъчна декларация за 2006 г. на Рачев са подписани от съпругата му, а не от него. Затова защитата твърди, че след като няма подпис на подсъдимия, няма и престъпление, извършено от него.

Прокуратурата пък настояваше за 5 години затвор и конфискация на имуществото на Рачев, което включва четири автомобила и апартамент в Пазарджик.

Кметът на Септември обяви, че ще обжалва присъдата пред апелативния съд в Пловдив.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ваня Цветкова
Ваня Цветкова
06 октомври 2019 11:52
Гост

Според мен е направо смешно да жали, че не той а жена му била подписала данъчни декларации с невярно съдържание. По скоро тя трябва да е съучастник в извършване на данъчно престъпление, а не той да реве, че видите ли бил невинен. Аман от майки, шуранайки, роднини, зад които се крият един затвор престъпници.

Ужас
Ужас
13 май 2019 13:34
Гост

Докато властват условните присъди, така ще бъде. Къде са възпитателната и превантивната функции на наказанието при условно осъждане. Все едно си смъмрен.

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 13:27
Гост

Вместо да е благодарен, че е осъден само условно, той ще обжалва.

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 13:26
Гост

Данъчните явно трябва да проверяват не само хората, предлагащи медицински, юридически и автосервизни услуги.