Кандидат за шеф на съд се яви пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), за да каже, че се оттегля от процедурата заради „помията, която се изляла върху него“, откакто решил да участва в надпреварата.

Става дума за районния съд в Сливен, а кандидатът е Иван Манчев – редови магистрат там. Той заедно с досегашния ръководител Живка Кирилова бяха претенденти за председателския пост.

След продължило близо три часа изслушване на Кирилова, Манчев влезе в залата на ВСС като се очакваше да представи концепцията си. Но той започна с думите, че ще направи изявление.

„През последните почти две години, откакто беше обявена процедурата, се изля толкова помия върху мен, колкото не е изливана през цялата ми професионална кариера“, каза Манчев. Той заяви, че не е наказван, вършел си е работата съвестно и бързо е изготвил документите си за надпреварата.

Манчев допълни, че с другия кандидат са се разбрали да не си пречат и да не се правят спънки. Но срещу него започнали да се подават различни сигнали, които целят да го дискредитират.

Ако не бях конкурент, нямаше да имам сегашните проблеми. Бях уличен в какви ли не грехове. Твърдо заявявам, че се оттеглям от участие в процедурата. Сега вече имам друг приоритет – да изчистя името си“, категоричен беше Иван Манчев.

След което напусна залата.

Съдийската колегия прекрати процедурата спрямо него, а Живка Кирилова не събра необходимото мнозинство. За нея гласуваха Атанаска Дишева, Даниела Марчева, Олга Керелска и Севдалин Мавров. Останалите шестима членове на СК на ВСС бяха против.

„Случаят е много странен“

Като много странна беше определена процедурата около избора за председател на районния съд в Сливен от членове на СК на ВСС.

През цялото време постъпвали най-различни документи от най-различни страни. Няколко неща обаче предизвикаха напрежение.

Най-напред това беше протоколът от общото събрание на съдиите в Сливен. Оказа се, че на него са присъствали и магистратите от Нова Загора и Котел, били са поканени и държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

Според чл. 79, ал. 1 от Закона за съдебната власт „В районен съд, в който има най-малко трима съдии, общото събрание се състои от всички съдии, като командированите участват без право на глас. Когато броят на съдиите е по-малък от трима, те участват в общото събрание на друг районен съд от същия съдебен район, определен от председателя на окръжния съд. В общото събрание участват без право на глас и държавните съдебни изпълнители, и съдиите по вписванията, когато се разглеждат въпроси, засягащи дейността им“.

В Сливен по щат са 17 съдии и според кадровици не е имало никакво законово основание в общото събрание да участват магистратите от Котел и Нова Загора. „То се вижда защо са били поканени – ода на радостта за председателя Живка Кирилова“, заяви шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Същевременно в СК на ВСС имаше противоречиви мнения за това дали ДСИ и съдиите по вписванията трябва да участват в събранието, което изслушва кандидатите за ръководител на РС-Сливен.

От протокола от общото събрание става ясно, че по настояване на отказалия се кандидат Иван Манчев на събранието са били поканени държавните съдебни изпълнители. Но тъй като били равнопоставени със съдиите по вписванията, то и последните също били поканени от Живка Кирилова.

От същия този протокол се разбира и за напрежение в отношенията между Живка Кирилова и ДСИ Иван Киряков. Той бил изпратил на СК на ВСС няколко въпроса към Кирилова, които бяха зададени от Георги Чолаков.

От тях, както и от отговорите на Живка Кирилова стана ясно, че е имало проблем при издаването на акта му за встъпване в длъжност, след като е бил дисциплинарно уволнен и после възстановен. Освен това заради конфликт между Киряков и останалите му колеги ДСИ, Кирилова е била помолена да настани Киряков в отделен кабинет, което и направила.

При все това ДСИ се притеснявали, че Киряков влиза в тяхната стая и проверява делата им. Заради това Кирилова издала заповед помещението да се отваря от деловодителите, а хигиенистките да не допускат хора вътре.

