Желаещите да станат разследващи полицаи вече да решават казус, а не само тест, за да може да се установят реалните им познания по наказателно право и процес. Това предлага МВР в проект за изменение на Наредбата за назначаване на държавна служба в министерството, публикуван за обществено обсъждане.

Пълният текст на проекта за изменения в наредбата

От мотивите към него става ясно, че от ведомството са установили, че действащата практика знанията на желаещите да станат разследващи полицаи да се проверяват чрез тест „не дава възможност за реална преценка на способността на кандидатите за прилагане на теоретичните познания на практика“.

Казусът, който ще решават, ще е от областта на наказателното право и процес и криминалистиката. За всеки изпит ще се съставят 3 варианта.

Кандидатите ще имат 150 минути за решаването на казуса, като ще могат да използват нормативни актове. В регламента за изпита не се посочва дали е разрешено използването на съдебна практика.

Желаещите да станат разследващи полицаи ще получават листове и пликове за запечатване на решението на казуса и ще имат право да пишат само със син химикал.

„При провеждане на изпита не се допускат преписване, подсказване, използване на електронни устройства за комуникация, снимане, изнасяне от помещението и нанасяне на отметки върху листовете с писмената работа“, пише още в новите правила. Като е предвидено, че при извършване на някое от тези нарушения кандидатът се отстранява от изпита и участието му в конкурса се прекратява.

С измененията в наредбата се създава и методика за оценяване на казусите. То ще става в цяло число с точки, като максималният им брой е 30. А елиминаторният праг за преминаване на изпита е 20 точки. Предвидено е, че за отговори на поставените в казуса въпроси кандидатите ще получават до 18 точки, за познаване на относимата нормативна база до 8 точки, за последователност на изложението и логическа свързаност – до 4 точки.

„Решението на казуса се проверява от двама от членовете на експертната група. Оценката се определя като средноаритметична стойност от оценките на проверяващите. При разлика в оценките на проверяващите по-голяма от 5 точки, решението на казуса се проверява от ръководителя, като неговата оценка е окончателна“, предвижда още проектът.

Разработването на казусите и проверката на писмените работи ще се извършва от главни разследващи полицаи или ръководители на звена по направление на дейност разследване на престъпления от главните дирекции на МВР. Като целта е „по-голяма практическа насоченост на изпита“.

С измененията в наредбата МВР прави и друга голяма промяна – опитва да си създаде своеобразен резерв от потенциални разследващи полицаи. За целта се предвижда, че резултатите от изпита за проверка на професионалните знания на всеки кандидат, преминал елиминаторния праг, ще важат 12 месеца. Освен това те ще може да се използват в конкурсни процедури за разследващи полицаи в различни областни дирекции на МВР, за които кандидатът участва едновременно, когато датата за провеждане на изпит е една и съща. „При ползването в едногодишен срок на резерв от кандидати, формиран при крайното класиране в конкурс, отпада ограничаващото условие длъжността да е овакантена след приключване на конкурсната процедура“, се посочва в мотивите.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:44
Гост

­Г­­о­­р­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­­и­ч­­е­т­а­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­­а­­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?19931

Петър
Петър
04 януари 2019 16:53
Гост

Крайно време е Разследващите полицаи да се влеят при следователите и да се престане с това деление! Само в Бълария има такова недоразумение като разседващ полицай!

Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 20:54
Гост

В никоя държава няма разследващи полицаи. Трябва да ги направят прокурори. Прокуратурата трябва да е част от полицията. Там е нормалното й място.

Без име
Без име
03 януари 2019 14:32
Гост

Само в България може да има такава безумица, да си разследващ полицай, а да нямаш полицейски правомощия.

Дали?
Дали?
03 януари 2019 20:13
Гост

А откъде правите този извод, че нямат полицейски правомощия?

Гост
Гост
04 януари 2019 13:40
Гост

Не е извод, а факт

Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 12:07
Гост

Дано се повиши качеството и най-после да опровергаят шегата: „Какво е чисто и просто? Отговор: къпан полицай“.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 12:05
Гост

Не ми допада решението резултатите от изпита да важат цяла година.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 12:02
Гост

Разумно предложение. Един следовател може да е добър теоритик, но практиката е от съществено значение.

Геле
Геле
03 януари 2019 12:06
Гост

Добре е, че ще има резерв от потенциални разследващи полицаи.

Гост
Гост
03 януари 2019 18:04
Гост

Явно не правите разлика между следовател и рязследващ полицай. Освен това казуса полазва теоритично знания, не практически. А когато се кандидатства за следовател няма медицински излседвания, iq тестове, психо тестове с по 800 въпроса както при рязследващите. Не разбирам защо се отежнява процедурата за най- ниско платената и най- натоварвната длъжност за юрист занимаващ се с разследване

Гражданин
Гражданин
04 януари 2019 2:01
Гост

Стига бе, верно ли за следователи няма психо и медицински тест?! И наистина само в БГ ли е тази приумица „разследващ полицай“?! 8ООО

Неутрален
Неутрален
05 януари 2019 22:52
Гост

В МВР, Прокуратурата и изобщо в тези структури има големи недоразумения. Например: Следователите са отдел към Окръжните прокуратури. Те и така наречените “ разследващи полицай“ върша едно и също нещо по НК и НПК, НО първо заплатите на следователите са 3000-5000 лева, а на разследващия полицай 1000 лева и то със стаж. Второ следователите изобщо не са натоварени почти навсякъде имат по 2 до 20 дела за година, а на разследващите особенно в София по над 200 на човек. И двамата са с юридическо образование и т.н. просто всичко е загубено. Ние сме богата държава щом можем да поддържаме дублиращи… Покажи целия коментар »