Друг проблем е свързан с два сигнала срещу Иван Манчев, получени в последния момент. И двата подадени от граждани. Какво гласи единият, не стана ясно. Но в другия местен блогър описвал следната случка. Съпругата му била страна по дело, по което  докладчик бил Манчев. Явили се в съда на посочената дата, но не било проведено открито съдебно заседание, а въпреки това имало изготвен протокол от проведено такова. Този сигнал бил пратен не само на Живка Кирилова, но и на ИВСС, и на Съдийската колегия. Кирилова обясни, че при получаването на сигнала, е била под карантина заради контакт със заразен, но със съдията, който я замества, се разбрали да се отговори, че въззивната инстанция ще прецени законосъобразността на акта. Тя добави, че други мерки не е предприемала, за да „не се създава нелепа ситуация, защото с колегата бяхме в положение на съревнование“. От ИВСС обаче поискали аудиозапис от заседанието, но понеже такъв нямало, бил изпратен запис от съдебната охрана.

Към Живка Кирилова бяха зададени множество въпроси във връзка с проведеното общо събрание, сигналите, отношенията, концепциите ѝ в сегашната процедура и предходната.

А след изслушването ѝ и оттеглянето на Иван Манчев, председателят на ВАС Георги Чолаков заяви: „Случаят е доста странен, странен е с цялата процедура, която е продължила повече от две години. Едната атестация е изготвена за много кратко време, другата се е влачила две години. Странен е с това как лавинообразно започнаха да пристигат сигнали против един от кандидатите. По отношение на Живка Кирилова, освен въпросите на Киряков и протокола от общото събрание, друго няма.

Това е показателно, че има нещо нередно в този съд, вижда се и от протокола. Защо и как са се озовали там съдиите от Котел и Нова Загора. Законът е ясен и категоричен, само и единствено съдиите от РС-Сливен, които са повече от трима, трябва да присъстват. Те сами формират общо събрание. В останалите общи събрания не участват съдии от Котел и Нова Загора. Те са извикани персонално само за тази процедура. Вижда се защо са били поканени – ода на радостта за председателя Живка Кирилова“.

Чолаков заяви, че няма как кадровиците да кажат, че няма проблем в този съд. В подкрепа на думите си цитира изказвания на магистрати от РС-Сливен на общото събрание: „Единственият нормален период беше когато съдия Кирилова беше по майчинство“, „Да дадем шанс, може да се оправи (Живка Кирилова – б.а.)“, „Трябват действия, а не дела“.

„Този председател не се е справил със задачата да създаде колектив, който да работи при нормални условия“, заключи Чолаков.

Атанаска Дишева на свой ред заяви, че ще подкрепи Кирилова. Тя също призна, че процедурата е станала смущаваща заради постъпващите непрекъснато документи, които създават неблагоприятен имидж на единия или другия кандидат.

„Създаде се впечатление, че има нещо различно, отделно странично от това, което е удостоверено в писмените ни документи. Аз не виждам основание да не подкрепя Жива Кирилова. В съда е имало конфликти, включително и към началото на първия мандат. Те обаче не са непреодолими или породени от Живка Кирилова“, каза Дишева.

Председателят на ВКС Галина Захарова се съгласи, че процедурата не е протекла както трябва и е създала огорчение и за двамата кандидати. „Ние някак позволихме с тези сигнали и материали да се изненадат кандидатите, да не могат да вземат становище по постъпилите срещу тях възражения, в някои случаи и обвинения. Имаше моменти, в които директно процедурата се доближи до дисциплинарно производство от особен вид. Колегите, които се явяват на подобни изслушвания, не трябва да бъдат огорчавани по такъв начини и процедурата да се превръща в свръхнатоварване“, каза Захарова.

По думите ѝ положението в РС-Сливен се нуждае от промяна. „Очевидно е генерирането на напрежение и втори мандат за съдия Живка Кирилова не би допринесъл за изглаждане на отношенията между съдиите. Очевидно е, че съдебният орган се нуждае от обновление, което би позволило да се изгладят отношенията между тях. Създаването на добър, нормален микроклимат за работа е една задължителна предпоставка и за добро и качествено правораздаване“, изтъкна шефката на ВКС.

Така не се стигна до избор на председател на районния съд в Сливен.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Живко Желев
Живко Желев
12 юни 2022 8:48
Гост

ИСКАНЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА УМИШЛЕНО ОТЛАГАНЕ МНОГОКРАТНО НА ДЕЛО ОТ АДВОКАТ, СЪДИЯ И СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ НА ПРОВЕРКА ПО СЛУЧАЯ
https://jivko1128.blog.bg/novini/2022/05/18/iskane-za-izvyrshvane-na-umishleno-otlagane-mnogokratno-na-d.1818340

Нов
Нов
24 март 2022 16:34
Гост

ОСТАВАМ С ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЪРХОВНИЯ СЪД Е МНОГО ДОБРЕ ЗАПОЗНАТ С ОБСТАНОВКАТА В СЪДА В СЛИВЕН. ЯВНО ИЗКЪСО СЛЕДИ НЕЩАТА, НО ЗА ДА СЕ ПРОВЕДЕ НОРМАЛЕН ИЗБОР НЕ ТРЯБВА ЛИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪВЕТА ДА СА БЕЗПРИСТРАСТНИ И НЕАНГАЖИРАНИ? ОТ ГОРНИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ ЧОВЕК ПРАВИ ИЗВОДИ, ЧЕ СЕ ВЗЕМА СТРАНА И СЕ ТИКА НАПРЕД ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН КАНДИДАТ. ПЪК И КРУШКАТА ВИНАГИ СИ ИМА ОПАШКА – НАКИСНАХА МЕ, НАПЛЮХА МЕ, НИЩО НЕ СЪМ НАПРАВИЛ…. ДАНО ИЗВЪРШАТ ПРОВЕРКА И ТЯ ДА Е ИСТИНСКА. ПЪК ДА ВИДИМ….

Живко Желев
Живко Желев
14 юни 2022 15:30
Гост

Първо искам да Ви кажа, че сте в правилната посока, защото този съдия Чолаков през 1995 г. е премахнат от Сливенския съд, защото там имаше корупция. Заложете на търсачката този текст / Какво значи корупция в Сливенкия съд през 1995г./ и ще разберете истината. Ако искате да разберете за съдия Манчев, тогава поставете / ИСКАНЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА УМИШЛЕНО ОТЛАГАНЕ МНОГОКРАТНО НА ДЕЛО ОТ АДВОКАТ, СЪДИЯ И СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ НА ПРОВЕРКА ПО СЛУЧАЯ / това е от мен за сега!?

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 15:04
Гост

Крадецът казва дръжте крадеца. Не може да газиш закона и да очакваш хората да си мълчат. Ще има сигнали. Това не е комунизъм, всеки има право на свобода да каже, каквото не е редно. А всички сме равни пред закона.

No name
No name
24 март 2022 14:16
Гост

С такава радост и надежда посрещнахме новатa прецедателка на ВКС. След този избор съдиите останаха разочеровани, време е да се еманципира и да да спре Чолаков да иззема ролята и. Дано се усети, за да не я плюят и нея като него!

Хаха
Хаха
24 март 2022 13:31
Гост

Ква жертва бе. Погазва закона и след това реве, че в жертва… Заради него жертваха свястната жена, а ВСС не се усетиха,че Чолаков за пореден път ги подхлъзна всички от съвета.

Име
Име
24 март 2022 13:30
Гост

Явно в този Висш съдебен съвет остана само вдин член на ВСС, който по достойнство и по съвест работи. Дълбок поклон за Атанаска Дишева-лице на независимата съдебна система. А Чолаков стана за смях. Неговият фаворит се оказа, че наказателното дело му е вързано в кърпа и за това се изкара жертва на оплювания. Какво като е съдия? И той трябва да отговаря пред закона, щом извършва нарушения. Масово гражданите и адвокати от години наред, са недоволни от него.

G.R.A
G.R.A
24 март 2022 10:45
Гост

Как може Иван Манчев да говори за помия хахаха

С.Р.Л
С.Р.Л
23 март 2022 23:21
Гост

Не мога да разбера какво беше това нещо от страна на съдия Чолаков да си лапа пръстите постоянно, да си хапе кожичките на ноктите, да си бърка в носа ( с извинение), да говори по телефона докато се водеше изслушването на съдия Желязкова- кандидат за председател на РС-Сливен. И след, като тя свърши със своето представяне, съдия Чолаков, веднага, като зареден започна да задава подвеждащи и заядливи въпроси, представени от човек,който дори не е магистрат,а е ДСИ в същия този съд. За същия този човек, съдия Чолаков твърдеше,че е без значение дали е надлежно уведомен за общото събрание на съдиите… Покажи целия коментар »

G.R.A
G.R.A
24 март 2022 10:48
Гост

Браво

Жълтения до шия
Жълтения до шия
23 март 2022 11:53
Гост

Леле майко! Това е някакъв клюкарник, а не „юридически сайт“!!! Това не е нормално за претенциите на списващите го!!

Ехх
Ехх
23 март 2022 10:23
Гост

Помията, от която се оплаква съдия Манчев, всички знаят, че сам е заслужил през годините! Всъщност оттеглянето от тази надпревара, ощети напълно несправедливо съдия Кирилова. Защото тя е добър и почтен човек, съвестен и справедлив магистрат. Ако малка част от българските магистрати притежаваха нейното достойнство, професионализъм и себеотдаденост към професията, то за съдебната система, щеше да има само похвали.

Дрон
Дрон
23 март 2022 9:25
Гост

Та ВСС не може една процедура за ръководител да организира правилно, а чакаме добро и качествено правораздаване. И пак скандала се търси, нищо за програми, развитие, проблеми така че да се получи „добро и качествено правораздаване“. А Чолаков не беше ли едно време хванат с роднинските назначения в административния – такива агънца като започнат да нравоучават ми се доповръща.
Да се маха това ВСС, чакаме реформата от новите управляващи и стига сме хранили тези дебелогъзи скъпоструващи администратори – да ги върнат по съдилищата и да работят или да си хващат пътя

Nobody
Nobody
23 март 2022 18:15
Гост

Чолаков си кадрува не само с роднини. Къде работи съпругата му? Къде правораздават кумовете му? На конкурса за административни съдии дали има класиран някой случаен? Много са въпросите към него, но сигурно ще дойде време и той да отговаря, вместо да пита.

Хасан
Хасан
30 март 2022 10:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ДА.
ДА.
23 март 2022 8:22
Гост

Америка за България обаче харесва трудовия микроклимат в РС-Сливен.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 7:22
Гост

Този ВСС е най големият проблем в България.Той подържа мафията и се прави ,че работи за законността приет от Народното събрание.Тези са кадърни да ти кажат,че 1+1 е 5. На съдията ,трябва да носи наказателна и персонална отговорност за всеки сигнал постъпил при тях за нарушение на закона,но какво се вижда ,че те могат да го нарушават и да тълкуват имаш ли сестра или не.Смър за предателите и Свобода за народа.

Вкс
Вкс
23 март 2022 7:06
Гост

Ех,Дишева,Дишева….все некадърниците подкрепяш

Nobody
Nobody
23 март 2022 18:17
Гост

Съдия Дишева остана единствения член на този ВСС, който се разграничава от статуквото в него и изразява и защитава мнението си. Това е достатъчно, за да заслужи уважението ми.

nov
nov
22 март 2022 22:37
Гост

Изкуствено създаденото напрежение на ОС на Районен съд -Сливен се прехвърли и на изслушването днес във ВСС.
Явно режисьора на този сценарий е един и същ.
Всички разбраха кой е!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
23 март 2022 13:22
Регистриран

Кой

коко
коко
22 март 2022 19:35
Гост

Единия вземи, другия блъсни. Само шлака и тиня. Нямат късмет в този районен съд

аноним
аноним
22 март 2022 16:51
Гост

Открито се говори, че Оосвен със скандали и роднински назначения в Сливен и Н.Загора, няма с какво друго да впечатли кандидатката за адм.ръководител

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 20:51
Гост

Една жена каза?

kgvcigtcoit
kgvcigtcoit
22 март 2022 15:17
Гост

Браво на съдията! Без друго ВСС вече са си избрали кандидата. И най-вероятно той е разбрал за това, не му се е разправяла да си губи време със защита на концепции, които не са интересни за този колективен орган.

аноним
аноним
22 март 2022 15:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Аз съм
Аз съм
22 март 2022 14:01
Гост

Достойно решение на съдия Манчев. Много добро решение на ВСС, да не подкрепят Кирилова. Тя не е достойна за магистрат, какво остава за председател. По време на работата си в съда, се забъркала във всевъзможни интриги и е направила подли номера на много хора, но както се казва, безплатен обяд няма. Всяко действие, си има противодействие.

Нов
Нов
22 март 2022 14:34
Гост

Оксимороните в това изказване са много и е ясно кой е авторът им хи хи хи

Zapoznat
Zapoznat
22 март 2022 16:00
Гост

Вярно – и стила, и правописа го издава 🙂

Георги Ат.
Георги Ат.
22 март 2022 13:44
Гост

Кирилова дали не си е помислила за момент, че работата е опечена? Хи-хи-хи

Милена
Милена
22 март 2022 13:33
Гост

Трябва да се види кое е помия/лъжа и кое не.

Арте
Арте
22 март 2022 13:32
Гост

Така Манчев показва на всички нещастници, че ако хвърлят по теб кал ще постигнат целта си. Не е редно!

Re:
Re:
23 март 2022 8:25
Гост

Напротив. Точно така трябва да се постъпва спрямо … Америка не само за България.

Трета
Трета
22 март 2022 13:32
Гост

Въпреки, че е гадно и не е спортсменско, не е записано никъде, че не може да се излизва помия по адрес на един или друг кандидат за каквата и да било ръководна длъжност. Обаче е право на кандидата, който е оклеветяван да си потърси правата и най-вече – да не се потдава на тези клевети, а единственият вариант да си го върне е като не си оттегля документите.

Нерегистр
Нерегистр
23 март 2022 10:48
Гост

Пише

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
23 март 2022 13:31
Регистриран

Щом между съдии е така,какво ли е сред обикновените люде?И защо ли? Можем и трябва да въведем медиацията – там се „нулират “ глупавите изцепки,а не в съда- всеки може да сгреши нещо.Но може и да се поправи.Нека спрем да правим от мухата слон!Подкрепете ме за тази идея.След медиация всичко се само нарежда,колеги! Опитайте.После ще ми благодарите.

Албена
Албена
22 март 2022 13:31
Гост

ВСС ще започне ли разследване, каквото в случая ми се струва редно да има.

Цанев
Цанев
22 март 2022 13:30
Гост

Притеснявам се, че ВСС грам не ги интересува това нещо. Вдигат рамене, викат си, че това са си някакви провинциални глупости и да си се оправят на местно ниво.

Бавко
Бавко
22 март 2022 13:30
Гост

И това се случва в правова страна, за каквато имаме претенции, че сме.

Павло
Павло
22 март 2022 13:30
Гост

Мирише ми на това, че явно Манчев е добър и ще навреди на нечии интереси.

Nobody
Nobody
24 март 2022 7:35
Гост

Само ти мирише, обаче, провери си обонянието. Истината е друга.

Занев
Занев
22 март 2022 13:29
Гост

За да е честно „другият кандидат“ не бива да бъде допускан да участва. Иначе има двоен аршин и се създава прецедент, че всеки, който иска да махня някой от пътя си може безпроблемно да ползва забранени средства и това няма да се отрази.

Beni
Beni
22 март 2022 13:29
Гост

Жалко. Явно човека е съвестен. Помията, която се излизва въру него ми говори, че някой иска да го махне от надпреварата по другия наичн.

Арнаут
Арнаут
22 март 2022 13:28
Гост

Целта на пумията е била точно тази.

Каруцар
Каруцар
22 март 2022 16:35
Гост

За пореден път се вижда как съдебната система себе си не може да оправи, пък ние чакаме на нея държавата да оправи. Нема как.

Манджар
Манджар
23 март 2022 8:27
Гост

Продължаваме подмяната.